Κυριακή, Ιανουαρίου 11, 2015

ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Βαριά είναι η ατζέντα των θεμάτων που θα κληθεί να διαχειριστούν η νέα κυβέρνηση και το νέο οικονομικό επιτελείο στην προσπάθειά τους να κλείσουν τον έλεγχο της τρόικας και να ανοίξουν τον δρόμο για την ομαλή μετάβαση της χώρας στην επόμενη ημέρα. Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει τα μέτωπα στα οποία περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ενώ όλο αυτό το διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι προαπαιτούμενο για την οποιαδήποτε συζήτηση ξεκινήσει με την Ελλάδα μετά τις εκλογές είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.


Το Μνημόνιο περιέγραφε με σαφήνεια τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να κλείσει ο έλεγχος της τρόικας. Δράσεις που με μεγαλύτερη εξειδίκευση επαναδιατυπώθηκαν στην τελευταία έκθεση της τρόικας που συνόδευε το αίτημα της Ελλάδας για δίμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

1. Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει για φέτος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, το κενό αυτό ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, με το που θα ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ τρόικας και νέας κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα ζητήσουν νέα μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ. Και αυτό το ποσό μπορεί να είναι μεγαλύτερο εάν ο προϋπολογισμός κατά τους πρώτους μήνες του έτους δείξει σημάδια κόπωσης, με τα έσοδα να μην επιτυγχάνουν τους στόχους.

2. Αλλαγές στον φορολογικό μηχανισμό. Από τη μία πλευρά η τρόικα έχει ζητήσει την αλλαγή της ρύθμισης χρεών σε 100 δόσεις και συγκεκριμένα έχει ζητήσει αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας για τον προσδιορισμό της δυνατότητας των οφειλετών να αποπληρώσουν. Επίσης, περιμένει και τη βελτίωση των κινήτρων για πρόωρη πληρωμή των οφειλών.

Υπάρχουν, όμως, και αλλαγές δομικού χαρακτήρα για τον φορολογικό μηχανισμό που θεωρεί η τρόικα ότι πρέπει να προωθηθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρόικα έχει ζητήσει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από το υπουργείο Οικονομικών οργανισμού φορολογικής διοίκησης. Επίσης, βάσει Μνημονίου θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και στην πλήρη αναδιάρθρωση του καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και στη διεύρυνση του ορισμού της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

3. Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν μεταξύ τρόικας και νέας κυβέρνησης, καθώς η τρόικα θεωρεί ότι πρόκειται για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν ώστε να μη «βουλιάξει» το ασφαλιστικό σύστημα τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, τα θέματα που θα βρεθούν υπό συζήτηση είναι οι ενοποιήσεις των συνταξιοδοτικών ταμείων, ο περιορισμός των δαπανών του συστήματος, η συνάρτηση εισφορών και παροχών για όλα τα Ταμεία, η λήψη διοικητικών μέτρων και η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

4. Αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, το θέμα της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και άρση περιορισμών στην αγορά εργασίας είναι τα σημαντικότερα ζητήματα στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων που θέτει η τρόικα.

5. Αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με έμφαση στη θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου και στον εξορθολογισμό των μη μισθολογικών παροχών.

6. Τροποποίηση του νόμου για τον Πτωχευτικό Κώδικα, με στόχο να είναι συμβατός με τις αναγκαίες αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η τρόικα έχει παράλληλα ζητήσει αλλαγές για τις πτωχεύσεις εταιρειών και νοικοκυριών.

7. Ενίσχυση του ανταγωνισμού, κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων είναι τομείς στους οποίους δίνει βαρύτητα η τρόικα, καθώς θεωρεί ότι θα αλλάξουν το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και θεωρείται πολύ δύσκολο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις της επ’ αυτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, είναι ότι η νέα κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση θα έχει μπροστά της μόνο ένα μήνα για να συζητήσει όλα αυτά τα θέματα. Χρόνος που θεωρείται λίγος και πιθανότατα να απαιτηθεί μία νέα παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως ότου καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.   

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
http://www.kathimerini.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
11-1-2015

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...


H κυβέρνηση-αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-θα πρέπει να πεί και κάποια ΟΧΙ στις προτάσεις της τρόϊκας, διότι οι σοφίες της τρόϊκας και η δουλικότης των κυβερνώντων κατέστρεψαν την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Και επί τέλους για την καταστροφή αυτή θα πρέπει να πληρώσουν και οι δανειστές-υποχεί - ρια της γερμανικής πολιτικής. Και μη μου πεί κανείς πάλι, ότι " τα λεφτά τους θέλουν να πάρουν οι άνθρωποι" γιατί μάλλον άλλα θέλουν να πάρουν και γι'αυτό επέλεξαν αυτό το πρόγραμμα, υποτίθεται διάσωσης, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της πατρίδας μας.