Πέμπτη, Ιουλίου 10, 2014

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας στο Ηράκλειο. Την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Το κείμενο της συνέντευξης:

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία της πόλης μας, δε χρειάζεται πολλά λόγια για να περιγραφεί: Τα δύο νοσοκομεία είναι υπό κατάρρευση και αυτό είναι φανερό από μια σειρά προβλημάτων.


Οι συγχωνεύσεις κλινικών είναι στην ημερήσια διάταξη, τα ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε ειδικότητες όπως ενδοκρινολόγου, οφθαλμιάτρου, παιδοκαρδιολόγου, παιδοπνευμονολόγου, ρευματολόγου, αγγειοχειρουργού κ.ά. καθυστερούν για πολλούς μήνες, ενώ είναι πλέον γεγονός η μεταφορά παιδιάτρων από κέντρα υγείας για να καλύψουν εφημερίες στη παιδιατρική κλινική του  Βενιζελείου, τα επικίνδυνα ράντζα στην ψυχιατρική κλινική, τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό και μέρες άδειας στους εργαζόμενους - ενδεικτικά στους 32 μεταφορείς του ΠΑΓΝΗ  η υπηρεσία οφείλει 1300 μέρες, η λειτουργία της παιδοψυχιατρικής κλινικής με προσωπικό που θα προσληφτεί μέσω ΕΣΠΑ δηλαδή αναλώσιμοι εργαζόμενοι μετά το τέλος του προγράμματος, οι καθημερινές μετακινήσεις εργαζομένων από κλινική σε κλινική για να μπαλώνουν κενά, οι τεράστιες ελλείψεις στις διοικητικές και τεχνικές  υπηρεσίες που καλύπτονται με σπουδαστές του ΟΑΕΔ και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να μην στελεχώσει με επάρκεια την παιδοχειρουργική δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει  άμεσα να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.  Ειδικά όσο αφορά τη συγχώνευση κλινικών τον  ίδιο κίνδυνο διατρέχουν στο άμεσο μέλλον η Νευροχειρουργική και η Γενική Χειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ καθώς και η Παθολογική και Ουρολογική Κλινική του Βενιζελείου που διαρκώς αδειάζουν από προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), με αποτέλεσμα το επίπεδο περίθαλψης της περιοχής μας να επιστρέψει σε επίπεδα πριν το 1989, όταν και άρχισε να λειτουργεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που σταδιακά κατάφερε να αναχαιτίσει τα καραβάνια των ασθενών που έφευγαν για την Αθήνα προκειμένου να βρουν λύση στο πρόβλημα της υγείας τους.

 Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης -ΕΕ είναι επικίνδυνη για ασθενείς και εργαζομένους. Αυτή η κατάσταση δεν ήρθε από το πουθενά, δεν είναι  αποτέλεσμα των μνημονίων. Εδώ και χρονιά είχε προετοιμαστεί από την ΕΕ και τα κόμματα που τη στηρίζουν και από συνδικαλιστικές ηγεσίες που έκρυβαν από εργαζόμενους και ασθενείς το τι έρχεται. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ φέρει ακέραια την ευθύνη αφού υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ μέσα από την υποχρηματοδότηση, τη συγχώνευση, το κλείσιμο δομών και τελικά την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, την έχει μετατρέψει σε ένα πανάκριβο αγαθό για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. H ευθύνη αυτή αφορά και τις τοπικές υγειονομικές διοικήσεις. Στηρίζουν την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο για την πλήρη προσαρμογή των εργαζομένων στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των νοσοκομείων και την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το χρονικό διάστημα.

Εργαζόμενοι και νοσοκομεία δεν βαθμολογούνται για την πληρότητα στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών υγείας αλλά για το πόσους πελάτες-ασθενείς κι αντίστοιχα έσοδα έφεραν στο ταμείο του νοσοκομείου. Με τα ίδια κριτήρια το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως σε κάθε επιχείρηση, αντιμετωπίζεται ως κόστος και γι’ αυτό η αξιολόγηση θα αποτελέσει την αφορμή για να προχωρήσουν οι σχεδιασμένες απολύσεις και στην υγεία, κάνοντας ακόμη ποιο ζοφερή την κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτής της κατεύθυνσης, η πολιτική της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ αντιμετωπίζει την υγεία σαν κόστος που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς, περικόπτοντας τις κρατικές δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μεταφέρει ολοένα και περισσότερο την ευθύνη της χρηματοδότησης των υπηρεσιών και των υποδομών υγείας στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, συνδέοντας όλο και περισσότερο τα προβλήματα υγείας με την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων αυτών. Επεκτείνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και οικοδομεί ένα σύστημα, όπου οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα.

Γι' αυτό και καμία άλλη μορφή διαχείρισης της πολιτικής της ΕΕ δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα και οξυμένα λαϊκά προβλήματα, διαχείριση όπως αυτή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο δεν αμφισβητεί, αλλά είναι υπέρμαχος της ΕΕ, της ανάπτυξης με μοχλό τους επιχειρηματικούς ομίλους και της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, στην πρόνοια και στο φάρμακο.

Οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι ένα δρόμο έχουν: να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού κινήματος για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης, Ε.Ε., επιχειρηματιών.

Αυτή η πολιτική και οι φορείς της θα ανατραπούν από τη δύναμη των εργαζομένων από τη Λαϊκή Συμμαχία και όχι από κάποιο σωτήρα.

Δεν μπορούν να συνυπάρξουν κέρδη και δικαιώματα, κέρδη και υγεία.

ΤΩΡΑ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δώσουμε απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΕΕ επιχειρηματιών, χτίζοντας την ενότητά, τη συμμαχία μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Όλοι στον αγώνα, να ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση σε υγεία πρόνοια για αποκλειστικά δημοσιά δωρεάν υγειά για όλο το λαό.

Διεκδικούμε :

·         Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μη γίνουν συγχωνεύσεις. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Ηρακλείου και γενικότερα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·         Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά από την εφημερία.»    http://www.cretalive.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: