Σάββατο, Ιανουαρίου 24, 2015

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ» ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ενδιαφέρον της Ρωσίας να ζητήσει «στρατιωτικές διευκολύνσεις», επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις που έκανε χτες, ενόψει της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα στα τέλη Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάληξη συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας. Τα κυπριακά ΜΜΕ θύμιζαν χτες ότι στο παρελθόν, η Κύπρος είχε παραχωρήσει στη Ρωσία διευκολύνσεις ελλιμενισμού ρωσικών σκαφών στη Λεμεσό, ενώ πρόσθεταν ότι η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται σήμερα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Ηδη, μερίδες της κυπριακής αστικής τάξης «σιγοντάρουν» ανοιχτά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προχτές, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλήκκας είπε πως η Κύπρος θα έπρεπε «να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση για να κερδίσει γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι, όπως η Κύπρος έχει κάνει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, παρόμοια συμφωνία θα έπρεπε να υπογραφεί και με τη Ρωσία ώστε να της παρασχεθούν οι διευκολύνσεις που η Ρωσία «χρειάζεται». Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μια ουσιαστική σύγκλιση συμφερόντων που θα εξυπηρετούσε και τις δύο χώρες. Θυμίζουμε ότι η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» χρησιμοποιήθηκε από γαλλικά μαχητικά πρόσφατα, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των «τζιχαντιστών».
Το θέμα των στρατιωτικών σχέσεων Ρωσίας - Κύπρου αναμόχλευσε και ο Ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία, Στανισλάβ Οσάτσι, που προχτές το συμπεριέλαβε στα ζητήματα που οι δυο πλευρές συζητούν ενόψει του ταξιδιού Αναστασιάδη. Οταν ρωτήθηκε για το Κυπριακό, ο Οσάτσι περιορίστηκε να απαντήσει ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις «και θα δούμε τι θα γίνει». Ακόμα, σχετικά με το πώς η προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας στον οικονομικό τομέα (βλέπε πρόσφατη πρόταση Πούτιν για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας) επηρεάζει τη στάση της Ρωσίας, τόνισε προσεκτικά: «Νομίζω ότι εμείς είχαμε πάντα καλές σχέσεις και με τη Τουρκία και με την Κύπρο και αυτές οι σχέσεις βρίσκονταν πάντα σε ανάπτυξη».
Στο μεταξύ, η ενδεχόμενη αποχώρηση του γαλλικού κολοσσού «Total» από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να προκαλεί «αναταραχή» στον αστικό κόσμο της Κύπρου. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε προχτεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους κομμάτων, ανέφερε ότι η Λευκωσία ετοιμάζει εναλλακτικές λύσεις για συζήτηση με την πολυεθνική, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ενεργειακά «οικόπεδα» των οποίων η έρευνα ωστόσο ανατέθηκε σε άλλα μονοπώλια.  http://www.rizospastis.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
24-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: