Σάββατο, Ιουνίου 14, 2014

ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ «ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΓΑΡΑΙΩΝ» Η NSA ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ

Παρακολουθήσεις ξένων ηγετών από τις αμερικανικές υπηρεσίες; «Έτσι κάνουν όλοι, και το κάνουν και σε μας». Παρακολουθήσεις συνδιαλέξεων στην Ευρώπη από την NSA; «Ούτε τις κάναμε όπως λένε, και μας βοηθούσαν οι Ευρωπαίοι». 

Τέτοια γραμμή κράτησαν οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα παρακολουθήσεων ως αναντικατάστατης σημασίας για την ασφάλεια εναντίον τρομοκρατικών επιθέσεων και απορρίπτοντας την ανάγκη αναθεώρησης του προγράμματος.


Στο Λευκό Οίκο οδεύει την Τετάρτη γερμανική αντιπροσωπεία για το ζήτημα. Ήδη από το πρωί της Τετάρτης άρχισαν να έρχονται οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη στα όσα είπαν οι επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών. 

Στην ακρόαση ενώπιον μίας όχι ιδιαίτερα εχθρικής επιτροπής της αμερικανικής Βουλής (με επικεφαλής τον Μάικ Ρότζερς, που προ ημερών είχε πει πως οι Γάλλοι «θα έπρεπε να ανοίγουν σαμπάνιες» αν γνώριζαν τι σήμαιναν οι δραστηριότητες της NSA), ο Κιθ Αλεξάντερ της NSA και ο Τζέιμς Κλάππερ της Υπηρεσίας Πληροφοριών πέρασαν ανοικτά στην αντεπίθεση για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται αναθεώρησή του.

Οι αξιωματούχοι δεν διέψευσαν στην ουσία τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά επέμειναν πως η εικόνα που δίνουν είναι παραπλανητική επειδή δείχνουν μία αποσπασματική, και κατά περιπτώσεις «εσφαλμένη», εικόνα του προγράμματος παρακολουθήσεων -ειδικά όσον αφορά τα περί μαζικής συλλογής στοιχείων στην Ευρώπη. Τόνισαν ότι ιδιαίτερα για την Ευρώπη η συλλογή κάθε άλλο παρά γίνεται από την NSA «πίσω από την πλάτη» των οικείων υπηρεσιών.

Οι επικεφαλής των υπηρεσιών όχι μόνο δεν αρνήθηκαν την παρακολούθηση ξένων ηγετών, αλλά σημείωσαν με νόημα ότι είναι πάγια πρακτική των υπηρεσιών πληροφοριών διεθνώς -και είπαν ανοικτά πως το κάνουν και οι Ευρωπαίοι.

«Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο» είπε ο Κλάππερ. Η συλλογή στοιχείων από τις επικοινωνίες ξένων ηγετών είναι «βασικό αξίωμα» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, είπε, και αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί «εάν όσα λένε αντικρούονται από όσα κάνουν».

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, εάν αυτό σημαίνει ότι ξένες, συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ έχουν συλλέξει τέτοιου είδους πληροφορίες για επικοινωνίες αμερικανών ηγετών, η απάντηση του Κλάππερ ήταν: «Ασφαλώς».  

«Τα στοιχεία μάς δίνονταν από συμμάχους στο ΝΑΤΟ» 

Ενώπιον του τσουνάμι αντιδράσεων από την Ευρώπη για τη συλλογή, αρχικά, στοιχείων εκατομμυρίων συνδιαλέξεων, ο Κιθ Αλεξάντερ της NSA απέρριψε ως «απολύτως εσφαλμένες» τις αναφορές που βγήκαν στη δημοσιότητα.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες οι ίδιες, υποστήριξε, δεν συλλέγουν στοιχεία επικοινωνιών τηλεφωνικών επικοινωνιών στην Ευρώπη αλλά λαμβάνουν στοιχεία από ξένες, συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τα στοιχεία «δίνονταν στην NSA από ξένους εταίρους», τόνισε ο Αλεξάντερ.

Αναφερόμενος εμμέσως σε στοιχεία από ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, ο Αλεξάντερ είπε ότι «δεν πρόκειται για πληροφορίες που συλλέγουμε από ευρωπαίους πολίτες». Προφανώς αναφερόμενος σε σχεδιάγραμμα που διέρρευσε στη δημοσιότητα, είπε ότι «απεικονίζει πληροφορίες που εμείς και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ έχουμε συλλέξει για την υπεράσπιση των χωρών μας». 

Τα δημοσιεύματα που βασίζονται στα έγγραφα του Σνόουντεν, «έχουν παρεξηγήσει» το πρόγραμμα, και ο Αλεξάντερ είπε συγκεκριμένα πως τόσο ο Σνόουντεν όσο και οι εφημερίδες «δεν καταλάβαιναν τι έβλεπαν» διαβάζοντας τα έγγραφα.

Η εξήγηση που φάνηκε να δίνει ο επικεφαλής της NSA για το σάλο που ξέσπασε από τα όσα διέρρευσαν ήταν ακριβώς αυτή η αποσπασματική εικόνα που προκύπτει από τα έγγραφα που διέρρευσαν και από την ήσσονος σημασίας θέση που είχε η πηγή (δηλαδή ο Έντουαρντ Σνόουντεν).

Η δουλειά του Σνόουντεν, είπε, «ήταν να διαχειρίζεται μία ιστοσελίδα που έφερνε πληροφορίες στην NSA στη Χαβάη για τα στελέχη της NSA στη Χαβάη» και έτσι δεν είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένα στοιχεία κεντρικών πτυχών.

Ο Σνόουντεν, είπε, είχε «τεράστια πρόσβαση σε στοιχεία για τις βασικές ικανότητες» της NSA για συλλογή πληροφοριών. Αλλά «δεν είναι ότι είχε γνώση, γιατί προφανώς δεν καταλάβαινε πώς λειτουργούν αυτά τα εργαλεία στην πράξη» τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Στο Λευκό Οίκο γερμανική αντιπροσωπεία

Την Τετάρτη, ομάδα γερμανών αξιωματούχων θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο για συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής προεδρίας που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις παρακολουθήσεων.

Στην Ουάσινγκτον θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Κριστόφ Χόισγκεν, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της γερμανίδας καγκελαρίου, και ο συντονιστής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών Γκούντερ Χάις. 

Θα τους υποδεχθούν η σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα ασφαλείας Σούζαν Ράις και ο Τζέιμς Κλάππερ.

Ήδη το πρωί της Τετάρτης, από την Ευρώπη (και τη Γερμανία ειδικά) είχαν αρχίσει να έρχονται οι πρώτες αντιδράσεις στις αναφορές των αμερικανών αξιωματούχων πως και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών διεξάγουν παρακολουθήσεις ανάλογες με εκείνες της NSA.

ο επικεφαλής της γερμανικής BND, μιλώντας στη Welt, απέρριψε τα όσα ακούστηκαν. «Από τη γερμανική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν γίνονται παρακολουθήσεις» είπε ο Γκέρχαρντ Σίντλερ. Η αναφορά του ήταν απάντηση και σε δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική BND είχε βάλει στο στόχαστρό της το 2008 συνολικά 300 αμερικανούς υπηκόους. 

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός 

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-6-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: