Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Ισχυρό προβάδισμα δίνουν στο αντιπολιτευόμενο BJP τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές στην Ινδία, φέρνοντας τη χώρα ενώπιον αλλαγής μετά από πολύχρονη κυριαρχία του κόμματος του «Εθνικού Κογκρέσου». 

Στην πρωθυπουργία οδεύει ο Ναρέντα Μοντί, ινδουιστής εθνικιστής με αμφιλεγόμενο παρελθόν και «σημαία» τις μεταρρυθμίσεις για τόνωση της οικονομίας.  

Η καταμέτρηση στην ογκωδέστερη εκλογική διαδικασία που έχει στηθεί ποτέ συνεχίζεται, αλλά το κόμμα της απερχόμενης κυβέρνησης έχει αναγνωρίσει την ήττα του. 


Το πρόσωπο της ημέρας στην Ινδία είναι ο Ναρέντρα Μοντί, τον οποίον η πλειοψηφία των Ινδών επέλεξε για την πρωθυπουργία. Οι υποστηρικτές του έχουν ξεσπάσει σε πανηγυρισμούς, στα γραφεία του BJP σε όλη την ινδική επικράτεια επικρατεί θριαμβευτική ατμόσφαιρα.    Το κλίμα ευφορίας έχει μεταφερθεί και στις αγορές, με το ινδικό χρηματιστηρίο να καταγράφει άνοδο 6% και τη ρουπία, το ινδικό νόμισμα, να πετάει σε υψηλό έτους λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελέσματων.

Το BJP κινείται στην κατάκτηση 277 εδρών στο Κοινοβούλιο των 543 μελών, ξεπερνώντας αυτοδύναμα το όριο πλειοψηφίας. Μαζί με τους συμμάχους του μάλιστα, θα μπορεί να ελέγχει μέχρι και 336 έδρες.

Θα πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και χρόνια που πολιτικό κόμμα είναι τόσο ισχυρό στο Νέο Δελχί -και μάλιστα το BJP, το οποίο βρισκόταν στην σκιά του «Εθνικού Κογκρέσου» για τη μεγαλύτερη περίοδο από την ινδική ανεξαρτησία.

Το αμφιλεγόμενο παρελθόν του Μοντί

Ο ινδουιστής Μοντί είχε ανδρωθεί πολιτικά στα σπλάχνα του «Εθνικού Οργανισμού Εθελοντών» (RSS -Ραστρίγια Σουαγιαμσεβάκ Σναγκ), εθνικιστιοκού, συντηρητικού ινδουστικού κινήματος με παραστρατιωτικό χαρακτήρα.

Το RSS έχει τεθεί στο παρελθόν τρεις φορές εκτός νόμου αλλά το κόμμα που αναδείχθηκε στις νέες εκλογές, το BJP, είναι φίλα προσκείμενο. 

Ο Μοντί ανέβαλε το 2001 τη διακυβέρνηση του Γκουτζαράτ, πολιτείας στο δυτικό τμήμα της Ινδίας. Ήταν στην ηγεσία της πολιτείας το 2002, κατά τη διάρκεια των αιματηρών θρησκευτικών ταραχών στο Γκουτζαράτ.

Οι ταραχές εκείνες είχαν ξεκινήσει με την εμπρηστική επίθεση μουσουλμάνων εναντίον ινδουιστών, στην οποία είχαν σκοτωθεί 59 ινδουιστές. Τις επόμενες εβδομάδες, ξεκίνησε ένα κύμα βίας με στόχο μουσουλμάνους, με απολογισμό πάνω από 1.000 νεκρούς -το μεγαλύτερό τους μερος μουσουλμάνοι.  

Αρκετοί επιρρίπτουν στον Μοντί πως ήταν συνυπεύθυνος επειδή «παρέβλεψε», ή ακόμη και ενθάρρυνε, βία σε βάρος μουσουλμάνων.
IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: