Τρίτη, Νοεμβρίου 11, 2014

ΑΠΟΛΥΣΗ 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ sakisapostolakis0@gmail.com
Κοιμάται το Ελεγκτικό Συνέδριο, χάνουν τη δουλειά τους 220 εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Επί 6 μήνες έχουν φρακάρει στο Ελεγκτικό Συνέδριο 25 εκατ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως πρώτη φάση της περαιτέρω χρηματοδότησης του αρχαιολογικού έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Καθώς τα χρήματα δεν εγκρίνονται, η κατασκευάστρια κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει το αρχαιολογικό έργο, γιατί δεν έχει λεφτά να πληρώσει τους εργαζόμενους.

Οπότε προχώρησε στη μη ανανέωση 42 συμβάσεων που έληξαν πριν από λίγες μέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει 120 συμβάσεις αρχαιολόγων που λήγουν μέσα στο Νοέμβριο, αλλά και ότι προτίθεται να ξεκινήσει 110 απολύσεις για τους υπόλοιπους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί εργαζόμενοι αορίστου χρόνου. Σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι.


Η Αττικό Μετρό Α.Ε. από την πλευρά της διαμηνύει ότι δεν είναι στο χέρι της η έγκριση των κονδυλίων για τη συνέχιση του αρχαιολογικού έργου. Από την άλλη πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε επαναδημοπράτηση του έργου, αν το δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαιτησίας, αποφασίσει ότι η κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το έργο.

«Αν αποχωρήσει η κοινοπραξία, εμείς είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα στην επαναδημοπράτηση του υπόλοιπου έργου και οι εργασίες θα ξαναρχίσουν από την επόμενη κιόλας μέρα, και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, με την ταχύτατη πρόοδο των εργασιών με τρεις βάρδιες τη μέρα», δήλωσε στην «Ε» στέλεχος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Θύματα -για άλλη μια φορά- της κατάστασης που επικρατεί στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι οι εργαζόμενοι στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου. Καθώς η κοινοπραξία περιμένει πότε το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εγκρίνει τις πιστώσεις για τη συνέχιση των αρχαιολογικών εργασιών, και καθώς δηλώνει ότι δεν έχει να διαθέσει άλλα χρήματα γι' αυτό το σκοπό πέρα από τα τελευταία 3 εκατ. ευρώ, απολύει τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους απαντούν σήμερα με προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και καλούν πολιτεία, Αττικό Μετρό Α.Ε. και κατασκευάστρια κοινοπραξία να βρουν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που γεννούν τις καθυστερήσεις στο έργο και στέλνουν τους εργαζόμενους στο δρόμο και στην ανεργία.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης προκηρύσσει προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας, από 12.30 το μεσημέρι ώς τη λήξη του ωραρίου. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την ανανέωση όλων των συμβάσεων και την άμεση εκταμίευση συμπληρωματικής χρηματοδότησης και καλούν τους φορείς της πόλης να συνεργαστούν για «να λύσουν το γόρδιο δεσμό του έργου», ενώ εκφράζουν την ελπίδα ο υπουργός Υποδομών και η διοίκηση της Αττικό Μετρό να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, «προκειμένου να δουν από κοντά την κατάντια του έργου, το οποίο από πνοή έχει γίνει πληγή!».

Την ίδια στιγμή, το νεοσύστατο Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Λοιπών ειδικοτήτων στο Μετρό Θεσσαλονίκης (ΣΕΛΕΜΘ) οργανώνει προειδοποιητική στάση εργασίας και διαμαρτυρία στις 2 το μεσημέρι, κοντά στο εργοτάξιο της Πυλαίας, στη συμβολή της Περιφερειακής οδού με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, με αιτήματα την άμεση συνέχιση της ροής χρηματοδότησης των αρχαιολογικών εργασιών, την επαναπρόσληψη των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει, και την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων, οι οποίες λήγουν σε λίγες μέρες.enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: