Κυριακή, Μαΐου 11, 2014

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗ DW: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΤΟ 1953

Διαγραφή του χρέους κατά το πρότυπο του γερμανικού το 1953, στήριξη του Μ. Σουλτς, αλλαγή στάσης των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Ελλάδας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις Τσίπρα. Δηλώσεις στη Deutsche Welle.
Την βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η τρίτη δύναμη στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο εξέφρασε στη γερμανική πρωτεύουσα, στο συνέδριο του Κόμματος “Η Αριστερά” (DIE LINKE), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία του που έγινε στα αγγλικά ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος αναφέρθηκε στην πολιτική λιτότητας και στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. “Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας», τόνισε, «δεν θα γίνει βιώσιμο, χωρίς τολμηρές πρωτοβουλίες, όπως είναι η πρόταση για διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής του αξίας - παρόμοια με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 1953 για το γερμανικό χρέος στη Συνθήκη του Λονδίνου. Πρόκειται για μια κορυφαία στιγμή ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε τους συνέδρους για τη στήριξή τους στα ελληνικά αιτήματα που σχετίζονται με τη γερμανική κατοχή. Είχε προηγηθεί απόφαση των συνέδρων, με την οποία ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να προτείνει στην Ελλάδα “έντιμες” διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις των θυμάτων, όπως επίσης και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Ευρωεκλογές το δημοψήφισμα του 2010
Μιλώντας στη Deutsche Welle ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές θα είναι το δημοψήφισμα για το μνημόνιο που θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010 και δεν έγινε. Ως προς την έκβασή του, ο κ. Τσίπρα είναι βέβαιος ότι “στο δημοψήφισμα αυτό ο ελληνικός λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του στο μνημόνιο, την αντίθεσή του σε αυτές τις πολιτικές τις αδιέξοδες, τις αναποτελεσματικές που έχουν δημιουργήσει μιαν ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα, αλλά και στη στάση της Ευρώπης προς την Ελλάδα.”

Στη Γερμανία δεν έμεινε απαρατήρητο το γεγονός ότι συστατικό στοιχείο του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσωπική στοχοποίηση της γερμανίδας καγκελαρίου και πιο συγκεκριμένα του “μερκελισμού”, που κατά τον κ. Τσίπρα, είναι “μια νέα ιδεολογία της σκληρής και φιλελεύθερης λιτότητας.” Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο μια τέτοια επίθεση, έστω και σε προεκλογική περίοδο, θα δυσκολέψει αργότερα τη συνεργασία με το Βερολίνο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ως εξής: “Η άνοδος στη διακυβέρνηση της χώρας μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με στόχο την κοινωνική σωτηρία και την απαλλαγή της Ελλάδας από τα σκληρά μνημόνια της λιτότητας, θα βρει συμμάχους στην Ευρώπη. Όχι μόνο στον ευρωπαϊκό νότο αλλά ακόμη και μέσα στη Γερμανία. Διότι, ξέρετε, στο ίδιο κλαδί καθόμαστε. Αν κάποιος αυτό το πριονίζει είναι βέβαιο ότι θα πέσουμε όλοι.” Με άλλα λόγια, όπως τονίζει, το διάλογο με τη γερμανική κυβέρνηση θα τον επιβάλουν οι ίδιες οι καταστάσεις.

Στήριξη Σουλτς υπό προϋποθέσεις

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε προειδοποιήσει για πιθανά “μαγειρέματα” στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως επισήμανε, το αξίωμα μπορεί να το αναλάβει μόνον εκείνος, το κόμμα του οποίου θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης. Στην ερώτηση της Deutsche Welle κατά πόσο συμμερίζεται την άποψη του κ. Γκάμπριελ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε καταφατικά. "Νομίζω ότι ένα θετικό δημοκρατικό βήμα που έγινε με την απόφαση αυτή τη φορά ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να εκλεγεί από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να ληφθεί πίσω. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μια θεσμική κρίση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και για την πορεία της.”

Δεδομένου ότι μόνον οι υποψήφιοι των συντηρητικών Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς έχουν πιθανότητες να εκλεγούν, ρωτήσαμε τον κ. Τσίπρα κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένος να στηρίξει στο ευρωκοινοβούλιο τον Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων “να σταματήσουμε άμεσα τη λιτότητα, να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ που είναι η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, η κοινωνική συνοχή. Υπ' αυτή την έννοια η όποια συζήτηση για την εκλογή του επόμενου προέδρου μετά το αποτέλεσμα των εκλογών θα συναρτάται απόλυτα με τις προγραμματικές θέσεις που θα πάρουν οι υποψήφιοι για την προεδρία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.”

Στη Μόσχα
Από το Βερολίνο ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει σήμερα (11.05) για τη Μόσχα. Ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί αύριο μια μεθαύριο με ανώτατους λειτουργούς της Δούμα και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), θα συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Βλαδίμιρ Τίτοβ και θα συμμετάσχει σε συζήτηση ρωσικής δεξαμενής σκέψης( think tank). Παρότι η επίσκεψη προγραμματίστηκε πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, το θέμα θα βρίσκεται στην ατζέντα του. Στο συνέδριο του κόμματος “Η Αριστερά” στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: “Η Ευρώπη θα πρέπει να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση όλων των φασιστικών στοιχείων από όλα τα κυβερνητικά κλιμάκια της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ειρήνης.”

Συνομιλώντας με τους έλληνες ανταποκριτές στη γερμανική πρωτεύουσα ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι συμμερίζεται την άποψη του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος “Η Αριστερά”, Γκρέγκορ Γκίζι ότι και η Ρωσία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.dw.de/

Δεν υπάρχουν σχόλια: