Κυριακή, Ιουνίου 08, 2014

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΝΤΡΑΓΚΙ

«Δώρο» για δανειολήπτες και επιχειρήσεις και «εφιάλτης» για καταθέτες είναι οι αποφάσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15% σε συνδυασμό με το «πακέτο» των μέτρων ρευστότητας προς τις τράπεζες και κατ΄επέκταση τις επιχειρήσεις αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη και μαζί του τα επιτόκια των δανείων και τις αποδόσεις των καταθέσεων. 

Ταυτόχρονα, η μείωση των αποδόσεων στις καταθέσεις αλλά και η άνοδος του Χρηματιστηρίου, με το γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά 12μήνου αλλάζει τον επενδυτικό χάρτη για όσους έχουν το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, διευκολύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες για όσου επιδιώκουν να ρίξουν τη δόση τους με αναχρηματοδότηση παλιών οφειλών.
Ανάμεσα στους κερδισμένους από την (έστω και συμβολική) κίνηση του Μάριο Ντράγκι συγκαταλέγονται όσοι έχουν χρέη σε κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτά είναι στεγαστικά είτε –σε μικρότερο βαθμό- καταναλωτικά, οι επιχειρήσεις που θα αντλούν φθηνότερη ρευστότητα αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες που τα τελευταία χρόνια αντλούν σταθερά ρευστότητα από την ΕΚΤ.


Επιπλέον, άμεση ήταν η θετική επίδραση στα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στο χρηματιστήριο που κατέγραψε μεγάλη άνοδο.

Βέβαια, η μείωση κατά μόλις 0,10% δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην πλειονότητα των δανειοληπτών, αλλά είναι αρκετά σημαντική για της τράπεζες και τις επιχειρήσεις, όπου η τάξη μεγέθους των χρημάτων είναι σαφώς υψηλότερη.

Από την άλλη, το γεγονός ότι η ΕΚΤ διαμήνυσε ότι το φθηνό χρήμα «ήρθε για να μείνει» μεταφράζεται σε ένα περιβάλλον που ευνοεί το δανεισμό, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν οι συνθήκες αποπληρωμής.

Αναλυτικότερα, η μείωση των επιτοκίων σε ιστορικό χαμηλό δίνει μια νέα  μικρή «ανάσα» σε εκατομμύρια δανειοληπτών, καθώς θα δουν τη δόση τους να μειώνεται κατά δεκάδες 5 έως 15 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το ύψος και τη διάρκεια του δανείου.

Για ένα μέσο δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ και διάρκεια 25 ετών, η μείωση μεταφράζεται σε ελάφρυνση της μηνιαίας δόσης κατά περίπου 8 με 10 ευρώ.

Το όφελος ανεβαίνει όσο μεγαλώνει το ύψος του δανείου, αλλά και το χρονικό διάστηµα της αποπληρωμής, φτάνοντας για παράδειγμα τα 15 ευρώ ανά μήνα για ένα δάνειο 300.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 30 χρόνια.

Επίσης, η μείωση λειτουργεί αθροιστικά στην περίπτωση που υπάρχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Επιπλέον, πέρα από τα δάνεια που εξαρτώνται άμεσα από την ΕΚΤ, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ οδηγεί σε ταυτόχρονη πτώση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, ρίχνοντας τις δόσεις και για τα υπόλοιπα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις, καθώς οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα μειώσουν τα επιτόκιά τους και στην επιχειρηματική πίστη κατά τουλάχιστον 0,25%, γεγονός που μεταφράζεται σε «ανάσα» για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις.

Καθώς μάλιστα αποκτούν πρόσβαση σε προγράμματα ρευστότητας ύψους 400 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να χορηγήσουν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα επιτόκια των επιχειρηματικών δανείων θα μειωθούν περαιτέρω.

Αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν κερδισμένες από την εποχή του «φθηνού χρήματος», μια και αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία πλέον τους κοστίζει ακόμη λιγότερο, μια και πληρώνουν τόκους με βάση το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Στο ναδίρ και οι προθεσμιακές

Στον αντίποδα, χαμένοι είναι οι καταθέτες, καθώς οι προθεσμιακές καταθέσεις αναμένεται να πέσουν χαμηλότερα από τα ήδη μειωμένα σημερινά επίπεδα, μια και οι τράπεζες θα μπορούν πλέον ακόμα πιο εύκολα να δανειστούν από την ΕΚΤ ή και τα διατραπεζική αγορά.

Πλέον, σε μεγάλες τράπεζες, πολύ δύσκολα θα βρει κανείς μεικτό επιτόκιο κοντά ή πάνω από το 2,5%, ενώ μετά τη μείωση υπάρχει η εκτίμηση ότι οι καταθέσεις θα έχουν «άτυπο πλαφόν» στα επίπεδα του 2% με 2,25%.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου έχουν καθηλωθεί σε «συμβολικά» επίπεδα, ανάμεσα στο 0,10% και το 0,25% για τη συντριπτική πλειονότητα των λογαριασμών, ενώ μείωση αναμένεται να υπάρξει και στους κλιμακωτούς λογαριασμούς, στους λογαριασμούς μισθοδοσίας αλλά και στους αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ανταμείβουν τους καταθέτες που αυξάνουν κάθε μήνα το υπόλοιπο τους. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
8-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: