Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2014

ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ανατροπή στην πορεία των βάσεων εισαγωγής σε δεκάδες τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογικών επιδόσεων που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας.Συγκεκριμένα από τα 9 ειδικά μαθήματα, στα οποία εξετάστηκαν φέτος 15.752 υποψήφιοι, φαίνεται ότι στα 8 μειώθηκαν τα ποσοστά των αριστούχων, ενώ σε 6 από αυτά αυξήθηκαν τα ποσοστά κάτω της βάσης.

Στο μάθημα των Αγγλικών, όπου εξετάστηκε η πλειοψηφία των υποψηφίων (11.567), στη βαθμολογική κλίμακα 18-20 βρέθηκε μόλις το 1,66% και πέρυσι το 5,52%. Οι σημαντικά χειρότερες επιδόσεις στο μάθημα των Αγγλικών αναμένεται να πιέσουν καθοδικά τις βάσεις εισαγωγής σε μία σειρά τμημάτων όπως Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημοσιογραφίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Τουριστικών Επιχειρήσεων κ.ά. Αντιστοίχως καθοδικά θα κινηθούν οι βάσεις και σε σχολές Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής Φιλολογίας, με τη μεγαλύτερη πτώση να αναμένεται στην Ιταλική Φιλολογία.
Αντίθετα, στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας θα υπάρχει μικρή άνοδος εξαιτίας των καλύτερων επιδόσεων των υποψηφίων στο αντίστοιχο μάθημα. Πάντως οι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο τμήμα είναι ελάχιστοι και η βάση εισαγωγής κινείται κάθε χρόνο σε χαμηλά επίπεδα.
Χαμηλές επιδόσεις στα ειδικά μαθήματα 
Εκτιμήσεις
Στα έξι τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για μεγάλη άνοδο των βάσεων, φαίνεται πως λόγω των χαμηλών επιδόσεων τόσο στο Ελεύθερο και πολύ περισσότερο στο Γραμμικό Σχέδιο η άνοδος θα περιοριστεί και θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα πολυτεχνικά τμήματα που δεν απαιτούν εξέταση στα ειδικά μαθήματα. Την περσινή χρονιά η υψηλότερη βάση διαμορφώθηκε στη σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (20.193 μόρια) και η χαμηλότερη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Ξάνθη), όπου οι υποψήφιοι χρειάστηκαν 15.493 μόρια.
Από τις χειρότερες επιδόσεις στα δύο αυτά μαθήματα επηρεάζονται οι βάσεις και στα τμήματα Γραφιστικής, Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης, Τεχνολόγων Περιβάλλοντος (Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς). Σε ορισμένα από αυτά, μάλιστα, υπάρχει ενδεχόμενο να σημειωθεί μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι.
Πτώση των βάσεων θα πρέπει να αναμένουν και όσοι υποψήφιοι επιλέξουν στο μηχανογραφικό δελτίο τα τμήματα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και Μουσικών Σπουδών που εδρεύουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κέρκυρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώθηκαν οι αριστούχοι και στα δύο ειδικά μαθήματα που απαιτούνται (Αρμονία και Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων) και ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα γραπτά που βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Λιγότερα από τα μισά τα μηχανογραφικά
Σε αναμονή βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις όσον αφορά στην οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χθες το απόγευμα είχαν καταθέσει το Μ.Δ. λιγότεροι από τους μισούς από τους συνολικά 100.000 φετινούς και παλαιότερους αποφοίτους. Το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνοντας τον χαμηλό ρυθμό υποβολής των μηχανογραφικών σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και με δεδομένο ότι η προθεσμία λήγει στις 14 Ιουλίου, κάλεσε τους υποψηφίους να προβούν σύντομα στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού τους, ώστε να αποφευχθούν πιθανά τεχνικά προβλήματα λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος τις τελευταίες ημέρες.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
Πόσοι θα εισαχθούν στις Σχολές Αστυνομίας
Την προκήρυξη για την εισαγωγή των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη Σχολή Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 250 άτομα και στη Σχολή Αξιωματικών 40. Επισημαίνεται ότι οι φετινοί επιτυχόντες θα εισαχθούν στις αντίστοιχες σχολές το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.
Ο ανταγωνισμός πάντως για τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στις συγκεκριμένες σχολές θα είναι αυξημένος, καθώς οι θέσεις είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
11-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: