Σάββατο, Ιουλίου 05, 2014

«ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ»: Ο ΝΕΟΣ ΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Το παράδειγμα της βελγικής Delhaize που έκλεισε 14 σουπερμάρκετ και πέταξε στον δρόμο 2.500 εργαζομένους επειδή μειώθηκαν τα κέρδη στα μερίσματα των μετόχων.
 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά
Η πιο απλή ερμηνεία του όρου μετασχηματισμός (transformation) είναι το πέρασμα από μία μορφή σε άλλη. Στην Ευρώπη, όμως, της Ανγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ, του Ζοζέ Μπαρόζο και άλλων πολιτικών, ο εν λόγω όρος άρχισε να χρησιμοποιείται όταν μια επιχείρηση αποφασίζει να προβεί σε μαζικές απολύσεις εργαζομένων. Ετσι, μετά τους όρους «ευελιξία», «αναδιάρθρωση», «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», βρέθηκε ένας νέος όρος για να δικαιολογηθούν οι απολύσεις: μετασχηματισμός! Ο εργαζόμενος δεν απολύεται, μετασχηματίζεται…




Προερχόμενος φυσικά από μυαλά που βρίσκονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο όρος «μετασχηματισμός» έκανε απόβαση και στην Ευρώπη των «28».



«Ειδήμονες» και λόμπι



Τελευταία, οι διάφοροι οικονομικοί «ειδήμονες» των αποκαλούμενων «δεξαμενών σκέψης», οι περισσότερες εκ των οποίων τρέφονται με κοινοτικές επιδοτήσεις, ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βομβαρδίζουν καθημερινά με βαθυστόχαστες αναλύσεις τους πολυάριθμους διαπιστευμένους στην Ε.Ε. δημοσιογράφους, με κοινή κατάληξη την ανάγκη μετασχηματισμού των οικονομιών των κρατών-μελών. Είναι ενδεικτικό ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά μηνύματα που δέχονται οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ στις Βρυξέλλες προέρχονται από δεξαμενές σκέψης και τα ισχυρά λόμπι που έχουν πλέξει σαν τις αράχνες τον ιστό τους γύρω από τα κοινοτικά κτίρια.



Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνδυασμό με τις διαβουλεύσεις για την επιλογή νέων προέδρων στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., μια γνωστή δεξαμενή σκέψης έστειλε ανάλυση δύο συνεργατών της με τίτλο «Ο μεγάλος μετασχηματισμός» στην οποία αναφέρεται ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να προσαρμόσει τις οικονομίες των κρατών-μελών σ’ έναν μεγάλο μετασχηματισμό, την εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, τη βελτίωση των αγορών προϊόντων και τη βελτίωση της διακυβέρνησης». Οι συστάσεις αυτές δεν είναι καθόλου αθώες… Απόδειξη, η απόφαση που έλαβε πρόσφατα μια τεράστια πολυεθνική εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η γνωστή και στην Ελλάδα «Delhaize» (Α-Β Βασιλόπουλος), να απολύσει 2.500 εργαζομένους και να κλείσει 14 μεγαλοκαταστήματα τροφίμων. Ο λόγος; Μειώθηκαν τα κέρδη στα μερίσματα των μετόχων. Μιλάμε για κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ. Και τι δήλωσε ο αρμόδιος στον τομέα της επικοινωνίας της επιχείρησης; Οτι η απόφαση να πεταχτούν στον δρόμο 2.500 εργαζόμενοι δεν εντάσσεται σε σχέδιο αναγκαστικών απολύσεων λόγω προβλημάτων ανταγωνιστικότητας ή σ’ ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας (ο μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενος όρος στις περιπτώσεις μαζικών απολύσεων)… Πρόκειται, είπε, για ένα «σχέδιο μετασχηματισμού». Οι 2.500 εργαζόμενοι δεν απολύθηκαν, αλλά μετασχηματίστηκαν σε άτομα χωρίς εργασία! Ετσι απλά… Η τερατολογία των όρων καλύπτει το δράμα και την απόγνωση των απολυθέντων εργαζομένων.



Το ανακοινωθέν των ηγετών



Οπως στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, το οποίο μιλάει για μια μικρή μορφή ευελιξίας προκειμένου να το πουλήσουν στο εσωτερικό της χώρας τους ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός αλλά και… άλλοι, ενώ υπογραμμίζεται ότι οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ανγκελα Μέρκελ πρέπει να εφαρμοστούν πιστά από όλους. Κοροϊδία…



Το παράδειγμα της «Delhaize» αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.


http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
5-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: