Παρασκευή, Ιανουαρίου 02, 2015

ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ: ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει (18:00) η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδο του κόμματος στις εκλογές, την οποία θα εισηγηθεί στη συνεδρίαση της ΚΕ στο Διαρκές Συνέδριο που ξεκινά το Σάββατο.

Πάντως, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τη ΔΗΜΑΡ να αποδεχθεί το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και επί της ουσίας να αναστείλει την κομματική της λειτουργία, Κουμουνδούρου και Αγίου Κωνσταντίνου συνειδητοποίησαν ότι η επανασυγκόλλησή τους ήταν δύσκολη υπόθεση.


Σε κάθε περίπτωση, ούτε η Κουμουνδούρου ούτε η Αγίου Κωνσταντίνου θα κρατήσουν το θέμα ψηλά. Η ΔΗΜΑΡ διαβεβαιώνει ότι δεν θα ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και η Κουμουνδούρου με τη σειρά της θα αποφύγει οποιαδήποτε σχόλιο, ενώ όπως λένε στελέχη της «δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα μεγέθη».

Στον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τα περί αλαζονικής συμπεριφοράς και θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη δύναμη θέτει το πλαίσιο, εν προκειμένω το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης (πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης), και επομένως όλα τα υπόλοιπα θεωρούνται περιττά. 

Στη ΔΗΜΑΡ τονίζουν ότι το γεγονός πως το κόμμα απέρριψε τους όρους ΣΥΡΙΖΑ απαντά στις κατηγορίες περί καιροσκοπισμού που εκτοξεύονται από διάφορες πλευρές. Διαβεβαιώνουν ότι ανεξάρτητα από το αν είχε προχωρήσει ή όχι η διαβούλευση με την Κουμουνδούρου για συνεργασία, η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψήφιζε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Για τη ΔΗΜΑΡ οι εξελίξεις με το ναυάγιο της συνεργασίας ικανοποιούν την παλιά προεδρική ομάδα, που είχε εναντιωθεί στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Θεωρούν άλλωστε ότι η ΔΗΜΑΡ θα έπρεπε εξαρχής να κινείται με γνώμονα την αυτόνομη κάθοδό της και φυσικά την πολιτική και οργανωτική της αυτοτέλεια.

Δεν λείπουν όμως και οι τριγμοί. Όπως αναφέρει το Έθνος, ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, έκανε ένα εξαιρετικά αιχμηρό σχόλιο στο Twitter: «Φ.Κουβέλης: διέλυσε ένα κόμμα για μια τρύπα στο νερό...»

Αλλά και στη συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος, την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το κλίμα ήταν τεταμένο. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Τσούκαλης άσκησε κριτική στον Φώτη Κουβέλη, θέτοντας ακόμα και ζήτημα αλλαγής ηγεσίας μετά τις εκλογές. IN.GR
ΠΡΕΖA TV
2-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: