Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 03, 2014

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΡΔΗ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ- ΣΤΙΣ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΑ 53.000 ΣΤΡ. ΣΤΗ ΣΙΘΩΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεσή της εκδικάζεται, στις 17 Σεπτεμβρίου, αγωγή που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, για τη διεκδίκηση δασικής έκτασης 53.000 στρεμμάτων, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Ορους και την εταιρεία ΣΕΚΑ Α.Ε. του ομίλου Βαρδινογιάννη.  
Πρόκειται για μια υπόθεση που κρατά πάνω από 40 χρόνια, ενώ το ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή το 1980. Ομως από τότε, η υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στα ελληνικά δικαστήρια για να δικαστεί σε πρώτο βαθμό, παρά το ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας τεράστιας έκτασης στη Σιθωνία Χαλκιδικής και αφορά άμεσα τη ζωή και τη δραστηριότητα εκατοντάδων τουριστικών επιχειρήσεων στο δεύτερο «πόδι» του νομού.


Για το θέμα είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή, στις 14 Ιανουαρίου του 2014, οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ηρώ Διώτη και Σοφία Σακοράφα.

Οπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, την 1η Οκτωβρίου 1973, ο υπουργός Γεωργίας της χούντας, υπέγραψε μία σκανδαλώδη απόφαση, με την οποία εκχωρούσε στην Ι.Μ. Ξενοφώντος την εν λόγω δασική έκταση των 53.000 στρ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η Ι.Μ. Ξενοφώντος στήριξε τη διεκδίκηση της έκτασης σε οθωμανικά έγγραφα και ισχυρισμούς που οι 4 βουλευτίνες χαρακτηρίζουν ανύπαρκτα και παντελώς ανυπόστατα.
«Στόχος της Ι.Μ. Ξενοφώντος ήταν, με τη χουντική απόφαση αυτή, να προχωρήσει άμεσα στην πώληση του δημόσιου δάσους, των 9 νησιών και των οικισμών που υπάρχουν στην περιοχή των 53.000 στρ. στην εταιρεία "ΣΕΚΑ Α.Ε.", συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, έναντι ευτελέστατου αντιτίμου», σημειώνουν οι 4 βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Την απόφαση της παραχώρησης ακύρωσε η επίσης χουντική κυβέρνηση Μαρκεζίνη, αλλά και το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του. Με τη δε τελευταία (1980), το Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφαίνεται τελεσίδικα ότι η έκταση ανήκει στο Δημόσιο. «Εκτοτε», αναφέρεται στην ερώτηση στη Βουλή, «με διάφορες αγωγές, η εταιρεία "ΣΕΚΑ Α.Ε." συνεχίζει να διεκδικεί εκτάσεις που δεν της ανήκουν, και οι οποίες απορρίπτονται συστηματικά από τα ελληνικά δικαστήρια. Την ίδια στιγμή η εταιρεία δηλώνει παράνομα την περιοχή επί 40 χρόνια ως περιουσιακό της στοιχείο στους ισολογισμούς της».

Ομως όλα αυτά τα χρόνια, το ελληνικό Δημόσιο δεν άσκησε ποτέ τα νόμιμα δικαιώματά του σε σχέση με την ακύρωση του συμβολαίου που υπέγραψαν η «ΣΕΚΑ Α.Ε.» με την Ι.Μ. Ξενοφώντος, ενώ ουδέποτε παρενέβησαν οι οικονομικές διωκτικές αρχές για να ελέγξουν τους ισολογισμούς της εταιρείας που δήλωνε την έκταση ως ιδιοκτησία της.

Τελικά, η αγωγή που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο, φτάνει ενώπιον της Δικαιοσύνης έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε λαϊκή συνέλευση, στον Αγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, στη διάρκεια της οποίας κάτοικοι της περιοχής αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα πρέπει να κινητοποιηθούν, ώστε να πιέσουν να μην περάσει μια τόσο μεγάλη δασική έκταση σε ιδιωτικό έλεγχο. Παρούσα στη λαϊκή συνέλευση ήταν και η Κ. Ιγγλέζη, η οποία τόνισε τη σημασία της κοινωνικής κινητοποίησης, και κάλεσε τους πολίτες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν στις δράσεις που οργανώνονται.

http://www.enet.gr/  


ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: