Παρασκευή, Ιουλίου 25, 2014

ΈΒΡΟΣ: ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΒΖ

Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αγωνιστικό παλμό στο Τελωνείο των Καστανεών και συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου πραγματοποίησαν την Παρασκευή 25 Ιούλη εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς του Έβρου, με αφορμή το κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες.


Στη συγκέντρωση συμμετείχαν μαζικά δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τοπικών Γραμματειών, με πανό και συνθήματα κατά της απόφασης για το κλείσιμο. Νωρίτερα, εργαζόμενοι του τοπικού εργοστασίου Ζάχαρης έριξαν συμβολικά στην είσοδο των γραφείων των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ζάχαρη και πένθιμα άνθη, θέλοντας να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τις ολέθριες επιπτώσεις από το κλείσιμο των εργοστασίων.

Στο κοινό τους κάλεσμα, οι Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ επισημαίνουν μεταξύ άλλων: «Η πρόσφατη απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣ0Κ να αναστείλουν τη λειτουργία των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που από το 2005 με τις αποφάσεις της απαξίωνε συστηματικά την καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας και δυσκόλευε τη λειτουργία των 5 ζαχαρουργείων.

Αυτή η πολιτική έχει σαν στόχο να διευκολύνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά τραστ να κυριαρχήσουν και να μονοπωλήσουν το χρυσοφόρο κύκλωμα της ζάχαρης.

Με την ίδια πολιτική καταστράφηκαν μια σειρά δυναμικές καλλιέργειες στη χώρα μας και έκλεισαν ή ιδιωτικοποιήθηκαν κρατικά και συνεταιριστικά εργοστάσια όπως "ΔΩΔΩΝΗ", "ΣΕΒΑΘ", "ΣΕΚΑΠ", "ΟΛΥΜΠΟΣ" κλπ.

Αυτή η πολιτική συμφέρει τα μεγάλα μονοπώλια, αλλά δεν συμφέρει τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τη χώρα.

Για τον αφανισμό της τευτλοκαλλιέργειας και το κλείσιμο των ζαχαρουργείων βαρύτατες ευθύνες έχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που με ευλάβεια υλοποιούν τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, αλλά μεγάλες ευθύνες έχουν και οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου που καλλιεργούν αυταπάτες ότι στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ μπορεί να γίνει εξαίρεση και να διασωθούν τα ελληνικά ζαχαρουργεία.

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε ότι τα δάκρυα των τοπικών τους στελεχών είναι κροκοδείλια. Είναι υποκρισία από τη μια να πίνεις νερό στο όνομα της ΕΕ και από την άλλη να κλαις στα συντρίμμια αυτής της πολιτικής».

Στο μεταξύ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Αλεξανδρούπολης κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των δυο εργοστασίων της ΕΒΖ. Όπως τονίζει: «Η απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣ0Κ να αναστείλει τη λειτουργία των ζαχαρουργείων Ορεστιάδας και Σερρών ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήδη από το 2005, με τις αποφάσεις της απαξίωνε συστηματικά την καλλιέργεια τεύτλων στη χώρα μας και δυσκόλευε τη λειτουργία των 5 εργοστασίων ζάχαρης.

Τώρα πια είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πολιτική έχει στόχο από τη μια να διευκολύνει τα μεγάλα ευρωπαϊκά μεγαθήρια να κυριαρχήσουν και να μονοπωλήσουν το κύκλωμα της ζάχαρης και από την άλλη να εξαρτήσουν διατροφικά μια χώρα που διέθετε αυτάρκεια σε πολλά αγροτικά προϊόντα. Αυτή η πολιτική συμφέρει τα μεγάλα μονοπώλια, αλλά δε συμφέρει τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τη χώρα.

Καλούμε αγρότες και εργαζόμενους να αγωνιστούν για μια άλλη ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας. Θα εξασφαλίζει σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους, ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες, επάρκεια φτηνών, υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού μας και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία».  
http://www.902.gr/  

 ΠΡΕΖΑ TV
25-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: