Τρίτη, Οκτωβρίου 14, 2014

ΠΟΥ: ΑΠΟ 5.000 ΩΣ 10.000 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΈΜΠΟΛΑ ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων της επιδημίας του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική θα ξεπεράσει τα 9.000 αυτή την εβδομάδα και το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών μπορεί να φτάσει το 70% στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα-, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ. Για το θέμα συνεδριάζει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


«Θα ξεπεράσουμε τα 9.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Γενεύη. «Σε ορισμένες περιοχές βλέπουμε την ασθένεια να αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να φθάσουμε στο μηδέν» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, διευκρίνισε.

Ο Έιλγουορντ τόνισε ότι θα ήταν πολύ «πρόωρο» να εξαχθεί το συμπέρασμα πως έχει υπάρξει οποιαδήποτε επιτυχία λόγω της φαινομενικής επιβράδυνσης των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται. Αντιθέτως, ανέφερε πως ως την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου οι προβλέψεις του ΠΟΥ οδηγούν στην εκτίμηση πως θα καταγράφονται από 5.000 ως 10.000 νέα κρούσματα ανά εβδομάδα.

Ο ΠΟΥ εκτιμά επιπλέον ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων του Έμπολα είναι ήδη πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρεται επίσημα: υπολογίζει ότι υπάρχουν πιθανόν μιάμιση φορά περισσότερα κρούσματα στη Γουινέα, διπλάσια κρούσματα στη Σιέρα Λεόνε και δυόμισι φορές περισσότερα κρούσματα από τα επισήμως καταγραφέντα στη Λιβερία.

Στο μεταξύ ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας, που καταγράφηκε αρχικά στη Γουινέα τον Μάρτιο, έχει φθάσει τους 4.447 επί συνόλου 8.914 κρουσμάτων.

Ο ΟΗΕ έχει θέσει ως στόχο για να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας να φροντίσει ως την 1η Δεκεμβρίου για την ασφάλεια του 70% των ταφών και την απομόνωση του 70% των ύποπτων κρουσμάτων.

Καθώς ο κόσμος γιορτάζει την έβδομη Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών (15 Οκτωβρίου), η UNICEF ανακοινώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον Έμπολα καθιστά περισσότερο επιτακτική την πρακτική του πλυσίματος των χεριών για την πρόληψη των ασθενειών.

«Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά "εμβόλια" κατά των ιογενών ασθενειών, από την εποχική γρίπη, μέχρι το κοινό κρυολόγημα», δήλωσε ο Σάντζαϊ Γουιτζέσικερα, επικεφαλής των Παγκόσμιων Προγραμμάτων για το Νερό και την Υγιεινή της UNICEF.

«Οι ομάδες μας στο έδαφος της Σιέρα Λεόνε, στη Λιβερία και τη Γουινέα, τονίζουν τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που απαιτούνται για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού Έμπολα. Δεν είναι ένας μαγικός τρόπος, αλλά είναι ένα επιπλέον μέσο άμυνας που είναι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο».

Στη Γερμανία το νέο θύμα του Έμπολα

Ένας υπάλληλος του ΟΗΕ που είχε προσβληθεί από τον ιό του Έμπολα και νοσηλευόταν στη Λειψία υπέκυψε νωρίς το πρωί της Τρίτης, όπως μεταδίδει το Der Spiegel. O 56χρονος εργαζόταν στη Λιβερία όταν νόσησε και μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γερμανία για θεραπεία. Ακόμη ένας ασθενής νοσηλεύεται στη Φρανκφούρτη και ένας τρίτος πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο του Αμβούργου, μετά από πέντε εβδομάδες θεραπείας. 

Την Πέμπτη συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ για να συζητήσουν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα και τον καλύτερο συντονισμό της πρόληψης απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.

enet.gr

 ΠΡΕΖΑ TV
14-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: