Τρίτη, Σεπτεμβρίου 09, 2014

ΣΟΙΜΠΛΕ: ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΤΟ 2015 Ο ΝΕΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Τη διαβεβαίωση ότι το 2015 η γερμανική κυβέρνηση θα μηδενίσει το νέο δανεισμό της χώρας, για πρώτη φορά από το 1969, παρέσχε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας (Bundestag).

Ο Σόιμπλε ανάφερε πως η Γερμανία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ παρουσιάζοντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Κατά τον ίδιο το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, τροφοδοτούν τα φορολογικά έσοδα σε επίπεδα ρεκόρ, την ίδια στιγμή που τα χαμηλά επιτόκια μειώνουν το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού χρέους.


Στη βάση αυτή ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορεί να χρηματοδοτήσει δημόσιες δαπάνες ύψους 300 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, χωρίς να προχωρήσει σε έκδοση νέων ομολόγων, κάτι που δεν έχει συμβεί  από το 1969.

Στην ομιλία του ο Σόιμπλε δήλωσε πως το παράδειγμα της Γερμανίας αποδεικνύει ότι η πολιτική της σταθερότητας είναι η καλύτερη βάση για την ανάπτυξη και ότι οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε κρίση εμπιστοσύνης. «Οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε κρίση εμπιστοσύνης», δήλωσε.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δουλεύει στην δημιουργία καλύτερων επενδυτικών προοπτικών για τις ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να επενδύσουν σε έργα υποδομής. «Η κινητοποίηση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι πιο αποτελεσματική από τις δημόσιες δαπάνες», τόνισε και παραδέχθηκε πως η Γερμανία απέχει από την εκπλήρωση των αναπτυξιακών στόχων της ΕΕ.

Τέλος, ο Σόιμπλε επανέλαβε πως η πιστωτική κρίση σε ορισμένες χώρες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη ρευστότητα και ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεπεραστεί το εμπόδιο αυτό. «Η ΕΚΤ κάνει ότι μπορεί αλλά τα εργαλεία της έχουν εξαντληθεί», ανέφερε.

Οι εισηγητές των κομμάτων της γερμανικής αντιπολίτευσης επέκριναν τον Σόιμπλε, λέγοντας ότι το κυβερνητικό σχέδιο παραμελεί τις επενδύσεις και ότι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έχει υψηλό τίμημα για τους Γερμανούς πολίτες.   

IN.GR
ΠΡΕΖΑ TV
9-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: