Τρίτη, Ιανουαρίου 13, 2015

ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ #enikos #ekloges2015

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση των χρεών και τα "κόκκινα" δάνεια αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον "ενικό" και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για σύσταση επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, όπου θα "γίνεται προσδιορισμός των πραγματικών χρεών και όχι των πλασματικών με τα πανωτόκια και τα πρόστιμα" και συνεννόηση - όπως είπε- με τους όσους χρωστούν να ξεκινήσει η διαδικασία των δόσεων που μπορεί να είναι και περισσότερες από 100.


'"Εμείς λέμε ότι θα είναι από 74 δόσεις έως όσο πάει ώστε να δίνει ο χρεώστης μέχρι το 30% του εισοδήματός του. Όχι παραπάνω στη δόση", ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι δόση που ξεπερνά το 30% του εισοδήματος δεν είναι ρύθμιση, αλλά πνιγμός.

"Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι μπορούμε να μπούμε σε μια διαδικασία ώστε σε βάθος μιας επταετίας να έχουμε εισπράξει πάνω από 20 δισ ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που σήμερα υπερβαίνουν τα 70 δις, ένα μεγάλο μέρος τους το ελληνικό δημόσιο θα πει τις ξεχνάω" είπε.
Αναφορικά με τα "κόκκινα" δάνεια ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια πιο σύνθετη περίπτωση. Όπως τόνισε,  η "δυνατότητα να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας για τα κόκκινα δάνεια που είναι η ίδρυση ενός ενδιάμεσου φορέα που θα πάρει τα δάνεια για να ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης συναρτάται και από το συνολικό θέμα που αφορά στο τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα, με τα 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και με τα 11, 4 δισ. που είναι το μαξιλαράκι του ΤΧΣ".



Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του χρέους σε ποσοστό πάνω από το 60%, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του "στον ενικό" και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας, αναρωτήθηκε αν ο Αντώνης Σαμαράς, σε περίπτωση που είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του χρέους και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να δώσει συναίνεση στον Πρωθυπουργό, γιατί ζήταγε συναίνεση στην καταστροφή.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος για το αν τάσσεται υπέρ του ευρώ ή επιθυμεί την έξοδο από αυτό, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ «του ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία. Αυτό δικαιούμαστε, αυτό θα διεκδικήσουμε και αυτό θα καταφέρουμε».






"Το περιβόητο Grexit, δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό. Έχει όμως πεθάνει, είναι νεκρό και σήμερα κάποιοι προσπαθούν να το αναστήσουν χωρίς επιτυχία" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του "στον ενικό" και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Χωρίς επιτυχία, συνέχισε, "γιατί είναι οι ίδιοι οι εταίροι που το διαψεύδουν για ένα συγκεκριμένο λόγο: Διότι από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ διότι η αλυσίδα που έχει 17 κρίκους χάνει τον ένα κρίκο. Όταν όμως σπάσει ένας κρίκος, διαλύεται η αλυσίδα και κανείς δεν το επιθυμεί αυτό. Ούτε δική μας επιθυμία είναι, ούτε της κυρία Μέρκελ, ούτε κανενός"

"Θα έπρεπε να ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για ποιο λόγο να το θέλουμε; Να θέλουμε να μπούμε σε μια τέτοια περιπέτεια;" διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κρυφή ατζέντα.

"Δεν έχουνε ούτε Plan B, ακριβώς διότι αυτό που εμείς ονομάζουμε Plan A είναι το Plan B στη λιτότητα και στο μνημόνιο. Και μετά τις 25 Ιανουαρίου θα γίνει το Plan A για την Ελλάδα και θα γίνει αποδεκτό και από την Ευρώπη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



Για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα στις επερχόμενες εκλογές, και δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σε ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εφόσον εκλεγεί πρώτο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Το πρόγραμμά μας καταθέτουμε, όσοι το πρόγραμμά μας το εγκρίνουνε και δεν ζητήσουν να αλλοιωθεί, άρα ανεθχούν ή ψηφίσουν τις προγραμματικές μας δηλώσεις, θα είναι καλοδεχούμενοι. Υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συμμαχίες και συνεργασίες με τα κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου για το αν θα συζητούσε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ή με το νεοϊδρυθέν κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ή το Ποτάμι.

«Δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούριο, με τα παλιά υλικά. Δεν θα συνεργαστούμε ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με Παπανδρέου, ούτε με το Ποτάμι.




ΠΡΕΖΑ TV
13-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: