Σάββατο, Νοεμβρίου 15, 2014

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ- ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΓΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ

Του ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Στα βράχια της λιτότητας και της υπερφορολόγησης προσέκρουσε το κυβερνητικό «success story», παρουσιάζοντας πλέον «τρύπα» τεραστίων διαστάσεων στα έσοδα του προϋπολογισμού και αναγκάζοντας το υπουργείο Οικονομικών να παγώσει την πληρωμή των οφειλών του προς τους ιδιώτες για να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014 αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δημιουργώντας έτσι μια «τρύπα» ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο του έτους.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης στο 10μηνο του έτους το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41,069 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,807 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. Αντίστοιχα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,553 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,168 εκατ. ευρώ ή 3,0% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Η σημαντική υστέρηση των εσόδων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το πλεόνασμα εμφανίζει έστω και οριακή υστέρηση έναντι του στόχου, καθώς διαμορφώνεται στα 2,405 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.449 εκατ. ευρώ, βάζει φωτιά στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχει γράψει η «Ε», στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμούν ότι στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα δημιουργηθεί απόκλιση εσόδων τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ για κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου, κάνοντας πολύ δύσκολη τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας, καθώς η τρόικα επιμένει ότι το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα για την κάλυψή του.

Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες (43,767 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 2,164 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου), ο προϋπολογισμός μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο καθώς πλέον είναι εμφανές ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να «σκάσουν» τα έσοδα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθώντας να περιορίσει τις δαπάνες της ώστε να συνεχίσει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα στο 9μηνο του έτους τα «φέσια» του Δημοσίου να φτάσουν τα 4,79 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτεροι «μπαταχτσήδες» του Δημοσίου εμφανίζονται να είναι και πάλι οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους το Σεπτέμβριο του 2014 να φτάνουν τα 2,32 δισ. ευρώ από 2,26 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014 και με τον ΕΟΠΥΥ να χρωστά 1,53 δισ. ευρώ από 1,45 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο.

Οσον αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το Δημόσιο όφειλε το Σεπτέμβριο του 2014 713 εκατ. ευρώ από 745 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο και 453 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.  

.enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
15-11-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: