Τετάρτη, Ιουλίου 23, 2014

ΔΝΤ: ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ...ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!

ΤΟ ΟΤΙ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ "ΛΑΘΟΣ" ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ...ΙΣΩΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΕΝΑ ΝΕΟ "ΛΑΘΟΣ" .

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΩΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΣΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΠ'ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ;;;;

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ.
Την αποτυχία της ασφυκτικής λιτότητας που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, παραδέχεται για άλλη μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Διαπιστώνει ότι οι μεγάλες περικοπές μισθών στην Ελλάδα όχι μόνο δε βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα αλλά προκάλεσαν πτώση της παραγωγικότητας.



Σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική", σε έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο "Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές", διαπιστώνεται ότι στην Ελλάδα η λιτότητα δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι αλλά και αμερικανικά ΜΜΕ καλούν το ΔΝΤ να ζητήσει συγνώμη από την Ελλάδα για την εξοντωτική πολιτική λιτότητας που επέβαλε.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, στη χώρα μας η μείωση του κόστους εργασίας προέκυψε κυρίως από τις περικοπές των μισθών. Προκάλεσε, όμως, τόσο σημαντική κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας που η παραγωγικότητα περιήλθε σε τέλμα, παρά τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας που έστειλαν στην ανεργία χιλιάδες Έλληνες.

Ταυτόχρονα, σε Ελλάδα και Πορτογαλία, επιδεινώθηκε ο δείκτης ανταγωνιστικότητας των τιμών στις εξαγωγές, ενώ η αγορά εργασίας συρρικνώθηκε ή παρέμεινε στάσιμη στους εμπορεύσιμους τομείς στη χώρα μας.

Έτσι, όπως παραδέχεται το ΔΝΤ, η προσαρμογή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ελλειμματικών χωρών της Ε.Ε. επιτεύχθηκε με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και όχι με μεταστροφή του παραγωγικού τους μοντέλου. Διαπιστώνει, επίσης, άνιση προσαρμογή των ισοζυγίων στην Ευρωζώνη, καθώς οι χώρες με πλεονάσματα δεν έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωσή τους.

Ωστόσο, το Ταμείο – αν και παραδέχεται τη λανθασμένη συνταγή που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα – επιμένει στην υλοποίηση "σημαντικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας" για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ανακατανομή των πόρων στους εμπορεύσιμους τομείς.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της French Directorate for Research, Studies, Evaluation and Statistics (DREES), που αποδεικνύουν τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στις περικοπές των κοινωνικών δαπανών το 2011 και το 2012.

αυγη

ΠΡΕΖΑ TV
23-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: