Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΡΕΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ,ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

- Για τελευταία φορά ως διοικητής της ΤτΕ ο Γιώργος Προβόπουλος παρέδωσε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 
- Τι είπε για τον διάδοχό του Γιάννη Στουρνάρα
- Καμπανάκι για την οικονομία: Τίποτα δεν είναι δεδομένο, η πορεία μπορεί να διαταραχθεί 
- Προειδοποίηση για να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις 
- Ζήτησε να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων
Περνώντας σήμερα το κατώφλι της Βουλής για να παραδώσει την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο Γιώργος Προβόπουλος είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημοσιογράφους… "Καλός πολίτης" του ευχήθηκαν με νόημα μία ημέρα μετά την αντικατάσταση του από τον Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. "Άλλοι θα χάσουν τον ύπνο τους" απάντησε λακωνικά. 


"Αλλά δεν εννοώ ότι είναι τα ίδια προβλήματα με το παρελθόν, τα κακά είναι πίσω μας" πρόσθεσε, υπερασπιζόμενος εμμέσως και το έργο του στη θέση του Διοικητή της ΤτΕ. "Αλλά δεν χρειάζεται ανεμελιά. Όσα είπα χθες ήταν για όλη την 6ετή δύσκολη περίοδο" συμπλήρωσε με νόημα.

Παράλληλα ο κ. Προβόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσίπρα ότι θα διώξει τον Στουρνάρα. "Μην με βάζετε να σχολιάσω απόψεις των πολιτικών μέσα στο Ναό της Δημοκρατίας" απάντησε δε, όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν να εκφράσει τη γνώμη του για το πιστεύει ότι μπορεί να εκδιωχθεί ο νέος κεντρικός τραπεζίτης από τη θέση του….

Παραδίδοντας την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας στον Πρόεδρο της Βουλής, μία από τις τελευταίες του πράξεις με την ιδιότητα του Διοικητή, ο Γιώργος Προβόπουλος ευχήθηκε να μην "ξαναπαρουσιαστεί τέτοια περίοδος για τη χώρα". 

"Έπραξα απόλυτα το καθήκον μου, η χώρα πέρασε δύσκολη περίοδο. Έχουμε βγει από τη δύσκολη κατάσταση, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η χαλάρωση και ο εφησυχασμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας" πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρατήρησε με νόημα πως… "ακούμε τις συμβουλές σας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρά το ότι όπως, είπατε και εσείς, κάποιοι δεν τις εισάκουσασν όσο θα έπρεπε".

Η έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική

Σαφή προειδοποίηση, για συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, καθώς παραμένει υπαρκτός ο κίνδυνος για την ανάκαμψη της οικονομίας, απηύθυνε ο απερχόμενος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην τελευταία του Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, η πορεία βελτίωσης που εμφάνισε τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία, η οποία της επέτρεψε την έξοδο της στις αγορές, δεν είναι δεδομένη και θα μπορούσε να διαταραχθεί. «Για το 2015 η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί περίπου κατά 0,5%. Ωστόσο προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση ή ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε σε νέο αποκλεισμό από τις αγορές και θα επανέφερε τη χώρα σε περίοδο οικονομικής αστάθειας. 

Ο κίνδυνος αυτός δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η επάνοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι οι αγορές προεξοφλούν τη συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» επισημαίνει ο κ. Προβόπουλος.

Για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, σύμφωνα με τον απερχόμενο διοικητή, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας, υπογραμμίζει στην Έκθεση.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να γίνει αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να συμβάλει στην κλαδική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίησή τους οι τράπεζες έχουν πλέον διευρυμένες δυνατότητες προκειμένου να στηρίξουν με χρηματοδότηση την οικονομική δραστηριότητα. http://www.newsit.gr/ 
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: