Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

ΤΟ ΣΤΕ ΕΚΡΙΝΕ ΟΤΙ ΑΡΚΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Της Μαρίας Δήμα
Με κριτήριο μόνο την ελληνική ιθαγένεια και όχι απαραίτητα την καταγωγή μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι που δεν έχουν γένος ελληνικό, αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την απόφασή της αυτή η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Ελληνα πολίτη που ζητούσαν να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που το 2011 επέτρεψαν να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των στρατιωτικών σχολών υποψήφιοι οι οποίοι είχαν μεν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να είναι Ελληνες το γένος.


Επίσης, ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Παιδείας, με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι προσφεύγοντες χαρακτήριζαν τις επίμαχες αποφάσεις αντισυνταγματικές και παράνομες.

Στην ουσία, η απόφαση δικαιώνει όσους χαρακτήριζαν «αντισυνταγματική» την εθνικιστικής κοπής πρόταση τροπολογίας 85 βουλευτών της Ν.Δ. τον Φεβρουάριο του 2013 για να επανέλθει το ελληνικό γένος ως απαραίτητη προϋπόθεση εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές. Υπέρ της πρότασης είχαν ταχθεί ασφαλώς η Χ.Α. και οι ΑΝ.ΕΛΛ. και, σε μια πρωτοφανή πολιτική παρέμβασή του στα δημόσια πράγματα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος («Επιβάλλεται να είναι Ελληνες το γένος» οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές, είχε δηλώσει), ο οποίος μένει έκθετος μετά τη χθεσινή απόφαση του ΣτΕ.

Στο σκεπτικό της Ολομέλειας (απόφαση 3317/2014) υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική καταγωγή» είναι αντίθετες στο άρθρο 4 του Συντάγματος το οποίο «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.

Αντίθετη άποψη είχαν δύο σύμβουλοι Επικρατείας, οι Δημήτρης Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, που είπαν ότι από τις συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». Οπως υποστήριξαν, οι Ενοπλες Δυνάμεις «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό».

Επομένως, «είναι απαραίτητο, εν όψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από τη νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Ελληνες πολίτες με ελληνική καταγωγή». 

http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: