Δευτέρα, Ιανουαρίου 26, 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΡΟΜΑΚΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ...ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥΣ...ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Κούρδος μουσικός, τουρκικής υπηκοότητας, που ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας σε ηλικία 16 ετών, κολυμπώντας(!), συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη για «τρομοκρατία» κατόπιν «ερυθράς αγγελίας» της Ιντερπόλ, με αίτημα των τουρκικών αρχών.

Το θέμα, βέβαια, πέρα από τη σύλληψή του, είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πετυχαίνει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης μέσω της Ιντερπόλ για πολιτικούς πρόσφυγες, ζητώντας την έκδοσή τους ως «τρομοκρατών», αν και μέχρι στιγμής κανένα από τα προηγούμενα εγχειρήματά της δεν είχε τύχη στα ελληνικά δικαστήρια που καλούνται να αποφασίσουν.

Οπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης για «τρομοκρατικές ενέργειες» που φέρεται ότι διέπραξε στις 3/4/1992 και στις 9/10/1992 στην Τουρκία, ως μέλος της «τρομοκρατικής» οργάνωσης «Ντεβ Σολ». Βεβαίως, η σύλληψη του καταξιωμένου καλλιτέχνη έχει προκαλέσει ήδη σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών.


Ο Μπαρίς Mπαλ ήρθε στην Ελλάδα 16 χρόνων κολυμπώντας! Στην Τουρκία είχε καταδικαστεί για συμμετοχή -από τα 13 έως τα 15 του χρόνια- σε «παράνομη» πολιτική οργάνωση. Το δικαστήριο που εξέδωσε αυτήν την απόφαση κρίθηκε παράνομο και άκυρο από τα ευρωπαϊκά όργανα επειδή παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τέτοιες υποθέσεις εκδικάζονταν από έκτακτα μικτά δικαστήρια, με συμμετοχή στρατιωτικών, μέσα σε κτίρια της κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

«Επομένως είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες παραβιαζόταν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, της οποίας δραστήριο μέλος είναι και ο Μπαρίς Μπαλ.

Η συγκεκριμένη δίκη πραγματοποιήθηκε σε μια πολιτική ατμόσφαιρα «φιλελευθεροποίησης», που στην Ελλάδα θα τη λέγαμε «τύπου Μαρκεζίνη», κατά την οποία η τουρκική στρατιωτική χούντα είχε ακόμη εντονότατη ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Την καταδικαστική αυτή απόφαση κατέθεσε ο Μπαρίς Μπαλ στο ελληνικό κράτος μόλις ήρθε στην Ελλάδα και πέτυχε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και την ένταξή του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Είναι από τους πρώτους (και ελάχιστους) Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα που πήρε πολιτικό άσυλο.

Το τραγελαφικό: 22 χρόνια μετά η Τουρκία καταφέρνει να βγάλει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται και τον συλλαμβάνει! Υπό αυτές τις συνθήκες, κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με άμεσο κίνδυνο να εκδοθεί στην Τουρκία.

Καθηγητής

Ο Μπαρίς Μπαλ, παντρεμένος με Ελληνίδα και πατέρας ενός μικρού παιδιού, είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στη μουσική της Ανατολίας, δεξιοτέχνης του σαζ, του ταμπούρ και του πολίτικου λαούτου, ενώ έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας. Υπήρξε πάντα βοηθός της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στη σχέση της με Ελληνες μουσουλμάνους ή με προσκεκλημένους Τούρκους ακτιβιστές.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης και σε αυτή την ιστορία -καθώς έχουν προηγηθεί στο παρελθόν άλλες παρόμοιες- είναι η ευκολία με την οποία η Ιντερπόλ εκδίδει τέτοια διεθνή εντάλματα σύλληψης, χωρίς ουσιαστικά να έχει προηγηθεί επαρκής έρευνα. Εξίσου εξωφρενική είναι βέβαια και η ευκολία με την οποία η ΕΛ.ΑΣ., καλυπτόμενη πίσω από τη διακρατική συμφωνία της Ιντερπόλ, εκτελεί την «ερυθρά αγγελία» και προχωρά στη σύλληψη ενός ανθρώπου που η Ελλάδα δέχτηκε πριν από 22 χρόνια ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο συλλαμβάνεται. Δεν έχει συνέχεια το ελληνικό κράτος; Δεν έχει ηγεσία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Ποιος διατάζει εν τέλει την ΕΛ.ΑΣ.;

Ανάλογη ήταν η περίπτωση του 52χρονου Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Τσετίν στη Θεσσαλονίκη, που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αφού συνελήφθη κατά παρόμοιο τρόπο και παρέμεινε σχεδόν τρεις μήνες κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές. Ακολούθησε τον περασμένο Μάιο η υπόθεση του Μεχμέτ Γιαμάν και νωρίτερα, τα προηγούμενα χρόνια, αρκετές ακόμη.

Ολες υποθέσεις-καρμπόν, με θύματα αντικαθεστωτικούς που η Τουρκία προσπαθεί να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, παρουσιάζοντάς τους ως τρομοκράτες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει σταθεί στο ύψος της, αφήνοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους ελεύθερους.

Η περίπτωση του Μπαρίς Μπαλ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Στο μεταξύ, στα κρατητήρια τον επισκέφθηκε με την ιδιότητα του δικηγόρου ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του. «Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μη συμπράξει με τις πολιτικές δυνάμεις του σκότους και να μη συνεργήσει σε άλλη μία κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη μεθόδευση αυτή, πέραν όλων των άλλων, καταστρατηγείται και κάθε έννοια της κοινής λογικής», τόνισε.

Προς επίρρωση της «επικινδυνότητας» του Μπαρίς μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνσή του στο Διαδίκτυο: www.barisbal.gr
Συντάκτης: Νίκος Φωτόπουλος
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
26-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: