Σάββατο, Μαΐου 03, 2014

ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Την Τρίτη θα συζητήσει η κυπριακή Βουλή την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών για την κατάρρευση της οικονομίας τον Μάρτιο του 2013, που οδήγησε στην συνομολόγηση οδυνηρού μνημονίου και στο «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Στην έκθεση, που αριθμεί 400 και πλέον σελίδες, περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην οικονομική στήριξη της Κύπρου από την Τρόικα, οι τοποθετήσεις και οι διαπιστώσεις των κομμάτων για πιθανές ευθύνες, ενώ αναφέρεται ότι πρόσωπα και εταιρείες λάμβαναν δάνεια με σχεδόν χαριστικούς τόκους και στοιχεία για αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ σε δικηγόρους και ελεγκτές.


Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης για την οικονομική τραγωδία, «πρέπει να δουλέψει το σύστημα της δικαιοσύνης».

Είπε επίσης ότι έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά η απονομή δικαιοσύνης, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν στοιχεία.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Συλλούρης υποστήριξε ότι «κάποιοι τραπεζίτες θα έπρεπε ήδη να είχαν ανακριθεί και να είχαν λογοδοτήσει».

Απαίτηση της κοινωνίας, είπε, ο κύριος Συλλούρης, είναι να διαλευκανθεί το σκάνδαλο και οι αίτιοι να υποστούν τις συνέπειες.

Αναφερόμενος στην έκθεση είπε ότι υπάρχουν αντικειμενικές και υποκειμενικές ευθύνες, που αφορούν διάφορες περιόδους.

Αναφέρθηκε στο «κούρεμα» ελληνικών ομολόγων και δήλωσε ότι «η Κύπρος έχασε τεσσεράμισι δισεκατομμύρια, ενώ η τότε κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα».

Υπουργός Οικονομικών ήταν τότε ο Κίκης Καζαμίας και ο κύριος Συλλούρης διερωτήθηκε, αν οι λόγοι της παραίτησής του είχαν σχέση και με το θέμα αυτό, δηλαδή, επειδή δεν έγιναν κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν.

Ο κύριος Συλλούρης αναφέρθηκε στην περίοδο της έγκρισης 1,8 δισεκατομμυρίων για στήριξη της Λαϊκής, που αύξησε τον ELA σε έξι δισεκατομμύρια σε 42 ημέρες.
Έκανε επίσης λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, προκειμένου να εγκρίνει το ποσό αυτό.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας απάντησε ότι οι επικρίσεις για τη στάση της Κύπρου στο θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έγιναν πέντε μήνες ύστερα από την απόφαση.

Το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών θεωρεί ότι μια αντικειμενική ανάγνωση των γεγονότων «οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μια μικρή ομάδα ηγετικών στελεχών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών, με πράξεις, ή παραλείψεις, συνεπικουρούμενη από πλημμελή εποπτεία σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας, οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή και κατέστησαν αναγκαία την αναζήτηση εξωτερικού δανεισμού, με ιδιαίτερα επαχθείς όρους για τον κυπριακό λαό».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών «συμβάλλει σημαντικά στον καταλογισμό ευθυνών για την οικονομική κρίση». Θα πρέπει, πρόσθεσε να αξιοποιηθεί άμεσα από τη Νομική Υπηρεσία, «ώστε να φτάσουμε, επιτέλους, σε αυτό που ο κάθε πολίτης ζητά: την τιμωρία των ενόχων».

Τι λέει η έκθεση

Η έκθεση ζητά από τις ανακριτικές αρχές να κάνουν έλεγχο για τις διαδικασίες και τους όρους παραχώρησης δανείων με χαριστικούς τόκους, σε άτομα και εταιρείες.

Επίσης, διατυπώνεται το ερώτημα, γιατί η Κεντρική Τράπεζα δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα, όταν ο τέως διοικητής της ανέφερε σε συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ότι παρακολουθούσε τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, αλλά και τα δημοσιεύματα για «κούρεμα» από τις αρχές του 2013.

Η Επιτροπή εισηγείται λεπτομερή έλεγχο για να βρεθούν οι συναλλαγές, για τις οποίες είναι πολύ εμφανές ότι υπήρξε εσωτερική προνομιακή πληροφόρηση.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα στην πλειονότητα τους δεν τηρούσαν απολύτως και σε όλες τις περιπτώσεις τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και την εθνική νομοθεσία και ειδικά αυτήν για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η Επιτροπή Θεσμών διαπιστώνει ότι οι τράπεζες παραπλάνησαν το κοινό, αφού με βάση τις οδηγίες της ΕΕ μπορούσαν μονομερώς να μην καταβάλουν τόκους και να μετατρέψουν τα αξιόγραφα σε μετοχές, γεγονός που οι επενδυτές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν γνώριζαν. Γίνεται έκκληση στις αρχές για επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων αξιογράφων, «ώστε να αποζημιωθούν οι εξαπατηθέντες».

Σε σχέση με το διατραπεζικό δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας η Επιτροπή εξάγει το συμπέρασμα, αναφέρεται στην έκθεση, ότι διαχρονικά υπήρξε εκ μέρους της διοίκησης της μια στρατηγική «φορτώματος» διατραπεζικού χρέους της τράπεζας στην Κύπρο και αντιστρόφως ανάλογα «ξεφορτώματος» διατραπεζικού χρέους της τράπεζας από τον ελλαδικό χώρο.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η υπερφόρτωση αυτή του χρέους στην Κύπρο ανάγκασε τη διοίκηση να προβεί σε περαιτέρω δανεισμό και σε ταυτόχρονη άντληση έκτακτης ρευστότητας και μεταφορά του ενδεχομένως στον ελλαδικό χώρο για μείωση του διατραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα. «Αυτό όμως, κατά την άποψη της Επιτροπής, και σε συνδυασμό με την απώλεια των καταθέσεων υπήρξε και ο βασικότερος λόγος της συνεχούς αύξησης του ELA, που επέφερε όλες τις δραματικές συνέπειες και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Κύπρο», σημειώνεται στην έκθεση.

Σε ό,τι αφορά στην έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα και την κρατική στήριξη με 1,8 δισεκ. ευρώ της Λαϊκής, η Επιτροπή διαπιστώνει την αδράνεια, αλλά και την έλλειψη υπευθυνότητας των κρατικών αρμοδίων, που δεν ενήργησαν έγκαιρα και στον κατάλληλο χρόνο που επιτρεπόταν, δηλαδή αμέσως μετά το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ώστε να εντάξουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον η κυβέρνηση ευθύς εξαρχής δεν ήταν σε θέση να παρέχει στήριξη και εφόσον δεν μπορούσε να παράσχει χρηματοδότηση για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας.

Εκτενής αναφορά στην έκθεση γίνεται στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, η οποία απασχόλησε και την Ελληνική Βουλή. Σχετικά η Επιτροπή της κυπριακής Βουλής διαπιστώνει ότι «υπήρξε αδράνεια εκ μέρους των αρμόδιων κυπριακών εποπτικών αρχών σε σχέση με τη διερεύνηση των στοιχείων και πληροφοριών που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, προκειμένου να επαληθευτούν τα γεγονότα που καταγράφονται σε αυτό και συνδέονται με τα αίτια της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές στο πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές αρχές αντιμετώπισαν δυσκολίες στη συνεργασία τους με τις αρμόδιες κυπριακές αρχές σε σχέση με το άνοιγμα λογαριασμών κυπριακών εταιρειών προβλημάτισαν ιδιαίτερα την επιτροπή και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διερεύνησης για το ενδεχόμενο ύπαρξης θεσμικών ευθυνών».

Εκτενής αναφορά γίνεται στην εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου. Η Επιτροπή παραθέτει τις αξιολογήσεις διεθνών οίκων, στα στοιχεία από εκθέσεις δέουσας επιμέλειας κ.ά., αναφέρεται σε ανορθόδοξο δανεισμό της Uniastrum πριν από την εξαγορά της και σημειώνεται ότι θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για την έγκριση από την ΚΤΚ της Uniastrum πριν ολοκληρωθεί η έκθεση δέουσας επιμέλειας. Θα πρέπει, επίσης, αναφέρει να τύχει ενδελεχούς έρευνας το ενδεχόμενο διενέργειας παράνομων πληρωμών και δωροδοκιών ύψους 50 εκ. που αφορούσαν την εξαγορά της Uniastrum σε πέντε πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά την Banka Transilvania, εκτός των άλλων, γίνεται αναφορά σε «χειραγώγηση της αγοράς», και ότι «φαίνεται ότι έχει γίνει προσπάθεια παραπλάνησης των ρουμανικών διωκτικών αρχών από τους αξιωματούχους της Τράπεζας Κύπρου και ενδεχομένως από ιδιωτικό ελεγκτικό οίκο».

Για την πώληση των ελλαδικών δραστηριοτήτων των κυπριακών τραπεζών η Επιτροπή διατυπώνει την άποψη ότι «ήταν εξαιρετικά επιζήμια για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και δεν έπρεπε να πραγματοποιηθεί ή τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που τελικά πραγματοποιήθηκε». in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: