Πέμπτη, Ιουνίου 12, 2014

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΣΩ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΕ

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ενέκρινε κατά πλειοψηφία χθες Τετάρτη το αίτημα της οικογένειας Μάνεση για την ομαδική απόλυση 45 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Η απόφαση αυτό θεωρείται «απόφαση - πιλότος» με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως θα μετριάσει τις αξιώσεις της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» οδηγώντας και άλλες επιχειρήσεις στο να προσφύγουν στο ΑΣΕ.Η απόφαση αυτή με την οποία εγκρίνονται για πρώτη φορά ομαδικές απολύσεις αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τη λειτουργία του νέου καθεστώτος και έχει ιδιαίτερη σημασία στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Και αυτό καθώς οι δανειστές πιέζουν εδώ και καιρό για την κατάργηση του βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας.


Το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθορίστηκε με πρόσφατο νόμο ο οποίος προβλέπει πως το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας, στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας.

Παράλληλα προβλέπεται ότι για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ, οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτησή τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει να αποδείξουν με ντοκουμέντα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την ανακούφιση των απολυμένων καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση αξιολόγησης το ΔΝΤ που δόθηκε προχθές Τρίτη στη δημοσιότητα αναφέρεται σε υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2014 κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι αν κατά την αξιολόγηση διαπιστωθούν αστοχίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου για να αλλάξει το υφιστάμενο σύστημα, ώστε οι ομαδικές απολύσεις να μην περνούν από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Χαλυβουργία Ελλάδος είναι η μόνη επιχείρηση που έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Την πρόταση υπερψήφισαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, άλλοι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και ο ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών που συμμετέχει στην επταμελή επιτροπή. Αντίθετα καταψήφισαν η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας που μετείχε στη συνεδρίαση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως μετά την απόφαση του Ανώτατου Συμβούλιο Εργασίας για τη Χαλυβουργία Ελλάδος θα αυξηθούν τα σχετικά αιτήματα προς το ΑΣΕ, οδηγώντας ουσιαστικά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων σε μία περίοδο που η ανεργία στη χώρα μας έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σχολιάζοντας σήμερα, Πέμπτη, την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας ανέφερε ότι οι ομαδικές απολύσεις σχετίζονται με την ικανότητα μιας επιχείρησης να υπάρχει ή να μην υπάρχει. «Αν χρεοκοπήσει η επιχείρηση θα φύγουν όλοι και κανείς δε θα ρωτηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Θ.Κ.  in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: