Σάββατο, Ιουνίου 28, 2014

"ΜΠΛΟΚΟ" ΤΟΥ ΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Μπλόκαραν» με αποφάσεις του Γ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι πρυτανικές εκλογές των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης, ενώ ξεμπλοκάρουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Η μη παρουσία των πρυτάνεων σε αυτές τις συνεδριάσεις καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες.


Πάντως, το «δια ταύτα» των δυο αποφάσεων δεν είναι οριστικό, καθώς τα θέματα που ανέκυψαν παραπέμφθηκαν, λόγω σπουδαιότητας, για νέα κρίση στην επταμελή και θα συζητηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης και ζητεί να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και παραλείφθηκε ο ίδιος να επιλεγεί.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην υπ΄ αριθμ. 2357/2014 απόφασή τους (5μελούς σύνθεσης) ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ (νόμος 4009/2011) αναφέρει ότι στις αρμοδιότητες του πρύτανη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του, χωρίς ψήφο, στις συνεδριάσεις του συμβουλίου του Ιδρύματος.

Με άλλα λόγια, η διάταξη αυτή -σύμφωνα με την δικαστική απόφαση- προβλέπει ότι ο πρύτανης «πρέπει να καλείται, επί ποινή ακυρότητας της οικείας συνεδριάσεως και της πράξεως που εκδίδεται κατ΄ αυτήν».

Πρέπει να καλείται στις συνεδριάσεις συμπεριλαμβανομένων και αυτών που «λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής νέου πρύτανη», προσθέτει η δικαστική απόφαση.

Κατόπιν αυτών, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η επίμαχη απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος του ΑΠΘ, η οποία εκδόθηκε χωρίς να προηγηθεί σχετική πρόσκληση προς τον εν ενεργεία πρύτανη του Ιδρύματος είναι μη νόμιμη και θα έπρεπε να ακυρωθεί».
Όμως, την αντίθετη άποψη εξέφρασε ο προεδρεύων της σύνθεσης σύμβουλος Επικρατείας και ένας πάρεδρος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει προσφύγει στο ΣτΕ ο εν ενεργεία πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωάννης Μεσσήνης και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος με την οποία αποφασίστηκε να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου πρύτανη γιατί ο κ. Μεσσήνης συνταξιοδοτείτε στις 31.8.2014 λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας.

Ακόμη, ζητεί να ακυρωθούν και άλλες συμπληρωματικές αποφάσεις της πρώτης, όπως και μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Η 5μελής και πάλι σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ στην υπ΄ αριθμ. 2356/2014 απόφασή του αναφέρει ότι από το νόμο 4009/2011 συνάγεται ότι ο νομοθέτης «δεν θέλησε η κατάληψη του εν ενεργεία πρύτανη από το νόμιμο όριο ηλικίας, η οποία συνεπάγεται, βεβαίως την απώλεια της καθηγητικής ιδιότητας του, να αποτελεί και λόγο διακοπής της θητείας του, αλλά αντίθετα, να συνεχίζει και να ολοκληρώνει στην περίπτωση αυτή της θητεία του, περιοριζόμενος εφεξής αποκλειστικώς στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του αξιώματος του».

Η επιλογή αυτή του νομοθέτη, υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, «επιβλήθηκε από την ανάγκη να διασφαλίζεται η διοικητική σταθερότητα στα ΑΕΙ και να αποτρέπονται κατά το δυνατόν, επαναλαμβανόμενες εκλογικές διαδικασίες, οφειλόμενες σε πρόωρο διακοπή της θητείας του πρύτανη».

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν σύμφωνη με το Σύνταγμα (άρθρο 16) την εν λόγω νομοθετική πρόβλεψη.

Αντίθετη άποψη διατύπωσε και πάλι ο προεδρεύων της σύνθεσης σύμβουλος Επικρατείας και ένας πάρεδρος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Έτσι, κρίθηκε μη νόμιμη η προσβαλλόμενη απόφαση του συμβουλίου του Ιδρύματος, αλλά και αυτή η υπόθεση, λόγω σπουδαιότητας, παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος για νέα κρίση. Θα συζητηθεί μαζί με αυτή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 http://www.thestival.gr/society/paideia/item/184524-mploko-tou-ste-stis-prytanikes-ekloges-se-thessaloniki-kai-thessalia


ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2014 

Δεν υπάρχουν σχόλια: