Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2014

ΆΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών- μελών της Ε.Ε. θα είναι η καλλιέργεια ή όχι των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ).

Στη διακριτική ευχέρεια των κρατών- μελών της Ε.Ε. θα είναι η καλλιέργεια ή όχι των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ). Αυτό προβλέπει η πολιτική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εκείνο που μένει πλέον είναι η επικύρωσή της από το νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, το οποίο αναλαμβάνει καθήκοντα από την 1η Ιουλίου.


Σύμφωνα με τον Έλληνας υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, μοναδικές χώρες που διαφώνησαν ήταν Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Βάσει του νέου πλαισίου επιτρέπεται σε κάθε κράτος να απαγορεύει την καλλιέργεια ενός ΓΤΟ σε ολόκληρη την επικράτειά του ή σε τμήμα της για λόγους άλλους από την υγεία και το περιβάλλον, όπως η δημόσια τάξη, η χωροταξία ή ο αγώνας κατά της διασποράς των ΓΤΟ. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη που τάσσονται κατά των ΓΤΟ δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διαμετακόμιση εγκεκριμένων ΓΤΟ μέσω του εδάφους τους.

Με τη συμφωνία αυτή, τα εδάφη της Ε.Ε. καθίστανται στο εξής διαθέσιμα για την καλλιέργεια ΓΤΟ, ένα μέτρο που περιμένουν εδώ και 14 χρόνια οι παραγωγοί σπόρων.

 ΑΥΓΗ

LEFT.GR


ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: