Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2015

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, δίνει το παρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.


Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο ναύαρχος Τσανγκ Τσουανσού στη φρεγάτα Changbai Shan 989.

Στη σύντομη ομιλία του, ο ναύαρχος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπενθύμισε τη συμβολή της Αθήνας στην εκκένωση κινέζων πολιτών από την Λιβύη, πριν από ένα χρόνο.

O πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη φρεγάτα και με την ευκαιρία του κινέζικου νέου έτους, ευχήθηκε καλή χρονιά στον κινεζικό λαό.

Αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε στήριγμα στον κινεζικό λαό, όποτε το έχει ανάγκη» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών από την Λιβύη και την Αλβανία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συνεργασία στον ναυτικό τομέα είναι η βάση και για την οικονομική συνεργασία.

Ιδιαίτερη υπήρξε η αναφορά στις επενδύσεις της COSCO: «Αποδίδουμε, στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία στις υφιστάμενες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της σημαντικής δραστηριοποίησης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις κινέζικες επενδύσεις, τις οποίες και θέλουμε να υποστηρίξουμε και να ενδυναμώσουμε προς το κοινό συμφέρον προς το κοινό όφελος των λαών μας.

» Αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη του λιμανιού του Πειραιά σε ένα εκ των κορυφαίων κόμβων μεταφορών και εμπορίου, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. »

Αναφέρθηκε επίσης και στη δυνατότητα συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων.

Μίλησε ακόμα για συνεργασία στον πολιτιστικό και τουριστικό τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση θα στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες για «να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο (σπουδές, προγράμματα σπουδών, ανταλλαγή φοιτητών κλπ).

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πριν χρόνια ο κινεζικός λαός έδωσε έναν αγώνα κατά της αποικιοκρατίας, τώρα ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας. in.gr
ΠΡΕΖΑ TV
19-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: