Παρασκευή, Ιανουαρίου 09, 2015

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει το ζήτημα της λειτουργίας της επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εν λόγω επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και αποτελείται από βουλευτές (ένα από κάθε κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή), έναν αντιπρόεδρο της Βουλής, ο οποίος προεδρεύει και εν ενεργεία ανώτατους δικαστικούς (ένα μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα του Αρείου Πάγου και ένα του Ελεγκτικού Συνεδρίου), οι οποίοι ορίζονται με κλήρωση με τους αναπληρωματικούς τους από τις Ολομέλειες των αντίστοιχων δικαστηρίων.


Ο νόμος προβλέπει πως στην επιτροπή ελέγχου κατατίθενται τα στοιχεία των υποψήφιων αντιπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων, κατά την περίοδο ελέγχου προεκλογικών δαπανών, και ο έλεγχος ολοκληρώνεται εντός πέντε μηνών από την υποβολή.

Στην επιτροπή ελέγχου διαβιβάζονται μεταξύ άλλων οι καταγγελίες που αφορούν πιθανές παραβάσεις του νόμου, τις οποίες εξετάζει κατ’ αποκλειστικότητα και αποφαίνεται αιτιολογημένα επ’ αυτών, ενώ επιβάλλει με απόφασή της στα ελεγχόμενα πρόσωπα που παραβίασαν εξακριβωμένα τις διατάξεις του όμου, τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Η επιτροπή πρέπει να καταγράφει πλήρως και να αποτιμά χρηματικά τις εισφορές σε είδος που έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια της περιόδου ελέγχου των προεκλογικών δαπανών, στους δικαιούχους χρηματοδότησης, σύμφωνα με την αγοραία τιμή, να αναφέρει ρητά τις πιθανολογούμενες παραβάσεις σε ετήσια έκθεση που εκδίδει, να εκδίδει αιτιολογημένα πορίσματα για τους ελέγχους που διενεργεί, ενώ σε περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων θα πρέπει να διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση τα πορίσματα με τα οποία διαπιστώθηκαν αυτά στον κατά τόπο αρμόδιο Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «η Επιτροπή Ελέγχου του άρθρου 21 του ν. 3023/2002 (Α΄ 146), υπό τη σύνθεση που είχε μέχρι τη διάλυση της Βουλής των Ελλήνων με το π.δ. 173/2014 (Α΄ 173), ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στο άρθρο 19 του ν. 4304/2014 (Α΄ 234) μέχρι τη συγκρότησή της, σύμφωνα με το άρθρο 3Α του ν. 3213/2003 (Α΄ 309), όπως ισχύει».

Πιο απλά η ΠΝΠ κρίθηκε επιβεβλημένη ώστε η επιτροπή να εξακολουθήσει ομαλά το έργο της και να μην διακοπεί αυτό από την πρόωρη κήρυξη εκλογών.  in.gr

ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: