Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ EUROGROUP ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Tην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μνημονιακών απαιτήσεων, μετά το "ναυάγιο" στο Παρίσι και ενόψει της έλευσης της τρόικας, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, θα εξετάσει το άτυπο Eurogroup σήμερα στο Μιλάνο, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης. Επέκταση του δεύτερου χρηματοδοτικού προγράμματος ή έναρξη τρίτου μπορεί να αποφασίσει το Eurogroup, εφόσον το ζητήσει η Ελλάδα.


Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα αυτό αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή την πορεία του ελλείμματος, τα έσοδα και οι δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.

Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι οι εκτιμήσεις τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015 δεν ευσταθούν και παράλληλα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης μπορεί να καλύψει την "τρύπα” στον προϋπολογισμό, πραγμα εξαιρετικά αμφίβολο.

  ***  
Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είχαν ανεπίσημη συνάντηση, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ελληνική οικονομία, με πρώτιστο αυτό της λήξης του μνημονίου. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με τις τράπεζες και τη νομισματική πολιτική που ασκείται από την ΕΚΤ.

Η συνάντηση των δύο ανδρών, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup.

 LEFT.GR


ΠΡΕΖΑ TV
12-9-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: