Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Σειρά μέτρων, με κυριότερο το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αποφάσισε η Λευκωσία μετά τη νέα πρόκληση της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

Τα μέτρα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Ν.Αναστασιάδη και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σταδιακά, πλην της αναστολής των διαβουλεύσεων με την τουρκοκυπριακή πλευρά, που ήδη τέθηκε σε ισχύ.


Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Στέφαν Ντούζαρικ, ο Ν.Αναστασιάδης ενημέρωσε με επιστολή του τον Μπαν Γκι-μουν για την απόφασή του να μη παραστεί στη συνάντηση με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, που είχε οριστεί για την Πέμπτη στη Λευκωσία, παρουσία του ειδικού απεσταλμένου Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον κύπριο πρόεδρο και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Τα μέτρα

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προβλέπουν:

Στο πεδίο της ΕΕ, δεν θα ανοίξει άλλο ενταξιακό κεφάλαιο της Τουρκίας ενώ η Λευκωσία θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Οκτωβρίου.
Μελετάται νομικά η λήψη διοικητικών μέτρων (πρόστιμο) εναντίον όσων εισέρχονται στο νησί από παράνομες εισόδους (αεροδρόμια και λιμάνια κατεχομένων).
Θα μελετηθούν νομικά μέτρα κατά της τουρκικής εταιρείας που διενεργεί τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θα επιδιώξει συνάντηση εντός του μήνα με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα στο Μιλάνο. Επίσης, θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επιστολές έχει διαβιβάσει προς ηγέτες και των άλλων πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Θα επιστρατευθούν τα κόμματα για ενημέρωση συγγενικών τους οργανώσεων στο εξωτερικό, ενώ θα υπάρξει κινητοποίηση και των ευρωβουλευτών.
Θα γίνουν κινήσεις για δημιουργία συνεργασιών για αποτροπή της εκλογής της Τουρκίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επικοινωνία Αναστασιάδη-Μπερνς

Εκτός από την επιστολή που αναμένεται να αποσταλεί στον Λευκό Οίκο, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, με τον οποίο συζήτησε τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπερνς επέκρινε την στάση της Άγκυρας, ζητώντας παράλληλα από τη Λευκωσία να επιδείξει ψυχραιμία.   IN.GR

ΠΡΕΖΑ TV
8-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: