Δευτέρα, Ιουνίου 23, 2014

Η ΚΙΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ...ΝΕΑ ΤΡΟΜΟΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Του Dexter Roberts 

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στο Ιράκ, προετοιμάζεται για μια πιθανή απομάκρυνση, όσο η κρίση βαθαίνει, ορισμένων από τους περισσότερους από 10.000 Κινέζους που εργάζονται εκεί. 

«Η Κίνα ελπίζει ότι η ιρακινή πλευρά μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κινεζικών επιχειρήσεων και του προσωπικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι Κινέζοι βρίσκονται ακόμα σε «σχετικά ασφαλείς» περιοχές. «Θα βοηθήσουμε τον μικρό αριθμό Κινέζων που βρίσκονται σε μη ασφαλείς περιοχές, να μεταφερθούν σε ασφαλή μέρη το συντομότερο δυνατόν», είπε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Ιουνίου στο Πεκίνο. 


Η Πρεσβεία της Κίνας ζήτησε από ιρακινούς αξιωματούχους «να παράσχουν εγγυήσεις άνεσης και ασφάλειας» για τους Κινέζους πολίτες οι οποίοι χρειάζεται να εγκαταλείψουν το Ιράκ, είπε ο Hua. Η κυβέρνησή παρακολουθεί την κατάσταση και θα «λάβει ανάλογα μέτρα για να εξασφαλιστούν η ασφάλεια, τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Κινέζων εργαζομένων». 

Τουλάχιστον 15 κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά και τις τηλεπικοινωνίες και τις κατασκευές. Η πλειοψηφία αυτών βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται οι περισσότερες πετρελαιοπηγές και σε απόσταση από τις επικίνδυνες περιοχές. 

«Οι περισσότεροι Κινέζοι εργάτες έχουν πάει για να εργαστούν. Αλλά αν οι αντάρτες αρχίσουν να επιτίθενται στη Βαγδάτη, θα αποχωρήσουμε από τη χώρα αμέσως», τόνισε Κινέζος υπάλληλος στη Global Times. Τυχόν «επίθεση στη Βαγδάτη θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα κατάρρευση των κυβερνητικών υπηρεσιών. Τότε, η αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας καθώς και ένοπλοι πολίτες θα βρεθούν σε πανικό και δεν θα υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος». 

Εν τω μεταξύ, ένας εκπρόσωπος της PetroChina (PTR), του μεγαλύτερου ιδιώτη επενδυτή του Ιράκ, είπε στους Global Times ότι η κινεζική εταιρεία είχε προετοιμάσει «σχέδια έκτακτης ανάγκης», αλλά ότι η παραγωγή συνεχίζεται. «Ορισμένοι κινέζοι υπήκοοι στο βορρά εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά η παραγωγή μας, η οποία είναι κυρίως στο νότιο Ιράκ, παραμένει ανεπηρέαστη». 

Άλλες ξένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνουν τους εργαζομένους από το Ιράκ. Η Exxon Mobil (XOM) έχει απομακρύνει κάποιους εργαζόμενους από το πεδίο άντλησής West Qurna, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, ανέφερε το Bloomberg News στις 19 Ιουνίου. Τόσο η BP (BP), όσο και η Petronas (PTG:MK) της Μαλαισίας, έχουν απομακρύνει τους μη απολύτως απαραίτητους εργαζόμενους από το Ιράκ, δήλωσαν οι εταιρείες. Εν τω μεταξύ, η Royal Dutch Shell (RDS.A) δεν έχει αρχίσει να μετακινεί το προσωπικό της, αλλά είναι στα πρόθυρα να το πράξει, δήλωσε αξιωματούχος της εταιρείας.      www.capital.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: