Πέμπτη, Φεβρουαρίου 12, 2015

ΜΙΝΣΚ: ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δύσκολη διαφαίνεται η διέξοδος από την ουκρανική κρίση, καθώς μετά από 14 συνεχείς ώρες διαβουλεύσεων στο Μινσκ μεταξύ των «τεσσάρων», Κίεβο και φιλορώσοι δείχνουν να μην είναι πρόθυμοι να υπογράψουν συμφωνία. Το Κίεβο εμφανίζεται να απορρίπτει όρους που θέτει η Ρωσία, με τον Ποροσένκο να λέει ότι «δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα». Αρχικές αναφορές ήθελαν τους ηγέτες να παρουσιάζουν κοινό κείμενο με στόχο την κατάπαυση πυρός σε 48 ώρες, αλλά στο τέλος του διπλωματικού μαραθωνίου η εικόνα έχει θολώσει αρκετά.


Ενώ στο Μινσκ ξημέρωνε την Πέμπτη, οι Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ συνέχιζαν τις συνομιλίες -ενδεικτικό της περιπλοκότητάς τους και ιδιαίτερα της επιμονής των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας να μην ναυαγήσει η πρωτοβουλία για συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. 

Μετά τις εννέα (ώρα Ελλάδας), ο Πούτιν φαίνεται, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι αποχώρησε σε ξεχωριστή αίθουσα και οι Ολάντ, Μέρκελ και Ποροσένκο έμειναν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως «οι συνομιλίες συνεχίζονταν».  Το ρωσικό RIA μετέδωσε πως στη συνέχεια ο Ποροσένκο ανέφερε ότι η θέση της Ρωσίας δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή και «δεν υπάρχουν ακόμη καλές ειδήσεις» από τις συνομιλίες.

Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες μιλούσαν για πολύωρο πόλεμο νεύρων πάνω από το τραπέζι. Μετά τη μακρά νύχτα για τους Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ, οι δημοσιογράφοι που περίμεναν στους διαδρόμους του λευκορωσικού προεδρικού μεγάρου -εξαντλημένοι και οι ίδιοι- πήραν την πληροφορία στις οκτώ το πρωί (τοπική ώρα) ότι οι τέσσερις ηγέτες θα υπογράψουν από κοινού κείμενο, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το βασικό σημείο του κειμένου, αν τελικά υπάρξει σύγκλιση, θα είναι η κατάπαυση πυρός και συνολικά θα περιέχει, αναφέρεται, 12 με 13 σημεία. Διπλωματική πηγή επέμεινε πως «υπάρχει ελπίδα για συμφωνία».

Τα κεντρικά ζητήματα για την εκεχειρία παραμένουν δύσκολα: Η συμφωνία για τις γραμμές μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, η «στρατιωτική χαλάρωση» στη ρωσική πλευρά των συνόρων και οι όποιες παραχωρήσεις για αυτονομία στους αυτονομιστές.

Στην παρούσα φάση, βάσει τουλάχιστον όσων διαρρέουν, το πιθανό κείμενο για εκεχειρία προσκόπτει ιδιαίτερα στο πόσος έλεγχος θα δοθεί στους φιλορώσους. 

Η ρωσική πλευρά, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, είχε υποστηρίξει το βράδυ πως οι συζητήσεις «είναι ενεργητικές», το οποίο χαρακτηριστικά ερμήνευσε «καλύτερα από τέλειο». 

Οι αναφορές από την ευρωπαϊκή πλευρά δείχνουν περισσότερο την περιπλοκότητα της απόπειρας. Τόσο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ όσο και ο γάλλος Λορέν Φαμπιούς ανέβαλαν προγραμματισμένα ταξίδια τους για την Πέμπτη ενώ οι ανεπίσημες αναφορές μιλούσαν για «πολύ δύσκολες συνομιλίες». Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε αναφορά διπλωμάτη πως... «όλοι χασμουριούνται, αλλά συνομιλούν».

*****

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας που διεξάγονται στο Μινσκ της Λευκορωσίας με στόχο την εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση, μπορεί να συνεχιστούν για τουλάχιστον άλλες πέντε με έξι ώρες, δήλωσε τις πρωινές ώρες μια ουκρανική προεδρική πηγή.

«Έχουμε άλλες πέντε με έξι ώρες εργασιών τουλάχιστον. Αλλά δεν θα πρέπει να φύγουμε από εδώ χωρίς συμφωνία για την άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Υπάρχει μια μάχη νεύρων σε εξέλιξη», ανέφερε με ανάρτησή του στο Facebook ο Ουκρανός Βαλερί Τσάλι, εκ των εκπροσώπων του προέδρου Ποροσένκο.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης και σε αυτές μετέχουν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

--------------------------

Οι τέσσερις ηγέτες η σύνοδος των οποίων για την ουκρανική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, σχεδιάζεται να υπογράψουν μια κοινή διακήρυξη υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στην ουκρανική αντιπροσωπεία. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει προετοιμαστεί ένα χωριστό έγγραφο, το οποίο θα υπογραφεί από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στην οποία συμμετέχουν η κυβέρνηση της Ουκρανίας, οι αυτονομιστές, η κυβέρνηση της Ρωσίας και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με το οποίο θα επαναβεβαιώνεται η δέσμευση όλων των μερών στο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Αλλά τα σχόλια αυτά αποτελούν την άποψη της ουκρανικής πλευράς και θα ήταν πρόωρο να εκτιμηθεί εάν και ποιος συμβιβασμός θα επιτευχθεί στην αποψινή σύνοδο κορυφής. 

Η σύνοδος των τεσσάρων ηγετών, του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ξεκίνησε με τους ηγέτες να συζητούν αρχικά μόνοι στις 19:15 (ώρα Ελλάδας) και συνεχίστηκε με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών στο σύνολό τους.

_______________

Έτοιμος να κηρύξει στρατιωτικό νόμο «σε όλο το ουκρανικό έδαφος» εάν αποτύχει η σύνοδος και κλιμακωθεί περαιτέρω η βία δηλώνει ο Πέτρο Ποροσένκο.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά αν χρειάζεται, θα σπάσουμε τα μούτρα του εχθρού. Αν πρέπει να υπερασπίσουμε τη γη μας, θα το κάνουμε. Δυστυχώς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και για τις δύο αυτές επιλογές» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Μινσκ.

«Η προτεραιότητα είναι κατάπαυση του πυρός χωρίς προϋποθέσεις» υπογράμμισε.

Και απέρριψε για άλλη μια φορά την ιδέα μιας «ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας, η οποία προτείνεται από τη Ρωσία και θα επέτρεπε να εμποδιστεί η φιλοδυτική κατεύθυνση της Ουκρανίας μέσω του δικαιώματος του βέτο που θα είχαν οι φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές.

Οι θέσεις στο Μινσκ

Ουκρανία: Αποκατάσταση του κυβερνητικού ελέγχου στις αποσχισθείσες περιοχές, αν και στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ θα μπορούσε να χορηγηθεί καθεστώς μεγαλύτερης αυτονομίας.  Αφοπλισμός των δυνάμεων των αυτονομιστών, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Επαναφορά ουκρανικού ελέγχου στη μεθόριο Ουκρανίας-Ρωσίας. Πλήρης ανταλλαγή κρατουμένων.

Αυτονομιστές: Διαχωρισμός από την υπόλοιπη Ουκρανία και αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Όχι στον αφοπλισμό των δυνάμεών τους. Αμνηστία για τους ηγέτες των αυτονομιστών.

Ρωσία: Νομικές εγγυήσεις για τα δικαιώματα των ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία. Πλήρης αυτονομία για το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ σε ομοσπονδιοποιημένο σύστημα -όχι απαραίτητα ανεξαρτησία. Δεν επιστρέφει η Κριμαία στην Ουκρανία. Απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις εμπόλεμες ζώνες.

ΕΕ και ΗΠΑ: Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Τερματισμός της ρωσικής ανάμειξης στην ανατολική Ουκρανία. Απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων και βαρέων όπλων. Αποτελεσματική επιτήρηση της μεθορίου Ρωσίας-Ουκρανίας και δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Πλήρης δημοκρατίας στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Η γαλλογερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την κατάπαυση του πυρός αναφέρεται στην Ευρώπη ως «μία από τις τελευταίες ευκαιρίες» για την ουκρανική κρίση, πάντως η γερμανική πλευρά ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών για την έκβαση της συνόδου.

Η σύνοδος κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί απόψε στο Μινσκ με στόχο να μπει ένα τέλος στην ουκρανική κρίση, συνιστά μόνο «μια αχτίδα ελπίδας» και το αποτέλεσμά της είναι «αβέβαιο», δήλωσε ο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας.

Η σύνοδος «είναι μια αναλαμπή ελπίδας αλλά τίποτα περισσότερο. Είναι αβέβαιο εάν θα μπορέσει να υπάρξει αποτέλεσμα» πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτεπαναλαμβάνοντας τις ίδιες αμφιβολίες που έχει εκφράσει τις τελευταίες ημέρες και η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Μέρκελ θα συνοδεύεται στη σύνοδο από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο σκεπτικισμός του Βερολίνου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, έρχεται πάντως σε αντίθεση με δήλωσε του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίαςΣεργκέι Λαβρόφ για «αξιοσημείωτη πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις.

Ρωσική διπλωματική πηγή που επικαλέστηκε το Reuters εκτίμησε πως υπάρχει «πιθανότητα 70%» να επιτευχθεί συμφωνία. «Οι ηγέτες δεν πηγαίνουν χωρίς λόγο στο Μινσκ» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής «ένα σημείο καμπής, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο», σημειώνοντας ότι προσφέρεται στη Ρωσία «μία ευκαιρία να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης».

«Εάν βρεθεί μία συμφωνία, αυτό δεν θα είναι το τέλος των δυσκολιών. Όμως εάν το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι αρνητικό, τότε όλες οι πιθανότητες, όλες οι εξελίξεις που μπορεί να φανταστεί κανείς είναι δυνατές και ορισμένες από αυτές τις προοπτικές είναι ανησυχητικές» δήλωσε η Μογκερίνι μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

«Απόψε, προσφέρεται στη Ρωσία η ευκαιρία να εμφανιστεί ως υπεύθυνος παράγοντας και να ασκήσει όλη την επιρροή της στους αυτονομιστές ώστε να βρεθεί μια λύση στην κρίση, να αποκατασταθεί η ειρήνη και να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες που έχει παραβιάσει. Η ευκαιρία είναι εκεί, πρέπει να την αδράξει και να βάλει τέλος στη σύγκρουση» υπογράμμισε.

Νωρίτερα, η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει πως οι Φρανσουά Ολάντ και Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για σύντομη ανασκόπηση της κατάστασης και συμφώνησαν «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια μέχρι τέλους» στη συνάντηση στο Μινσκ.

Παράλληλα, ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να πάρει την Πέμπτη μέρος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr



ΠΡΕΖΑ TV
12-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: