Τρίτη, Νοεμβρίου 04, 2014

ΚΟΝΤΡΑ ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, τίμησε τη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Η τελετή σημαδεύτηκε από την κόντρα μεταξύ του δημάρχου Γ.Μπουτάρη με τον επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Αρτ.Ματθαιόπουλο, ο οποίος έκανε προκλητική τοποθέτηση.

Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος μίλησε για «παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις δημοτικών συμβούλων και παρευρισκόμενων πολιτών. 


Η στάση του κ. Ματθαιόπουλου οδήγησε σε σύγκρουση με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας στη διάρκεια της τοποθέτησής του αποχώρησε από την αίθουσα ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Η κόντρα Ματθαιόπουλου - Μπουτάρη

«Είσαι ψεύτης με περικεφαλαία. Δεν σου κάνω μήνυση, θα σε λέω ψεύτη. Η φάρα σας μεταδίδει ότι σκοπεύω να δώσω εβραϊκά και τούρκικα ονόματα σε δρόμους της πόλης. Εγώ είπα ότι πρέπει να υπάρχει και δεύτερη πινακίδα με την παλιά ονομασία. Το μυαλό σου όμως είναι μπλοκαρισμένο» είπε ο δήμαρχος.

«Να μου μιλάτε στον πληθυντικό» απάντησε ο κ.Ματθαιόπουλος.

«Θα σου μιλάω όπως θέλω. Το πάνω πάτωμα είναι ακατοίκητο. Κάνε μου μηνύσεις. Η Χρυσή Αυγή δεν μου έκανε μήνυση; Εσύ που ανήκεις; Στο κόμμα των αγγέλων;» ανταπάντησε ο κ. Μπουτάρης.

«Τιμή μου και καμάρι μου», απάντησε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής.

«Το κακό είναι ότι δεν καταλαβαίνεις. Σ' αφήνω στην περιφρόνηση του κόσμου» ήταν το σχόλιο του δημάρχου.  

Οι τοποθετήσεις στο δημοτικό συμβούλιο

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μπουτάρης ζήτησε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα αναλάβει την προετοιμασία του εορτασμού απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί για την επόμενη χρονιά και να μετονομαστούν όλοι οι δρόμοι της πόλης που φέρουν ονόματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, μίλησε για τη φρίκη του ναζισμού και ανέφερε πως το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης θα πρέπει να είναι ενωτικό: «Δική μας πρόταση είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης να είναι πρωτοστάτης σε μια πανηγυρική εκδήλωση που συνδυάζει τις δύο επετείους, την απελευθέρωση της πόλης στις 26 Οκτωβρίου 1912 από τους Τούρκους και στις 30 Οκτωβρίου του 1940 από τους Γερμανούς» σημείωσε. 

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, στην τοποθέτησή του είπε: «Η σκύλα που γέννησε το τέρας βρίσκεται σε οργασμό και αποτελεί ντροπή να έχουμε τους νοσταλγούς του ναζισμού στη Βουλή, στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και να τους ψηφίζουν», ενώ αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Η τοποθέτησή μου είναι αυτή που με μεγαλύτερη ανυπομονησία περιμένετε να ακούσετε. Ακούστηκαν πράγματα που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια και προσβάλλουν την ιστορική μας μνήμη» είπε ο κ. Ματθαιόπουλος προκαλώντας αντιδράσεις στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και παρευρισκόμενους στο χώρο πολίτες.

«Συμφωνούμε με το περιεχόμενο, διαφωνούμε με το αιτιολογικό» είπε ο κ.Ματθαιόπουλος, αναφορικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εορτασμό απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόσθεσε: «Μιλάτε για τέσσερα χρόνια κατοχής από τους Γερμανούς και δεν μιλάτε για τους τέσσερις αιώνες σκλαβιάς από τους Τούρκους, ενώ ο δήμαρχος μιλάει για τζαμιά».

Η τελευταία φράση προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου που ζήτησε από τον κ. Ματθαιόπουλο να ανακαλέσει, γεγονός που προκάλεσε το μεταξύ τους έντονο φραστικό επεισόδιο.

«Αυτά που ακούστηκαν από τον Ματθαιόπουλο ακούστηκαν σε στρατοδικεία» ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Δελή.

«Η ιστορία έχει γραφεί. Τα κηρύγματα μίσους δεν έχουν θέση εδώ μέσα, ούτε η προπαγάνδα. Οφείλει και να αποκαταστήσει ο κ. Ματθαιόπουλος για το τζαμί. Εγώ ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί όσοι ψήφισαν Ελληνική Αυγή περί τίνος πρόκειται και τα ποσοστά αυτά θα συρρικνωθούν» ανέφερε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο για την απελευθέρωση της πόλης, αλλά και την ομιλία του δημοσιογράφου - συγγραφέα, Σπύρου Κουζινόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατοχή και στα 70 χρόνια που μεσολάβησαν έως σήμερα, επισημαίνοντας πως «οι νέοι μας σήμερα έχουν παντελή ίσως άγνοια για τα δεινά που προκάλεσε ο ναζισμός στη χώρα μας, για τα δεκάδες Ολοκαυτώματα, τα πογκρόμ, τις ομαδικές εκτελέσεις και τα άλλα τερατώδη εγκλήματα που προκάλεσαν οι φασίστες κατακτητές. Δεν διδάσκεται στα σχολεία για το χιτλερικό εκείνο τέρας, που βύθισε την ανθρωπότητα στον όλεθρο, τη δυστυχία, την καταστροφή και τον ανείπωτο πόνο. Κι έτσι, ας μην απορούμε πού βρέθηκαν θιασώτες του Ναζισμού και στη σημερινή εποχή».

Σημειώνεται πως μόλις το 1981, 37 χρόνια μετά, οι Θεσσαλονικείς τίμησαν για πρώτη φορά την επέτειο της «απολυτρώσεως» της πόλης με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Θανάση Γιαννούση και τη συμμετοχή των δημάρχων Σταυρούπολης, Αμπελοκήπων, Ευόσμου και Συκεών στη συνέχεια. 

Το 1983, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανεγέρθηκε το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Η επέτειος γιορταζόταν μέχρι το 1986 οπότε και η τότε διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να διακόψει κάθε εκδήλωση.

«Πιστεύω ότι στο μέλλον δεν θα υπάρξει διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης που να διακόψει τις εκδηλώσεις. Οι μνήμες μιας πόλης υπάρχουν μέσα στο σώμα και την ψυχή της και κανείς δεν μπορεί με βίαιες κινήσεις, είτε επειδή έχει τη δύναμη ή την πλειοψηφία, να τις καταργεί. Η πόλη έχει μια ιστορία, γεμάτη από γεγονότα που καθόρισαν την ιστορία όλου του ελληνισμού» ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος, κ.Αβραμόπουλος.

in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: