Τρίτη, Ιουνίου 24, 2014

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η συνέντευξη θα παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο, όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο εισάγεται την Τετάρτη προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι  η συνέντευξη θα αποτελεί το βασικό κριτήριο για την επιλογή των γενικών διευθυντών και προϊσταμένων του Δημοσίου, ενώ δευτερεύοντα ρόλο θα έχουν τα μόρια (γραπτές εξετάσεις, τυπικά προσόντα κλπ). Οι γενικοί διευθυντές θα επιλέγονται κατά 70% με βάση τη συνέντευξη και 30% με βάση τα μόρια που συγκεντρώνουν, οι διευθυντές κατά 60% βάσει της συνέντευξης και οι τμηματάρχες κατά 50%.


Για την επιλογή των διευθυντών του Δημοσίου θα συσταθεί πενταμελής επιτροπή, την οποία θα αποτελούν ένας γενικός διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού, ένας γενικός διευθυντής άλλου υπουργείου, δύο άτομα που θα επιλεγούν μέσω ΑΣΕΠ και ένα ακόμη άτομο που θα επιλεγεί, επίσης, από το ΑΣΕΠ και θα προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της αγοράς.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέχρι το τέλος του 2014 αναμένεται να επιλεγούν οι 83 γενικοί διευθυντές του Δημοσίου, εκ των οποίων οι 21 του Ανθρωπίνου Δυναμικού άμεσα, ώστε να προχωρήσει η επιλογή των ανώτατων και ανώτερων στελεχών του Δημοσίου. Επίσης, το 2015 θα επιλεγούν οι 383 διευθυντές και οι 1.384 τμηματάρχες.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι νέοι γενικοί διευθυντές και διευθυντές του δημοσίου θα επιλέγονται μέσω προκήρυξης από το ΑΣΕΠ και η διαδικασία θα έχει τρία στάδια:

- Θα εξετάζεται εάν οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια της προκήρυξης.

- Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα υποβάλλονται σε γραπτές εξετάσεις.

- Οι επιτυχόντες, το ποσοστό των οποίων θα καθορίζεται από την προκήρυξη, θα συμμετέχουν σε συνέντευξη.

Σχολιάζοντας τις έντονες αντιδράσεις για τη συνέντευξη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού διερωτήθηκε «επειδή δεν κάναμε ποτέ σωστά συνεντεύξεις στο παρελθόν, δεν πρέπει να κάνουμε και τώρα;» τόνισε ότι «έτσι, όμως, δεν πρόκειται να προχωρήσουν τα πράγματα στη δημόσια διοίκηση, καθώς από κανένα σύστημα επιλογής σε όλο τον κόσμο δεν λείπει η συνέντευξη».

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εισάγει δύο δικλίδες ασφαλείας για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας της συνέντευξης: 

- η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες, 

- θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, προτεινόμενα από το ΑΣΕΠ, με τη συμμετοχή στελέχους από τον ιδιωτικό τομέα.

Η συνέντευξη θα πραγματοποιείται με τέσσερα βασικά κριτήρια:

1. Θα αποτελεί μία προσχεδιασμένη μέθοδο αξιολόγησης.

2. Θα υπάρχουν κοινά κριτήρια για όλους, που θα προκύπτουν από την περιγραφή της θέσης.

3. Θα υφίσταται πάνελ αξιολογητών με συγκεκριμένους ρόλους και πιστοποιημένη ικανότητα διεξαγωγής συνέντευξης.

4. Οι ερωτήσεις θα είναι συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κοινές για όλους.

Για την επιλογή στελεχών στους ΟΤΑ θα υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, αφού υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών, δεδομένου ότι απαιτούνται ιδιαίτερα κριτήρια.

 ΑΠΕ - ΜΠΕ  
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: