Κυριακή, Αυγούστου 03, 2014

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ: ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ-Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΜΑΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ : ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Υπεραμύνθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος της απόφασης για αυτοχρηματοδότηση της έρευνας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, λέγοντας ότι πρέπει να έχουμε επίγνωση μέχρι πού μπορεί να βοηθήσει ο κρατικός κορβανάς.  

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Παιδείας κλήθηκε να απαντήσει στην άποψη ότι στο εξής ο ιδιωτικός τομέας θα χρηματοδοτεί έρευνες για την εξυπηρετηση των δικών του συμφερόντων.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι κατανοεί αυτή την αγωνία, αλλά έσπευσε να υπογραμμίσει «με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού» ότι δεν είναι όλες οι έρευνες για την αγορά, ένα μέρος μένει στα Ιδρύματα για την προαγωγή της επιστήμη, της εξέλιξης της ζωής των ανθρώπων.


«Αυτοχρηματοδότηση όπου μπορούμε. Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι ο κρατικός κορβανάς δεν μπορεί να βοηθά πάντα. Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν περισσότερα χρήματα» συνέχισε ο υπουργός, κλείνοντας μάλιστα την πόρτα σε όσους επιθυμούν την ίδρυση νέων Τμημάτων.

«Όλη αυτή η φιλολογία που ακούγεται ότι θα ιδρυθούν νέα τμήματα, ανεξαρτήτως τι έχουν γίνει τα περασμένα χρόνια και τι έχουν κάνει οι προηγούμενοι υπουργοί, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα τμήματα αυτά, στο μέτρο που τα χρήματα δεν φθάνουν ούτε για τη λειτουργία των υπαρχόντων τμημάτων» τόνισε.

Για τις μεταγγραφές αναγνώρισε ότι είναι το «δυσκολότερο θέμα», ξεκαθαρίζοντας ότι υπήρχε νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή, τον οποίο δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, έχω προτείνει διάφορα μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν ούτως ή άλλως, δηλαδή το μέτρο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ορισμένων μαθημάτων. Ήδη το προτείνουν πάρα πολλά ιδρύματα για ένα αριθμό μαθημάτων τους. Αυτό είναι ένα μέτρο καλό, το χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως.

Έχουμε πει ότι θα χρηματοδοτήσουμε τα ιδρύματα του κέντρου που θα δεχθούν τους φοιτητές κάπως περισσότερο από τους υπόλοιπους, μα όλα αυτά είναι μέτρα που μέχρι στιγμής έχουμε εντοπίσει που χαϊδεύουν το πρόβλημα, αλλά δεν το λύνουν.»

Τέλος, προέβλεψε θετικές εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς από τον Σεπτέμβριο: «Θα ξεπεράσουμε  συγκρούσεις του παρελθόντος» σημείωσε, για να καταλήξει: 

«Είμαστε σε μια κατεύθυνση να ξεπεράσουμε συγκρούσεις του πρόσφατου παρελθόντος και να απευθυνθούμε με αισιοδοξία και σε άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Πιστεύω ότι ο διάλογος με τη ΔΗΜΑΡ θα έχει κάποια κατάληξη. 

» Η πρόβλεψή μου είναι ότι ίσως όχι ως κόμματα, αλλά ως δυνάμεις του χώρου, θα υπάρξει συνεργασία το φθινόπωρο. Συνεπώς, πάμε να ενώσουμε και δεν πάμε να σπάσουμε, να διασπάσουμε και να χωρίσουμε.»
in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
3-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: