Τρίτη, Νοεμβρίου 04, 2014

ΤΡΟΙΚΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ | ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ
Το «πράσινο φως» στην αλλαγή άρδην ολόκληρου του συνδικαλιστικού νόμου, που περιορίζει τον τρόπο κήρυξης απεργίας, θέτει υπό έλεγχο τους συνδικαλιστές και τροποποιεί άλλα τέσσερα σημαντικά σημεία, έδωσε χθες η τρόικα στην κυβέρνηση, έπειτα από σχετική τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης «περίεργα παιχνίδια» με ανταλλαγή του λοκ-άουτ, έναντι της αλλαγής του Αστικού Κώδικα (ΑΚ) στο θέμα της «αδυναμίας αποδοχής εργασίας» από μερική απεργία, ώστε να μην αμείβονται όσοι δηλώνουν εργαζόμενοι σε μια εταιρεία που δεν βγάζει προϊόν εξαιτίας μερικής απεργίας.


Ειδικότερα, με τις τροποποιήσεις που θα περιληφθούν στον Αστικό Κώδικα, θα δίνεται η δυνατότητα επίσπευσης των δικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούν και αφορούν σε επισχέσεις δεδουλευμένων λόγω απεργίας, ενώ θα μπαίνει φραγμός στην καταβολή δεδουλευμένων αν κατά τη διακοπή λειτουργίας μιας επιχείρησης λόγω ανωτέρας βίας δεν βγαίνει το προϊόν παραγωγής.

Το συγκεκριμένο άρθρο του ΑΚ, σύμφωνα με ανάλυση του δικηγόρου Θεόδωρου Σιδηρόπουλου, προβλέπει ότι «όταν πρόκειται για γενική απεργία, είναι φανερό ότι δεν τίθεται ζήτημα για απαίτηση καταβολής μισθού, αφού οι εργαζόμενοι δεν παρέχουν την εργασία τους. Σε περίπτωση όμως μερικής απεργίας θα πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα καταβολής μισθών υπερημερίας στους εργαζομένους που προσήλθαν και δήλωσαν πως προσφέρουν την εργασία τους, αλλά λόγω της απεργίας δεν την πρόσφεραν».

Στην ουσία, οι τροποποιήσεις σχετίζονται με το «σπάσιμο» κλάδων που απεργούν σε σχέση με αντίστοιχους στην ίδια επιχείρηση που δεν απεργούν, είτε με απεργοσπάστες που προσέρχονται να εργαστούν, ώστε ο εργοδότης να μην καταβάλλει δεδουλευμένα σε περιπτώσεις μη εκτέλεσης της παραγωγικής διαδικασίας για την έκδοση προϊόντος.

Οι πέντε αλλαγές

Η ατζέντα των προωθούμενων αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο θα περιλαμβάνει ακόμη πέντε θέματα:

1 Απολύσεις. Με βάση το νέο πλαίσιο, θα υπάρχει η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή εάν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών, θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετάσχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.

2 Συνδικαλιστικές άδειες. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος τους προεδρείου ενός συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο υπάλληλος αυτός υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί, δηλαδή, αν από την απουσία του προκαλείται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μία τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Σε δευτεροβάθμια οργάνωση με βάση το νόμο δίνονται έως δεκαπέντε ημέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

3 Χρηματοδότηση των συνδικάτων. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για το σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το ελεγκτικό συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία καθώς και τις δαπάνες τους.

4 Διαδικασία προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί και ένα 24ωρο).

5 Προσωπικό ασφαλείας. Θα προβλέπεται ο ορισμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μια φορά κάθε χρόνο και όχι ανάλογα με την απεργία.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ   ENET.GR

ΠΡΕΖΑ TV
4-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: