Οι ημερομηνίες «κατανάλωση κατά προτίμηση έως», οι οποίες αφορούν τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα, είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε απαράδεκτη σπατάλη τροφίμων και χρημάτων και θα πρέπει να καταργηθούν για ορισμένα προϊόντα, υποστηρίζουν χώρες-μέλη της ΕΕ σε έγγραφο που θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας.
Η σπατάλη τροφίμων έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα στις Δυτικές χώρες λόγω των περιβαλλοντικών αλλά και ανθρωπιστικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αφαιρώντας από την παγκόσμια οικονομία 570 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Τη σοκαριστική σπατάλη επιβεβαιώνει μελέτη του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών, σύμφωνα με την οποία το 30 με 50 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στη χωματερή.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σπατάλη τροφίμων στην Ένωση φτάνει τα 100 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Τι σημαίνουν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες
Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, το οποίο κατατέθηκε από την Ολλανδία και τη Σουηδία περιήλθε στην κατοχή του Reuters στην Αθήνα, λόγω της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης των ημερομηνιών «κατά προτίμηση έως» σε προϊόντα μεγάλης διάρκειας.
Το έγγραφο, το οποίο έχει επίσης την υποστήριξη της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, τονίζει ότι η σπατάλη τροφίμων έχει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. «Η ανάγκη να περιορίσουμε την απώλεια τροφίμων συνδέεται επίσης στενά με την αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου έχει δικαίωμα σε επαρκή τροφή» γράφει το κείμενο.
Τονίζει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ημερομηνίες που αναγράφονται στα τρόφιμα:
Οι ημερομηνίες «κατανάλωση έως» αφορούν τρόφιμα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία αν καταναλωθούν μετά τη λήξη, ενώ οι ημερομηνίες «κατανάλωση κατά προτίμηση έως» αφορά κυρίως την ποιότητα και όχι την ασφάλεια του καταναλωτή -σε αυτή την περίπτωση το «ληγμένο τρόφιμο» δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές αλλά μπορεί να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία "κατά προτίμηση μέχρι"
υπό τον όρο ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία,
αλλά ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει από την πλευρά της ότι αναζητά λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης, όπως το να αντιμετωπίσει τη σύγχυση για τις διαφορετικές ημερομηνίες, και προγραμματίζει να παρουσιάσει πολιτικές για το θέμα εντός του έτους.
Το έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2014
Η σπατάλη τροφίμων έχει αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα στις Δυτικές χώρες λόγω των περιβαλλοντικών αλλά και ανθρωπιστικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το ένα τρίτο των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, αφαιρώντας από την παγκόσμια οικονομία 570 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Τη σοκαριστική σπατάλη επιβεβαιώνει μελέτη του βρετανικού Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών, σύμφωνα με την οποία το 30 με 50 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στη χωματερή.
Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η σπατάλη τροφίμων στην Ένωση φτάνει τα 100 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Τι σημαίνουν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες
Σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας, το οποίο κατατέθηκε από την Ολλανδία και τη Σουηδία περιήλθε στην κατοχή του Reuters στην Αθήνα, λόγω της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης των ημερομηνιών «κατά προτίμηση έως» σε προϊόντα μεγάλης διάρκειας.
Το έγγραφο, το οποίο έχει επίσης την υποστήριξη της Αυστρίας, της Δανίας, της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου, τονίζει ότι η σπατάλη τροφίμων έχει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. «Η ανάγκη να περιορίσουμε την απώλεια τροφίμων συνδέεται επίσης στενά με την αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι του κόσμου έχει δικαίωμα σε επαρκή τροφή» γράφει το κείμενο.
Τονίζει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ημερομηνίες που αναγράφονται στα τρόφιμα:
Οι ημερομηνίες «κατανάλωση έως» αφορούν τρόφιμα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία αν καταναλωθούν μετά τη λήξη, ενώ οι ημερομηνίες «κατανάλωση κατά προτίμηση έως» αφορά κυρίως την ποιότητα και όχι την ασφάλεια του καταναλωτή -σε αυτή την περίπτωση το «ληγμένο τρόφιμο» δεν είναι απαραίτητα επιβλαβές αλλά μπορεί να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που ήδη προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία "κατά προτίμηση μέχρι"
υπό τον όρο ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία,
αλλά ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει από την πλευρά της ότι αναζητά λύσεις στο πρόβλημα της σπατάλης, όπως το να αντιμετωπίσει τη σύγχυση για τις διαφορετικές ημερομηνίες, και προγραμματίζει να παρουσιάσει πολιτικές για το θέμα εντός του έτους.
Το έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου