Σάββατο, Αυγούστου 30, 2014

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ 12.500 ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Στον... δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν 12.500 μαθητές στο νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μεταφέρονται με λεωφορεία στα σχολεία τους, καθώς οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά τους κηρύχθηκαν άγονοι. Την ίδια στιγμή, το «μπαλάκι» για την καθυστέρηση επιρρίπτει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας τόσο στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κατηγορεί τα συναρμόδια υπουργεία.


Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ Σίμος Δανιηλίδης, τόνισε πως «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, αφού η Πολιτεία δεν λύνει τον γόρδιο δεσμό, θωρακίζοντας τις διαδικασίες προκειμένου να μην υπάρχουν άγονες προκηρύξεις και διαγωνισμοί».

Για «αδιέξοδο», λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚ, δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην Περιφέρεια για την καθυστέρηση της διαδικασίας.

Ο ίδιος απεύθυνε έκκληση στα υπουργεία για παράταση των περσινών συμβάσεων για δύο μήνες ώστε, όπως σημείωσε, και να μην υπάρξει πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών, με την έναρξη της σχολικής περιόδου αλλά και να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος ώστε να γίνουν τροποποιήσεις στην ΚΥΑ για να μην έχουμε ξανά άγονους διαγωνισμούς.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, δεν υπήρξε κανένας μειοδότης, εκτός από έναν για κάποια δρομολόγια όμως που αφορούν μεταφορές με ταξί και για ειδικά σχολεία μόλις για το 10% των μαθητών.

«Στους περιαστικούς δήμους δεν υπάρχει όμως ούτε ένας ανάδοχος» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι οι τροποποιήσεις στην ΚΥΑ θα βοηθήσουν ώστε να λυθούν ζητήματα που αφορούν ομαδοποιήσεις δρομολογίων.

«Το πρόβλημα υπάρχει σε συγκεκριμένα δρομολόγια και ειδικότερα στα κοντινά και επειδή είναι μέσα στο 'πακέτο' και αυτά, είναι αναγκασμένοι οι λεωφορειούχοι να τα πάρουν όλα μαζί ενώ δεν τους συμφέρει από άποψη κόστους», κατέληξε ο κ.Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής θεωρεί βέβαια πως η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει χωρίς να είναι δυνατή η μεταφορά των μαθητών.

Στο εν λόγω θέμα αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση του απερχόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υποστηρίζοντας πως «Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν χάσαμε ούτε μία ημέρα. Ξεκινήσαμε αμέσως τις διαδικασίες και οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. Ως Περιφέρεια, έχουμε κάνει από την αρχή του χρόνου όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και επισημάνσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο μη έγκαιρης έναρξης των διαδικασιών και προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις». Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε πως «Σήμερα, 13 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους, απευθύνουμε έκκληση στο Υπουργείο Εσωτερικών να λάβει υπόψη και να υλοποιήσει τις προτάσεις της Περιφέρειας, γιατί πολύ φοβάμαι ότι δεν θα ξεκινήσει η μεταφορά των μαθητών στις 11 Σεπτεμβρίου».

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας υποστήριξε επίσης πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δε φέρει καμιά ευθύνη για το γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει ομαλά η μεταφορά των μαθητών, επιρρίπτοντας τις ευθύνες αποκλειστικά στα συναρμόδια υπουργεία. «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και κάθε Περιφέρεια στην Ελλάδα δεν φέρει ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο ζήτημα. Ο ρόλος των Περιφερειών στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών είναι διαδικαστικός και διεκπεραιωτικός. Τους όρους τους θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών, τους αποδέχονται ή όχι οι εν δυνάμει ανάδοχοι και οι υπηρεσίες των Περιφερειών υλοποιούν τις περαιτέρω διαδικασίες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, να σημειωθεί πως για το θέμα θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου το πρωί στην Αθήνα συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

http://alterthess.gr/    


ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: