Κυριακή, Φεβρουαρίου 08, 2015

ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Αλληλοκατηγορίες και αίσθημα απέλπιδας προσπάθειας για σύγκλιση: Το φετινό Συνέδριο για τη Διεθνή Ασφάλεια στο Μόναχο δεν έδωσε παρά ελάχιστες ελπίδες για υπέρβαση στην ουκρανική κρίση, με τις ομιλίες να σχηματίζουν εικόνα που θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου. 


Ούτε το Βερολίνο, που μαζί με το Παρίσι πήρε πρωτοβουλία για νέα συμφωνία στη βάση του Μινσκ, δεν κρύβει την αβεβαιότητά του για την έκβαση της προσπάθειας, ενώ Ολάντ, Μέρκελ, Πούτιν και Ποροσένκο θα έχουν νέα τηλεφωνική συνομιλία επί του γαλλογερμανικού σχεδίου την Κυριακή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει, όπως είχε αφήσει να φανεί και ο Ολάντ προ ημερών, πως η νέα πρωτοβουλία αποσκοπεί σε επίτευξη εκεχειρίας στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ -οι οποίες δεν τηρήθηκαν ποτέ.

Αρκετοί διπλωμάτες στην Ευρώπη ωστόσο, όπως αναφέρει το Reuters, αναγνωρίζουν πως η Μόσχα έχει ελάχιστα κίνητρα να διαπραγματευτεί στην παρούσα φάση: Προσφορότερη για το Κρεμλίνο μοιάζει η στάση αναμονής, καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες επεκτείνουν τον έλεγχό τους στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, ώστε να συμφωνηθούν αργότερα οι νέες γραμμές εκεχειρίας.Στις ομιλίες στο συνέδριο του Μονάχου, οι δυτικοί αξιωματούχοι επανέλαβαν τις κατηγορίες απέναντι στη Ρωσία για υποδαύλιση της κρίσης και ενεργή υποστήριξη των φιλορώσων. 

Ο δε ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εμφανίστηκε στο βήμα παρουσιάζοντας ρωσικά διαβατήρια για να δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση στη ρωσική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση.

Φάνηκε επίσης και η διχογνωμία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ στο ζήτημα του εξοπλισμού των δυνάμεων του Κιέβου: Οι φωνές από την Ευρώπη τάχθηκαν εναντίον της αποστολής όπλων, αλλά -την ώρα που η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει ακόμη να έχει καταλήξει- φωνές «γερακιών» από τις ΗΠΑ (όπως οι ρεπουμπλικανοί Λ.Γκράχαμ και Τζ.ΜακΚέιν) επέκριναν τους ευρωπαϊκούς δισταγμούς. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πάντως υποβάθμισε τη διαφορά στην προσέγγιση ΕΕ και ΗΠΑ επί του θέματος.

Το χάσμα μεταξύ Δύσης και Μόσχας φάνηκε ιδιαίτερα με την παρουσία του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: Αφού εμφανίστηκε «αισιόδοξος» για τις επόμενες συνομιλίες επί της ευρωπαϊκής πρότασης, και επέκρινε σθεναρά κάθε συζήτηση για αποστολή εξοπλισμού στο Κίεβο από τη Δύση, έδωσε την ρωσική αντίληψη επί της κρίσης απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε. 

«Πολλοί πιστεύουν ότι όταν η ουκρανική σύγκρουση θα επιλυθεί, όλα θα είναι εντάξει» είπε. «Το αντίθετο συμβαίνει: Πρώτα πρέπει να υπάρξει μία νέα διεθνής τάξη ασφάλειας και έπειτα θα ακολουθήσει η λύση της ουκρανικής κρίσης» υπογράμμισε ο ρώσος ΥΠΕΞ.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός  IN.GR  



ΠΡΕΖΑ TV
8-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: