Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2015

ΓΑΛΛΙΑ: ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ, ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε, όπως αναμενόταν, την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης Βαλς, την οποία είχε καταθέσει η συντηρητική αντιπολίτευση. Αφορμή, η απόφαση του πρωθυπουργού να κάνει χρήση ενός διατάγματος, προκειμένου να περάσει ένα οικονομικό νομοσχέδιο.

Η πρόταση μομφής απορρίφθηκε αφού συγκέντρωσε μόνο 234 ψήφους υπέρ, πολύ λιγότερες από τις 289 που απαιτούνταν για να γίνει δεκτή.


Μόνο μία φορά στα 57 χρόνια της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έχει γίνει δεκτή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ήταν το 1962, όταν χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση του τότε πρωθυπουργού Ζορζ Πομπιντού.

Στην ομιλία του πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο Βαλς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις «χωρίς αμφιταλαντεύσεις».

Με την απόρριψη της πρότασης μομφής, η Εθνοσυνέλευση θεωρείται ότι ενέκρινε αυτόματα, σε πρώτη ανάγνωση, τον αμφιλεγόμενο νόμο που εισηγήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, και προβλέπει μεταξύ άλλων το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και τη λειτουργία των καταστημάτων 12 Κυριακές του έτους, από 5 που ήταν μέχρι σήμερα. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: