Παρασκευή, Δεκεμβρίου 12, 2014

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΔΟΣΕΙΣ

Μετατροπή των εκκρεμών κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε πιστωτική γραμμή ζήτησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική. Το αποκάλυψε χθες εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο η αποστολή του Ταμείου.


Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη σχέση της Αθήνας με το ΔΝΤ στη μετά μνημόνιο εποχή, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ δήλωσε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το πρόγραμμα του Ταμείου (που κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016) σε «προληπτικό» πρόγραμμα, που ουσιαστικά θα λειτουργεί παράλληλα με την ευρωπαϊκή πιστωτική γραμμή.

Ανέφερε, δε, πως σε πολλές άλλες περιπτώσεις προγράμματα του Ταμείου έχουν μετατραπεί από οχήματα άμεσης χρηματοδότησης σε οχήματα που «παρέχουν εμπιστοσύνη» σε αγορές και επενδυτές. Διευκρίνισε πως η διαφορά μεταξύ του κανονικού και του προληπτικού προγράμματος είναι πως στη δεύτερη περίπτωση η Ελλάδα δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που έχουν δεσμευτεί για τις ανάγκες της, παρά μόνο αν υπάρξει ανάγκη.

Πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει επισήμως ότι δεν θα ελάμβανε τα υπολειπόμενα κεφάλαια από το ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να μην έχει και «λόγο» στον έλεγχο και την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, λόγω των πιέσεων του Βερολίνου και άλλων χωρών, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχτεί την παρουσία του ΔΝΤ στη «νέα σχέση», αλλά και να ενταχθούν τα υπολειπόμενα κεφάλαια σε «ανοιχτή πίστωση» παράλληλα με την προληπτική γραμμή του EFSF/ESM.

 LEFT.GR

ΠΡΕΖΑ TV
12-12-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: