Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2014

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

Συμβολική μεν, ιστορικής σημασίας δε, ψηφοφορία διεξάγεται τη Δευτέρα στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων επί ψηφίσματος των Εργατικών για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος. Η θέση της βρετανικής εξωτερικής πολιτικής ως προς το ζήτημα δεν αλλάζει ακόμη και εάν υπερψηφιστεί η πρόταση, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Το ψήφισμα που καλεί την κυβέρνηση Κάμερον να προχωρήσει στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους έχει την πλήρη στήριξη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατών. 

«Η Βουλή των Κοινοτήτων θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης δίπλα στο κράτος του Ισραήλ [...] ως συμβολή στην εξασφάλιση διαπραγματεύσιμης λύσης στη βάση των δύο κρατών» αναφέρει το ψήφισμα.


Η ψηφοφορία είναι συμβολική και δεν τροποποιεί την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο θα μπορούσε να έχει διεθνείς προεκτάσεις, επισημαίνει το BBC. 

Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος, αλλά μπορεί να το πράξει ανά πάσα στιγμή εάν θεωρήσει πως θα συμβάλει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η επίσημη βρετανική θέση, όπως έχει διατυπωθεί από τον πρώην επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ, ορίζει συγκεκριμένα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος διμερώς σε χρονική στιγμή της επιλογής του και όταν θα συνέβαλε στο μέγιστο στην επίτευξη της ειρήνης».

Ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε μιλώντας στους δημοσιογράφους προ της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η βρετανική θέση δεν πρόκειται να αλλάξει» εφόσον το σχετικό ψήφισμα υπερψηφιστεί.

Ο βρετανός πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης των Τόρις δεν θα είναι παρόντες στην ψηφοφορία, η οποία έρχεται εν μέσω ανάλογων κινήσεων στην Ευρώπη για την αναγνώριση της ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Η νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε προ ημερών ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει επίσημα την Παλαιστίνη ως κράτος -το πρώτο «παλαιό» κράτος-μέλος της ΕΕ που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ακολουθώντας περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως που αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητη.

Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση θα συνιστούσε θετικό βήμα «κάποια στιγμή στο μέλλον».

Πάγια θέση του Ισραήλ, το οποίο αντέδρασε με οργή στην πρόθεση της Σουηδίας, είναι ότι οι κινήσεις προς αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι πρόωρες και υπονομεύουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι Παλαιστίνιοι αντιτείνουν ότι αναγκάζονται να κινηθούν προς την επιδίωξη ευρύτερης διεθνούς αναγνώρισης ακριβώς γιατί οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν αποτύχει, και ευελπιστούν πως αυτή η εξέλιξη θα εντείνει την πίεση στο Ισραήλ.

Οι Εργατικοί έχουν καλέσει δύο φορές την κυβέρνηση -το 2011 και το 2012- να στηρίξει το αίτημα των Παλαιστινίων για επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2012, σε μια ιστορικής σημασίας ψηφοφορία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε για την αναβάθμιση του καθεστώτος των Παλαιστινίων σε «κράτος παρατηρητή μη-μέλος».

Ε.Μ.      in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
13-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: