ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω ίντερνετ από την Ελλάδα παρακολουθεί η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των "ΝΕΩΝ".
Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της BND, πραγματοποιούνται γενικά για λόγους "διεθνούς τρομοκρατίας", ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους. Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο καθώς είναι γερμανός πολίτης.
Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται αναφέρεται και η Ελλάδα. Ο εν λόγω κατάλογος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο "Τηλεπικοινωνίες-σχέσεις". Στη λίστα πέρα από την Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμα 195 χώρες και τοποθεσίες, τις επικοινωνίες των οποίων φέρεται ότι παρακολουθεί από τον Απρίλιο του 2010.
Τα εν λόγω έγγραφα διατέθηκαν στην εφημερίδα από πηγή στη Γερμανία στο πλαίσιο των ερευνών για τις μαζικές υποκλοπές δεδομένων παγκοσμίως. Όπως προκύπτει, πέρα από τη δράση 111 των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στο παιχνίδι των μαζικών παρακολουθήσεων των χρηστών του ίντερνετ έχουν μπει δυναμικά και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND "λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών". Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν "ξένα στοιχεία" με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Αυτό βέβαια επιτρέπεται να το κάνουν μόνο σε γερμανικό έδαφος.
Στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο μνημονεύεται στη μελέτη, αναφέρεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ κοντά στο Μόναχο.
Οι ελληνικές εταιρείες
Από την έρευνα των "ΝΕΩΝ" προκύπτει ότι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 550 μέλη-πελάτες του DE-CIX: οι Forthnet, OTEGlobe, και η κυπριακή CYTA, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.
Ο πρώτος από την Ελλάδα που ήρθε σε συμφωνία με τον DE-CIX ήταν η OTEGlobe στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από τα έγγαφα που προσκόμισε η BND στο δικαστήριο δεν γίνεται γνωστό αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνταν από το 2005 που υπογράφηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου-ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες από τον Απρίλιο του 2010 και μετά.
Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2011, η Forthnet ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον DE-CIX. όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίου Τύπου, ο γερμανικός υπερκόμβος παρείχε τότε διασύνδεση ιντερνέτ σε περισσότερες από 45 χώρες. Η κυπριακή CYT προχώρησε σε συμφωνία με τον DE-CIX μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2014.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο η Forthnet απάντησε σε ερωτήματα που απηύθυνε η εφημερίδα στις τρεις εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. "Η Forthnet υιοθετώντας πλήρως τις εντολές της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα λειτουργίας του δικτύου της για την ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων.
Πέρα από τις 3 εταιρείες αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, με τον DE-CIX συνεργάζοντια επίσης κολοσσοί του ίντερνετ, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που παρε΄χουν τις υπηρεσίες τους και σε έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται το facebook, και το twitter, η Microsoft, η Verisign, το Yahoo!, η Amazon, το LinkedIn, το Ebay η Deutsche Telecom και άλλοι.
http://news247.gr/
H Deutsche Welle ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«H BND δεν κατασκοπεύει φίλους»
Γερμανοί ειδικοί και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου απορρίπτουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς που θέλουν τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND να παρακολουθεί αμερικανικούς στόχους.
Ο συντονιστής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ βγήκε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας στη διάρκεια σχετικής ακρόασης στο Κογκρέσο ότι και οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν Αμερικανούς. Ταυτόχρονα, η Washington Post, σε σχετικό ρεπορτάζ, επικαλείται δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι και η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) διενεργεί κατασκοπία στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο το 2008, η BND παρακολουθούσε 300 αμερικανούς πολίτες. Η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών έσπευσε να διαψεύσει. «Από το κτήριο της γερμανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν διεξήχθη καμία επιχείρηση παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών», τόνισε ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ.
«Παράλογοι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί»
Αυτή είναι και η άποψη του Έριχ Σμιντ-Ένμπομ. Ο γερμανός ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζει παράλογους τους αμερικανικούς ισχυρισμούς. «Είναι παράλογο. Η BND λαμβάνει εντολές από την καγκελαρία. Εδώ υπάρχει μια πολιτική καθοδήγηση των αποστολών, η οποία προβλέπει συγκεκριμένο πυρήνα δραστηριοτήτων. Και αυτές είναι πρωτίστως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι η παρακολούθηση εστιών κρίσης. Στην παρούσα φάση αυτή είναι η Συρία. Είναι επίσης η στρατιωτική διασφάλιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Φυσικά ασχολείται η BND με αναλύσεις που αφορούν στην πολιτική των συμμάχων. Αλλά για την εκπόνησή τους στηρίζεται σε διπλωματικό υλικό και σε πληροφορίες συμμαχικών υπηρεσιών. Ο ισχυρισμός ότι η BND έχει στο στόχαστρό της ευρωπαίους ή υπερατλαντικούς συμμάχους της Γερμανίας είναι παράλογος», τονίζει ο Έριχ Σμιντ-Ένμπομ.
«Είναι καλό πάντα να γνωρίζει κανείς τι σχεδιάζει η άλλη πλευρά»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κρίστιαν Στρέμπελε, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών. Ο γερμανός βουλευτής παραδέχεται ότι η BND διενεργεί κατασκοπία στο εξωτερικό, π.χ. στην Ασία ή την Εγγύς Ανατολή, ότι συλλέγει πληροφορίες και πραγματοποιεί έρευνες. Άλλωστε αυτό προβλέπεται από τους νόμους. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ NSA και BND δεν εντοπίζεται μόνο στο μέγεθος, δηλαδή στο γεγονός ότι η NSA έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά στο ότι η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών εκφράζει τη θέση –και μας διαβεβαιώνει για αυτό- ότι δεν κατασκοπεύει φίλους», επισημαίνει ο Κρίστιαν Στρέμπελε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για πληροφορίες που αφορούν στις ΗΠΑ, διευκρινίζει ο πράσινος βουλευτής, δίνοντας έμφαση στη σημασία συγκεκριμένων πληροφοριών για την αμερικανική στρατηγική ενόψει διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, π.χ. στο προοίμιο διαπραγματεύσεων για την ευρωαμερικανική ζώνη ελευθέρου εμπορίου ή για τη συμφωνία SWIFT αναφορικά με την ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων. Εδώ εντοπίζονται διαφορετικά συμφέροντα. «Είναι καλό πάντα να γνωρίζει κανείς τι σχεδιάζει η άλλη πλευρά», λέει ο Κρίστιαν Στρέμπελε, επιμένοντας ότι η BND δεν διενεργεί κατασκοπία για τη διασφάλιση αυτών των πληροφοριών.
Kersten Knipp / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Έρευνα στη Γερμανία για συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με την NSA
Τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις αναφορές για συνεργασία των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας με την αμερικανική NSA ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, στη σκιά του επίμαχου δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel που έκανε λόγο για ανταλλαγή μεγάλου όγκου δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών -βάσει εγγράφων που έχει στην κατοχή του το «βαθύ λαρύγγι» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.
«Ξεκίνησε μία διαδικασία επαλήθευσης του δημοσιεύματος» δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα που ανέκυψαν.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σύντομα» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έχει υπό τον έλεγχό της τις γερμανικές Υπηρεσίες Εσωτερικών και Εξωτερικών Πληροφοριών, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.
Το Spiegel, βασιζόμενο σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε ότι το γερμανικό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (Yπηρεσία Eσωτερικών Πληροφοριών) και οι μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούν, όπως και η NSA, το λογισμικό παρακολούθησης XKeyscore.
Το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζει και εντοπίζει τις λέξεις-κλειδιά που έχει αναζητήσει ένας ύποπτος στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου.
Οι γερμανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών διέψευσαν τις σχετικές καταγγελίες, με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, να δηλώνει ότι έγιναν δοκιμές του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, πάντως, προασπίστηκε τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με υπηρεσίες άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη» και εξήγησε ότι αυτό συνιστά «προϋπόθεση για την αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιών» ώστε να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα.
«Μια χώρα σαν την Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί μια τέτοια [...] συνεργασία» ανέφερε ο Στράιτερ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «στο γερμανικό έδαφος εφαρμόζεται η γερμανική νομοθεσία, και αυτό ισχύει για όλους, ακόμη και για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών».
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2014
Ηλεκτρονικά μηνύματα και τηλεπικοινωνίες μέσω ίντερνετ από την Ελλάδα παρακολουθεί η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση των "ΝΕΩΝ".
Οι παρακολουθήσεις, όπως φαίνεται σε ντοκουμέντο που κατατέθηκε κατά τη διάρκεια δικαστικής διαμάχης μεταξύ γερμανού δικηγόρου και της BND, πραγματοποιούνται γενικά για λόγους "διεθνούς τρομοκρατίας", ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται το μέγεθος και η έκταση των παρακολουθήσεων σε ξένους στόχους. Ο δικηγόρος Νίκο Χάρτινγκ μήνυσε την BND επειδή θεώρησε ότι η επικοινωνία του μέσω e-mail με ξένους πελάτες του μπορεί να αποτελεί στόχο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριζε ότι η υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να παρακολουθεί τον ίδιο καθώς είναι γερμανός πολίτης.
Στη λίστα με τις επικοινωνίες των χωρών που παρακολουθούνται αναφέρεται και η Ελλάδα. Ο εν λόγω κατάλογος των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών είχε επισυναφθεί σε άλλα δικαστικά έγγραφα και φέρει τον τίτλο "Τηλεπικοινωνίες-σχέσεις". Στη λίστα πέρα από την Ελλάδα περιλαμβάνονται ακόμα 195 χώρες και τοποθεσίες, τις επικοινωνίες των οποίων φέρεται ότι παρακολουθεί από τον Απρίλιο του 2010.
Τα εν λόγω έγγραφα διατέθηκαν στην εφημερίδα από πηγή στη Γερμανία στο πλαίσιο των ερευνών για τις μαζικές υποκλοπές δεδομένων παγκοσμίως. Όπως προκύπτει, πέρα από τη δράση 111 των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, στο παιχνίδι των μαζικών παρακολουθήσεων των χρηστών του ίντερνετ έχουν μπει δυναμικά και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.
Σε περσινή μελέτη της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρεται ότι στο πλαίσιο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της γερμανικής BND "λειτουργεί μια υπηρεσία η οποία μπορεί να συνδέεται απευθείας με ψηφιακούς κόμβους μέσω των οποίων πραγματοποιείται η ροή των περισσότερων ξένων επικοινωνιών". Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επιτρέπεται να αναζητούν έως και το 20% των επικοινωνιών που έχουν "ξένα στοιχεία" με ορισμένες λέξεις-κλειδιά για σκοπούς καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή προστασίας του Συντάγματος. Αυτό βέβαια επιτρέπεται να το κάνουν μόνο σε γερμανικό έδαφος.
Στη μελέτη του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι ο μεγαλύτερος κόμβος επικοινωνιών στη Γερμανία είναι ο DE-CIX στη Φρανκφούρτη. Σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο μνημονεύεται στη μελέτη, αναφέρεται ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν συστήσει ειδικά γραφεία και εγκαταστάσεις σε αυτή τη θέση ώστε να εκτρέπουν την εισερχόμενη κίνηση δεδομένων, να αντιγράφουν και να μεταφέρουν τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση στην έδρα της BND στο Πούλαχ κοντά στο Μόναχο.
Οι ελληνικές εταιρείες
Από την έρευνα των "ΝΕΩΝ" προκύπτει ότι τρεις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ανάμεσα στα περισσότερα από 550 μέλη-πελάτες του DE-CIX: οι Forthnet, OTEGlobe, και η κυπριακή CYTA, που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας.
Ο πρώτος από την Ελλάδα που ήρθε σε συμφωνία με τον DE-CIX ήταν η OTEGlobe στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Από τα έγγαφα που προσκόμισε η BND στο δικαστήριο δεν γίνεται γνωστό αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνταν από το 2005 που υπογράφηκε η σχετική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας και του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού κόμβου-ωστόσο γίνεται σαφές ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες από τον Απρίλιο του 2010 και μετά.
Περίπου ένα χρόνο μετά, τον Μάιο του 2011, η Forthnet ανακοινώνει τη συνεργασία της με τον DE-CIX. όπως αναφερόταν στο σχετικό δελτίου Τύπου, ο γερμανικός υπερκόμβος παρείχε τότε διασύνδεση ιντερνέτ σε περισσότερες από 45 χώρες. Η κυπριακή CYT προχώρησε σε συμφωνία με τον DE-CIX μόλις πριν από λίγους μήνες, τον Απρίλιο του 2014.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μόνο η Forthnet απάντησε σε ερωτήματα που απηύθυνε η εφημερίδα στις τρεις εταιρείες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για τη διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. "Η Forthnet υιοθετώντας πλήρως τις εντολές της ελληνικής νομοθεσίας και του κανονιστικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα λειτουργίας του δικτύου της για την ασφάλεια των διακινούμενων δεδομένων", επισημαίνεται μεταξύ άλλων.
Πέρα από τις 3 εταιρείες αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, με τον DE-CIX συνεργάζοντια επίσης κολοσσοί του ίντερνετ, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που παρε΄χουν τις υπηρεσίες τους και σε έλληνες πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρονται το facebook, και το twitter, η Microsoft, η Verisign, το Yahoo!, η Amazon, το LinkedIn, το Ebay η Deutsche Telecom και άλλοι.
http://news247.gr/
H Deutsche Welle ΞΕΠΛΕΝΕΙ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
«H BND δεν κατασκοπεύει φίλους»
Γερμανοί ειδικοί και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου απορρίπτουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς που θέλουν τη γερμανική μυστική υπηρεσία BND να παρακολουθεί αμερικανικούς στόχους.
Ο συντονιστής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ βγήκε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας στη διάρκεια σχετικής ακρόασης στο Κογκρέσο ότι και οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν Αμερικανούς. Ταυτόχρονα, η Washington Post, σε σχετικό ρεπορτάζ, επικαλείται δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων που υποστηρίζουν ότι και η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) διενεργεί κατασκοπία στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο το 2008, η BND παρακολουθούσε 300 αμερικανούς πολίτες. Η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών έσπευσε να διαψεύσει. «Από το κτήριο της γερμανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον δεν διεξήχθη καμία επιχείρηση παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών», τόνισε ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ.
«Παράλογοι οι αμερικανικοί ισχυρισμοί»
Αυτή είναι και η άποψη του Έριχ Σμιντ-Ένμπομ. Ο γερμανός ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζει παράλογους τους αμερικανικούς ισχυρισμούς. «Είναι παράλογο. Η BND λαμβάνει εντολές από την καγκελαρία. Εδώ υπάρχει μια πολιτική καθοδήγηση των αποστολών, η οποία προβλέπει συγκεκριμένο πυρήνα δραστηριοτήτων. Και αυτές είναι πρωτίστως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Είναι η παρακολούθηση εστιών κρίσης. Στην παρούσα φάση αυτή είναι η Συρία. Είναι επίσης η στρατιωτική διασφάλιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Φυσικά ασχολείται η BND με αναλύσεις που αφορούν στην πολιτική των συμμάχων. Αλλά για την εκπόνησή τους στηρίζεται σε διπλωματικό υλικό και σε πληροφορίες συμμαχικών υπηρεσιών. Ο ισχυρισμός ότι η BND έχει στο στόχαστρό της ευρωπαίους ή υπερατλαντικούς συμμάχους της Γερμανίας είναι παράλογος», τονίζει ο Έριχ Σμιντ-Ένμπομ.
«Είναι καλό πάντα να γνωρίζει κανείς τι σχεδιάζει η άλλη πλευρά»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κρίστιαν Στρέμπελε, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου των Μυστικών Υπηρεσιών. Ο γερμανός βουλευτής παραδέχεται ότι η BND διενεργεί κατασκοπία στο εξωτερικό, π.χ. στην Ασία ή την Εγγύς Ανατολή, ότι συλλέγει πληροφορίες και πραγματοποιεί έρευνες. Άλλωστε αυτό προβλέπεται από τους νόμους. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ NSA και BND δεν εντοπίζεται μόνο στο μέγεθος, δηλαδή στο γεγονός ότι η NSA έχει μεγαλύτερες δυνατότητες, αλλά στο ότι η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών εκφράζει τη θέση –και μας διαβεβαιώνει για αυτό- ότι δεν κατασκοπεύει φίλους», επισημαίνει ο Κρίστιαν Στρέμπελε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται για πληροφορίες που αφορούν στις ΗΠΑ, διευκρινίζει ο πράσινος βουλευτής, δίνοντας έμφαση στη σημασία συγκεκριμένων πληροφοριών για την αμερικανική στρατηγική ενόψει διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη, π.χ. στο προοίμιο διαπραγματεύσεων για την ευρωαμερικανική ζώνη ελευθέρου εμπορίου ή για τη συμφωνία SWIFT αναφορικά με την ανταλλαγή τραπεζικών δεδομένων. Εδώ εντοπίζονται διαφορετικά συμφέροντα. «Είναι καλό πάντα να γνωρίζει κανείς τι σχεδιάζει η άλλη πλευρά», λέει ο Κρίστιαν Στρέμπελε, επιμένοντας ότι η BND δεν διενεργεί κατασκοπία για τη διασφάλιση αυτών των πληροφοριών.
Kersten Knipp / Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής
Έρευνα στη Γερμανία για συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με την NSA
Τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις αναφορές για συνεργασία των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας με την αμερικανική NSA ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, στη σκιά του επίμαχου δημοσιεύματος του περιοδικού Spiegel που έκανε λόγο για ανταλλαγή μεγάλου όγκου δεδομένων μεταξύ των δύο χωρών -βάσει εγγράφων που έχει στην κατοχή του το «βαθύ λαρύγγι» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν.
«Ξεκίνησε μία διαδικασία επαλήθευσης του δημοσιεύματος» δήλωσε εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα τα θέματα που ανέκυψαν.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας θα γνωστοποιηθούν σύντομα» στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή που έχει υπό τον έλεγχό της τις γερμανικές Υπηρεσίες Εσωτερικών και Εξωτερικών Πληροφοριών, προσέθεσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.
Το Spiegel, βασιζόμενο σε έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, έγραψε ότι το γερμανικό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (Yπηρεσία Eσωτερικών Πληροφοριών) και οι μυστικές υπηρεσίες BND χρησιμοποιούν, όπως και η NSA, το λογισμικό παρακολούθησης XKeyscore.
Το πρόγραμμα αυτό αναγνωρίζει και εντοπίζει τις λέξεις-κλειδιά που έχει αναζητήσει ένας ύποπτος στις μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου.
Οι γερμανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών διέψευσαν τις σχετικές καταγγελίες, με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Πληροφοριών, Χανς Γκέοργκ Μάασεν, να δηλώνει ότι έγιναν δοκιμές του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο όμως δεν χρησιμοποιήθηκε.
Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, πάντως, προασπίστηκε τη συνεργασία των γερμανικών υπηρεσιών με υπηρεσίες άλλων χωρών, χαρακτηρίζοντάς την «απαραίτητη» και εξήγησε ότι αυτό συνιστά «προϋπόθεση για την αποτελεσματική εργασία των υπηρεσιών» ώστε να προλαμβάνονται οι κίνδυνοι που απειλούν τη χώρα.
«Μια χώρα σαν την Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί μια τέτοια [...] συνεργασία» ανέφερε ο Στράιτερ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «στο γερμανικό έδαφος εφαρμόζεται η γερμανική νομοθεσία, και αυτό ισχύει για όλους, ακόμη και για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών».
in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου