Τετάρτη, Ιουλίου 09, 2014

ΣΤΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΕΡΓΑ ΕΙΔΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ…ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Η αποκατάσταση του 53% των εγκαταστάσεων των μεγαλοξενοδόχων της Κεφαλονιάς, στο όνομα της ανάπτυξης του τουρισμού, είναι το «έργο» που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση 6 και πλέον μήνες μετά το σεισμό που έπληξε το νησί, όταν την ίδια ώρα 50 οικογένειες είναι άστεγες, η αποκατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων είναι ακόμα σε φάση μελέτης και τα παιδιά μέσα στο χειμώνα θα κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ, το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο, ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών στις εργατικές κατοικίες θα χρειαστεί νομοσχέδιο!

Πρόκειται για τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής «σχετικά με την εξέλιξη της αποκατάστασης των βλαβών από το σεισμό».
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι ο τουρισμός. «Η Κεφαλονιά, είπε, το δικαιούται φέτος και θα πρέπει να σας πω ότι η Κεφαλονιά έχει αύξηση φέτος στις πτήσεις κατά 50%, έχει μία επισκεψιμότητα πρωτοφανή, μετά από πολλά πολλά χρόνια και, συνεπώς, δικαιούται τις υποδομές, γιατί μας τις επιστρέφει». Με βάση αυτά, παρουσίασε ως επίτευγμα της κυβέρνησης ότι: «Οσον αφορά τα ξενοδοχεία, από τις 17 αιτήσεις για άδεια επισκευής έχουν διεκπεραιωθεί οι 9, το 53%, ενώ υπό έκδοση τελούν άλλες 8. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την επισκευή των ξενοδοχείων ανέρχεται χονδρικά στα 1.100.000 ευρώ». Αντίστοιχα, με τάχιστους ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο λιμάνι του Ληξουρίου, προϋπολογισμού 3,7 εκατομμυρίων, ενώ η παραλία του Μύρτου, που επίσης είχε χτυπηθεί από το σεισμό, θα παραδοθεί στο κοινό. Χρονοδιάγραμμα το πολύ 3 χρόνων έθεσε για την πλήρη αποκατάσταση όλων των χώρων που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, αρχαία μνημεία, εκκλησίες κ.ά.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών κατοικιών ανέφερε: «Τα υπόλοιπα κτίρια, από τις 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής, έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στις 53 περιπτώσεις. Υπό έκδοση τελούν 27, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10». «Δόθηκε επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης σε 600 περίπου οικογένειες, συνολικού ύψους 400.000 και πλέον ευρώ και εκκρεμούν άλλες 370».
Οσον αφορά τα σχολεία, σημείωσε ότι έχουν τοποθετηθεί 75 σχολικές αίθουσες προκάτ σε 4 οικόπεδα και αναμένονται άλλες 12. Πρόσθεσε ότι «τα σχολεία, σε 20 μέρες από σήμερα, θα έχουν όλα μελέτες και θα ξεκινήσει η διαδικασία της αποκατάστασής τους» και ότι «η αποκατάσταση των σχολείων θα γίνει με τον ισχύοντα πλέον αντισεισμικό κανονισμό, που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα η διαδικασία αυτή θα είναι και πιο ακριβή και πιο επίπονη». Δηλαδή «ζήσε Μάη μου»...
Για τις εργατικές κατοικίες, αφού σημείωσε ότι 50 οικογένειες είναι άστεγες, είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι να χτίσουμε εμείς ως δημόσιο τις κατοικίες», ωστόσο οι οικογένειες αυτές θα πρέπει να περιμένουν καταρχήν τη σύνταξη νομοσχεδίου. Με αοριστολογίες αναφέρθηκε για το συνολικό οδικό δίκτυο του νησιού.
Με την αγωνία της για τα έργα που αφορούν τη «θερινή περίοδο, που είναι πάρα πολύ σημαντική για τα νησιά μας», ξεκίνησε την τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, ενώ αντίστοιχοι ήταν οι σχολιασμοί και των υπόλοιπων εκπροσώπων των αστικών κομμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε ότι «είναι διαφορετικοί οι δικοί σας προσανατολισμοί και των άλλων κομμάτων που μίλησαν μέχρι τώρα και διαφορετικοί οι δικοί μας προσανατολισμοί και οι ιεραρχήσεις. Διότι, απ' ό,τι κατάλαβα και από την παρέμβασή σας, ιδιαίτερη ήταν η αγωνία για το πώς θα αντιμετωπιστεί η τουριστική περίοδος και όσον αφορά στο λιμάνι και όσον αφορά το ζήτημα της παραλίας του Μύρτου και με ένα καλύτερο ρυθμό προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών σε ξενοδοχεία απ' ό,τι για τις κατοικίες». Απαίτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση όλων των κατοικιών, όλων των υποδομών (σχολεία, εργατικές κατοικίες, δημόσια κτίρια, δρόμοι, γηροκομείο Ληξουρίου κ.ά.) που αφορούν τη ζωή των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και έργα αντισεισμικής θωράκισης.
    http://www.rizospastis.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
9-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: