Τετάρτη, Ιουλίου 02, 2014

ΟΗΕ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΟΠΟΥ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ

Παιδιά στρατολογούνται ως στρατιώτες, κακοποιούνται σεξουαλικά, ακρωτηριάζονται, δολοφονούνται και κανείς δεν τιμωρείται...
Συρία, Ιράκ, Νιγηρία, Νότιο Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Αυτές ήταν το 2013, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ, μερικές από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τα παιδιά, τα δικαιώματα των οποίων πλήττονται βάναυσα εν μέσω ενόπλων συγκρούσεων. Παιδιά στρατολογούνται ως στρατιώτες, κακοποιούνται σεξουαλικά, ακρωτηριάζονται, δολοφονούνται και κανείς δεν τιμωρείται...


Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ιράκ, την περυσινή χρονιά, 248 παιδιά έχασαν τη ζωή τους. Όπως δήλωσε η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, η κατάσταση στη χώρα έχει γίνει "εξαιρετικά ασταθής και επικίνδυνη", ιδιαίτερα μετά την εξέγερση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ). Το Ιράκ βρίσκεται "στο χείλος της καταστροφής", προειδοποίησε με νόημα.

Στη Νιγηρία, η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία έχει απαγάγει τουλάχιστον 220 κορίτσια, θεωρείται ότι έχει διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών το περασμένο έτος.

Στη Συρία, τα επεισόδια βίας έχουν φτάσει σε "πρωτοφανή επίπεδα", δήλωσε η Ζερούγκι.

Στο Νότιο Σουδάν, οι εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, έχουν εξαλείψει κάθε πρόοδο που σημειώθηκε από το 2011, οπότε και η χώρα απέκτησε ανεξαρτησία.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η συστηματική στρατολόγηση ανηλίκων και η χρήση τους ως στρατιώτες συνεχίζεται, με τους υπεύθυνους να απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία, αναφέρεται στην έκθεση.

 http://www.avgi.gr/article/3204978/oie-epikinduno-na-eisai-paidi-se-xores-opou-mainontai-sugkrouseis


ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: