Τρίτη, Σεπτεμβρίου 23, 2014

ΈΛΛΗΝΑΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Με αφορμή τη διερεύνηση της κυπριακής οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα θα παράσχει στην Κύπρο δικαστική συνδρομή. Υπό έρευνα οι εταιρείες του εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, για τις καταγγελίες θαλασσοδανείων και χρημάτων που κατέληγαν σε κυπριακά κόμματα.
Οι αστυνομικές έρευνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα, αφού οι αρχές της χώρας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα των κυπριακών αρχών για δικαστική συνδρομή. Το σημαντικό αυτό στοιχείο δίνει νέα τροπή στις έρευνες και βάζει στην όλη εικόνα εταιρείες του Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα.


Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» η εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Μιχάλη Ζολώτα φέρεται να διοχέτευσε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Συναγερμού την περίοδο 2007-2008.

Το ΑΚΕΛ φέρεται να έλαβε το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΔΗΣΥ κατά το δημοσίευμα έλαβε το ποσό του 0,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που την επίμαχη περίοδο ήταν πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ είχαν αρνηθεί κάθε κατηγορία περί χρηματοδότησης των κομμάτων από την εταιρεία FOCUS.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση της εταιρείας Alvarez&Marsal διάφοροι εφοπλιστές -ανάμεσά τους και ο κ. Ζολώτας- έπαιρναν τεράστια δάνεια από συγκεκριμένες τράπεζες, τα οποία στη συνέχεια δεν αποπλήρωναν.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είχε καταγγείλει ότι ο Μιχάλης Ζολώτας εμφανιζόταν να έχει πάρει δάνειο 720 εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένη τράπεζα, με τον μεγαλομέτοχο της οποίας ο κ. Ζολώτας διατηρούσε φιλικότατες σχέσεις.

Ήδη στα χέρια των Κύπριων ανακριτών βρίσκεται μεγάλος όγκος στοιχείων που αφορούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις εταιρείες του Μιχάλη Ζολώτα κατά την περίοδο 2006-2008. Στο μικροσκόπιο των ερευνών αναμένεται να τεθούν οι οικονομικές δραστηριότητες της ελληνικής εταιρείας FOCUS κατά το 2007. Στόχος των ανακριτών είναι να διαπιστώσουν την οποιαδήποτε διασύνδεση των εταιρειών του Μιχάλη Ζολώτα με κυπριακές τράπεζες, τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν και φέρονται να ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ καθώς και η εξασφάλιση δανείων και οι ευνοϊκοί όροι που τους παραχωρήθηκαν.

Ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι  έχουν ληφθεί κάποιες απαντήσεις όσον αφορά αιτήματα δικαστικής συνδρομής από την Ελλάδα και το περιεχόμενο αυτών των απαντήσεων μελετάται.

Την ίδια ώρα οι ανακριτές αξιολογώντας το μαρτυρικό υλικό που έχουν στα χέρια τους σε σχέση με 6 υψηλόβαθμα στελέχη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και 20 εταιρειών, μπαίνουν στην ουσία και δεν αποκλείεται σύντομα οι φάκελοι να προωθηθούν στη νομική υπηρεσία για γνωμάτευση. Ο κ. Χρυσοστόμου πρόσθεσε ότι όλα τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί τόσο από τον συνεργατισμό όσο και από την Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά δάνεια που βρίσκονται υπό διερεύνηση, έχουν ληφθεί τονίζοντας ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

Για όλες τις εξελίξεις σε σχέση με τις έρευνες, κρατείται ενήμερος και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Εφημερίδα των Συντακτών 

ΠΡΕΖΑ TV
23-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: