Τετάρτη, Αυγούστου 06, 2014

ΣΤΟ… ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Με το φόβο μην… αρρωστήσουν ζουν κάθε καλοκαίρι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στις τουριστικές περιοχές των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας. Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία είναι τραγικές, και η «γύμνια» τους αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο.Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr

Βέβαια, οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές υπάρχουν και το χειμώνα, μόνο που το καλοκαίρι η κατάσταση επιδεινώνεται, αφού ο πληθυσμός στις τουριστικές περιοχές αυξάνεται κατακόρυφα.

Γιατροί με το… σταγονόμετρο, ανύπαρκτες ειδικότητες, όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι, αδυναμία διενέργειας αιματολογικών και μικροβιολογικών εξετάσεων εξαιτίας της έλλειψης παρασκευαστών, εφημερίες του τρόμου, με έναν γιατρό να βλέπει έως και 100 ασθενείς και ασθενοφόρα ακινητοποιημένα εξαιτίας της έλλειψης διασωστών είναι μόνο μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που ταλαιπωρούν ασθενείς και εργαζόμενους. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που δύο κέντρα υγείας μοιράζονται το ίδιο ασθενοφόρο, προκειμένου να μην αφήσουν ακάλυπτο κανένα επείγον περιστατικό.
Απελπιστική παραμένει και φέτος η κατάσταση στο κέντρο υγείας της Νέας Μηχανιώνας, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός εκτοξεύεται από τις 50.000 στις 90.000. Οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στον αυξημένο όγκο δουλειάς, αλλά, όπως ομολογούν, από τύχη δεν έχει χαθεί κάποιος άρρωστος μέχρι σήμερα.
«Περνάμε και φέτος ένα δύσκολο καλοκαίρι. Κι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να οργανωθούμε και να λειτουργήσουμε με όσα μέσα διαθέτουμε. Εξυπηρετούμε μία μεγάλη περιοχή, μαζί και τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι. Παλαιότερα ήμασταν δεκαεπτά γενικοί γιατροί. Λόγω συνταξιοδοτήσεων και παραιτήσεων, φέτος είμαστε 8 γενικοί γιατροί συν 2 αποσπασμένοι. Συγκεκριμένα, είμαστε τέσσερις γιατροί στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας, δύο στο περιφερειακό ιατρείο της Περαίας, δύο στο περιφερειακό ιατρείο της Επανομής και δύο στο ιατρείο Νέων Επιβατών, που εξυπηρετεί τις περιοχές Μπαξέ, Αγία Τριάδα και Κερασιά», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο διευθυντής του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας Αθανάσιος Συμεωνίδης.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ
Παράλληλα, αναφέρει ότι παιδίατρος δεν υπάρχει ούτε για δείγμα, καθώς η μία που υπήρχε συνταξιοδοτήθηκε πριν από 1,5 μήνα κι έκτοτε δεν αντικαταστάθηκε. Επίσης, δεν υπάρχει οδοντίατρος, ενώ μεγάλη είναι η έλλειψη σε νοσηλεύτριες, οι οποίες είναι μόλις 11.
«Είμαστε στο μίνιμουμ του ορίου λειτουργίας», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Συμεωνίδης και συμπληρώνει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ένας γιατρός εξετάζει περίπου 30 ασθενείς στο τακτικό ιατρείο, αλλά στην εφημερία μπορεί να δει και 100. Επίσης, ελλείψει παιδιάτρου, οι γενικοί γιατροί εξετάζουν και τα παιδιά και κάνουν τα αναγκαία εμβόλια.
«Έχουμε επισκέπτες γιατρούς που έρχονται μία φορά την εβδομάδα, όπως ψυχίατρος, δερματολόγος, γυναικολόγος και ορθοπεδικός. Επίσης, δεν έχουμε ακτινολόγο δικό μας και δύο φορές την εβδομάδα έρχεται ακτινολόγος από τον ‘Άγιο Παύλο’», τονίζει ο κ. Συμεωνίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Νέας Μηχανιώνας, ένα καινούργιο που είχε παραληφθεί μέσω ΕΣΠΑ το πήρε με προσωρινή διαταγή το ΕΚΑΒ. Μάλιστα, το ΕΚΑΒ έχει κάνει βάση στην Περαία, αλλά η αλλαγή της βάρδιας γίνεται στον «Άγιο Παύλο», με αποτέλεσμα να υπάρχει σπατάλη χρόνου και δυνάμεων. Ο κ. Συμεωνίδης είχε προτείνει να γίνει βάση του ΕΚΑΒ στο κέντρο υγείας Νέας Μηχανιώνας και οι διασώστες να έρχονται ως εδώ με τα Ι.Χ. τους, αλλά δεν έγινε δεκτό.
«Το ΕΚΑΒ μάς δάνεισε ένα παλιό ασθενοφόρο, το οποίο μοιραζόμαστε με το κέντρο υγείας Θέρμης. Εμείς έχουμε έναν οδηγό και δύο δικούς μας κι έναν οδηγό διαθέτει η Θέρμη. Είναι ανάγκη να γίνει καλύτερος και πιο ορθολογικός συντονισμός στο θέμα αυτό», επισημαίνει ο κ. Συμεωνίδης.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
Με ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές λειτουργούν και τα κέντρα υγείας στο νομό Πιερίας, όπου το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται από 140.000 σε περίπου 200.000. Το βάρος των περιστατικών καλούνται να σηκώσουν τα κέντρα υγείας Λιτοχώρου και Αιγινίου, ενώ καθοριστική είναι η αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών από το νοσοκομείο Κατερίνης.
Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Αστέριος Φαρμάκης, χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός γιατρών κυρίως για να ενισχυθεί η Νότια Πιερία (Πλαταμώνας, Πόροι, Νέος Παντελεήμων).
«Στο περιφερειακό ιατρείο του Πλαταμώνα έμεινε μόνο ένας γιατρός και για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες μετακινούνται γιατροί από άλλα κέντρα υγείας, όπως του Λιτοχώρου. Το θετικό είναι ότι ήδη από πέρυσι το ιατρείο του Πλαταμώνα λειτουργεί σε νέο κτίριο. Μάλιστα είναι το μοναδικό ιατρείο που λειτουργεί και το απόγευμα τέσσερις φορές την εβδομάδα», τονίζει ο κ. Φαρμάκης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι ακατάλληλο παραμένει το κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο Λεπτοκαρυάς, το οποίο θα ανακαινιστεί και θα αναβαθμιστεί. Ο δήμος της περιοχής αναμένεται να παραχωρήσει ένα κτίριο, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα. Το κέντρο υγείας Αιγινίου είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 9 γιατροί. Ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό υπάρχει και στο κέντρο υγείας Λιτοχώρου, ενώ και το νοσοκομείο Κατερίνης αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες.
«Ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν. Ωστόσο περιμένουμε προσλήψεις στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που αναμένεται να γίνουν εντός του 2014. Το άσχημο είναι ότι ακόμη παραμένουν κλειστά τα κρεβάτια ΜΕΘ στο νοσοκομείο Κατερίνης, διότι το υπουργείο δεν δίνει θέσεις για γιατρούς. Συνεπώς, αν υπάρχει σοβαρό περιστατικό που απαιτεί διασωλήνωση, τότε το στέλνουμε στη Θεσσαλονίκη», επισημαίνει ο κ. Φαρμάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, χείρα βοηθείας αποτελεί η δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ήδη έχουν προσληφθεί πέντε γιατροί και θα ακολουθήσουν άλλοι πέντε, που θα ενισχύσουν και τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού. Πρόκειται για διάφορες ειδικότητες, όπως γυναικολόγοι, καρδιολόγος, παιδίατρος, ΩΡΛ, ορθοπεδικός, παθολόγος. Επίσης, στο νοσοκομείο Κατερίνης διορίστηκε ένας αναισθησιολόγος και εντός Αυγούστου θα διοριστεί κι ένας νεφρολόγος.
Αναφορικά με τα ασθενοφόρα, ο κ. Φαρμάκης λέει ότι στο νομό Πιερίας υπάρχουν πέντε του ΕΚΑΒ σε κάθε βάρδια, εκ των οποίων τρία στο νοσοκομείο Κατερίνης και από ένα στο Λιτόχωρο και το Αιγίνιο. Στο νέο ιατρείο στον Πλαταμώνα δεν υπάρχει ασθενοφόρο και οι πολίτες εξυπηρετούνται από τα ασθενοφόρα της Κατερίνης και του Λιτοχώρου.

ΝΕΑ ΜΑΔΥΤΟΣ Τρέχουν και δεν φτάνουν
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται καθημερινά και οι εργαζόμενοι στο κέντρο υγείας Νέας Μαδύτου, το οποίο καλύπτει μία τεράστια γεωγραφική περιοχή, από τα Κερδύλια έως και τη Μεγάλη Βόλβη. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής είναι 40.000, ενώ υπολογίζεται ότι το καλοκαίρι φτάνουν τις 120.000.
«Με μεγάλη προσπάθεια παλεύουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Άλλωστε, ο φόρτος είναι αυξημένος τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος είμαστε σχεδόν επαρκείς από υλικά. Δυστυχώς, όμως, πάσχουμε από έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουμε πολλές συνταξιοδοτήσεις αλλά όχι προσλήψεις», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διευθυντής του κέντρου υγείας Νέας Μαδύτου, Αντώνης Στοΐτσας.
Παράλληλα, αναφέρει ότι αυτήν τη στιγμή στο περιφερειακό ιατρείο Σταυρού εργάζεται ένας γενικός γιατρός, στο ιατρείο της Ασπροβάλτας ένας γενικός γιατρός και στο ιατρείο των Βρασνών ένας γενικός γιατρός. Επίσης, υπάρχουν επισκέπτες γιατροί, όπως καρδιολόγος και ακτινολόγος, που έρχονται κάθε εβδομάδα, καθώς και ψυχίατρος, οφθαλμίατρος και χειρουργός, οι οποίοι έρχονται κάθε δεκαπέντε ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Στοΐτσα, παραμένει το πρόβλημα με το μικροβιολογικό εργαστήριο του κέντρου υγείας, καθώς δεν διαθέτει ούτε μικροβιολόγο ούτε παρασκευάστρια. Έτσι μία φορά την εβδομάδα έρχεται παρασκευάστρια από το «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης και κάνει αιμοληψίες. Στη συνέχεια οι εξετάσεις και οι αναλύσεις γίνονται στο «ΑΧΕΠΑ» ή κάποια νοσηλεύτρια του κέντρου υγείας αναλαμβάνει να κάνει τις αιμοληψίες. Πρόβλημα υπάρχει και με το ιατρείο προγεννητικού ελέγχου και τη διενέργεια τεστ ΠΑΠ, καθώς οι δύο μαίες συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν.
Όσον αφορά στα ασθενοφόρα, υπάρχει μία καινούργια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ, η οποία έχει παραχωρηθεί στο κέντρο υγείας Νέας Μαδύτου.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Απελπιστική η κατάσταση
«Πληγή» για τη λειτουργία του νοσοκομείου Πολυγύρου και των κέντρων υγείας της Χαλκιδικής αποτελούν οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής, Ναταλία Κεσίδου, οι γιατροί έχουν μειωθεί σε ποσοστό 40% και οι νοσηλευτές σε ποσοστό 30% - 40%. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, γίνονται μετακινήσεις γιατρών μεταξύ των κέντρων υγείας και του νοσοκομείου, ενώ αναμένεται να καλυφθούν κάποια κενά με τη λειτουργία του ΠΕΔΥ.
«Όλος ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης μεταφέρεται τους θερινούς μήνες στη Χαλκιδική. Τα περιστατικά που συναντάμε είναι σοβαροί τραυματισμοί από τροχαία, πνιγμοί, καρδιολογικά περιστατικά, αλλεργίες από τσιμπήματα, είτε από μέλισσες είτε από αχινούς, παιδικές λοιμώξεις, εγκαύματα και άλλα. Προσπαθούμε πολύ σκληρά, υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς», τονίζει η κ. Κεσίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, πρόβλημα αποτελεί και η έλλειψη διασωστών, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες των ασθενοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ασθενοφόρο, αλλά να είναι ακινητοποιημένο, γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος να το κινήσει. Έτσι, έρχεται ασθενοφόρο από άλλο κέντρο υγείας, κάτι που συνεπάγεται σπατάλη πολύτιμου χρόνου, ειδικά με τους δρόμους της Χαλκιδικής και την κίνηση εν μέσω καλοκαιριού.
Δύσκολη, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, χαρακτηρίζει στη «ΜτΚ» τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο η διευθύντρια του κέντρου υγείας αστικού τύπου Καλλικράτειας, Ειρήνη Οικονομίδου.
«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 8 νοσηλεύτριες συν την προϊσταμένη, αλλά δεν φτάνουν. Θα θέλαμε τουλάχιστον άλλες δύο. Όσον αφορά τους γιατρούς, εργάζονται σε καθημερινό ωράριο και καλύπτουν και εφημερίες 7 γενικοί γιατροί και μία παιδίατρος, αλλά επίσης χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους δύο. Άλλωστε, το κέντρο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και φυσικά εφημερεύει», δηλώνει η κ. Οικονομίδου.
Παράλληλα, αναφέρει ότι εφημερία βγαίνει με έναν ειδικό και δύο ειδικευόμενους. Το οργανόγραμμα του κέντρου προέβλεπε 80 άτομα μόνιμο προσωπικό, κάτι που φυσικά δεν καλύπτεται αυτήν τη στιγμή. Όσο για την κίνηση, είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Μόνο τον Ιούνιο του 2014 έγιναν 5.500 επισκέψεις, ενώ μέχρι τα μέσα Ιουλίου επισκέφτηκαν το τμήμα επειγόντων 1.600 άτομα. Μάλιστα, επειδή δεν χρειάζεται κλείσιμο ραντεβού για συνταγογράφηση, έρχονται πολλοί ασθενείς και από Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο από την είσπραξη του 5ευρου για τον μήνα Ιούνιο, το κέντρο υγείας συγκέντρωσε 14.500 ευρώ, τα οποία πήρε το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στο οποίο ανήκει διοικητικά κι αν πλήρωνε κι ο ΕΟΠΥΥ τις οφειλές του, το κέντρο δεν θα χρειαζόταν χρηματοδότηση.
«Βοηθητικά ενισχύουν τις εφημερίες ειδικευόμενοι που έρχονται για εκπαίδευση στο κέντρο υγείας από το νοσοκομείο ‘Παπαγεωργίου’. Επίσης, μία φορά την εβδομάδα έχουμε επισκέπτες γιατρούς, όπως χειρουργό, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, ΩΡΛ, καρδιολόγο και ακτινολόγο», λέει η κ. Οικονομίδου.
Σύμφωνα με την ίδια, «το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας των Νέων Μουδανιών μάς καλύπτει όλο το χρόνο, ενώ το καλοκαίρι υπάρχει και δεύτερο ασθενοφόρο που έρχεται από τη Θεσσαλονίκη και το οποίο εδράζει στο κέντρο μας».
http://www.makthes.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
6-8-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: