Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2014

ΚΛΕΙΣΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 50 ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΑΙ ΡΕΘΥΜΝΟ

Με καταλήψεις και κινητοποιήσεις ξεκίνησε η εβδομάδα για τα Γυμνάσια και Λύκεια των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου. 

Συγκεκριμένα, στο Ηράκλειο 33 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, ενώ ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Ρέθυμνο. Στο δρόμο βρίσκονται διαμαρτυρόμενοι μαθητές και γονείς. Στο in.gr μίλησαν εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Γονέων.


Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθητές και γονείς από τους δύο αυτούς νομούς της Κρήτης δείχνουν εμπράκτως την αντίθεσή τους ενάντια στα μεγάλα λειτουργικά κενά καθηγητών, στα κτιριακά προβλήματα αρκετών σχολείων, αλλά και στα παρεπόμενα του «νέου λυκείου». 

Συλλαλητήρια πραγματοποιούνται από τις 12:30 το μεσημέρι τόσο στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο όσο και μπροστά από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.

«Ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά» 

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου, Ηλίας Κιαμούρης, χαρακτήρισε στο in.gr έκρυθμη την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, δηλώνοντας ότι «εκτός από τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη, υπάρχουν κι άλλα που πραγματοποιούν αποχή από τα μαθήματα. Κατά μεγάλο ποσοστό οι κινητοποιήσεις αφορούν το "νέο λύκειο", καθώς οι μαθητές διαδηλώνουν με δική τους πρωτοβουλία ενάντια σε ένα σχολείο που ουσιαστικά τους αφήνει αμόρφωτους».

Όσον αφορά τα λειτουργικά κενά, τόνισε «τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και δεν ξέρουν τι μάθημα θα κάνουν αύριο, γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθούν και αυτό οφείλετε στις μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού», ενώ για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων σημείωσε ότι «με αυτό το σύστημα τα παιδιά αρχίζουν φροντιστήριο από την 1η Λυκείου. Την στιγμή που οι γονείς με μεγάλη δυσκολία καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες». 

Σχετικά με τα κτιριακά προβλήματα ο κ. Κιαμούρης δήλωσε ότι «Το 1ο Λύκειο και Γυμνάσιο Ρεθύμνου στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερ, την στιγμή που εξυπηρετούν έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών.

Τέλος, ανέφερε πως ακόμα δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης, κάτι που αναγκάζει τους γονείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα παιδιά τους.

«Ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής» 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ρεθύμνου, Νίκος Αδράμης, μίλησε στο in.gr τονίζοντας πως τα προβλήματα έχουν οξυνθεί όσο ποτέ στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, ενώ πρόσθεσε ότι «πέρα από το πάγιο πρόβλημα με την έλλειψη καθηγητών, αυτό που ουσιαστικά ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των μαθητών ήταν το νέο καθεστώς που επικρατεί με την τράπεζα θεμάτων. Πέρσι είχαμε το τραγικό ποσοστό της τάξης του 38% των μετεξεταστέων, εξαιτίας αυτής της κατάστασης».

Άγγελος Προβολισιάνος
   
ΙΝ.GR

ΠΡΕΖΑ TV
3-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: