Παρασκευή, Φεβρουαρίου 20, 2015

ΒΕΡΟΛΙΝΟ: ΜΕΤΑ ΤΟ EUROGROUP ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ


Δεν φαίνεται ικανοποιημένο το Βερολίνο από το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης για παράταση της Σύμβασης, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

O γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η ελληνική πρόταση δεν έφτασε πολύ μακριά», ωστόσο τη χαρακτήρισε «καλή βάση συζήτησης». Σημείωσε, δε, ότι η τελευταία πρόταση του Γ.Βαρουφάκη «ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει βοήθεια από την ΕΕ».

Ο ίδιος επιχείρησε να βάλει φρένο στις προτάσεις για «πολιτική λύση», ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της γερμανίδας καγκελαρίου στο πρόσωπο του Β.Σόιμπλε.


Ειδικότερα, απαντώντας για το ενδεχόμενο πολιτικής λύσης σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης -πρόταση που έκανε ο Επίτροπος Έτινγκερ και υποστηρίζει η ελληνική πλευρά- τόνισε: «Θα περιμένουμε πρώτα το αποτέλεσμα του Eurogroup, πριν αποφασίσουμε για νέες συναντήσεις».  
Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της καγκελαρίας και του υπουργού Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η Ανγκελα Μέρκελ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον Β.Σόιμπλε.

Το ελληνικό αίτημα παράτασης της Σύμβασης απασχολεί τον πολιτικό κόσμο στη Γερμανία: «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στη «Bild».

Παράλληλα, στην ίδια εφημερίδα, ο γενικός γραμματέας του άλλου κυβερνητικού εταίρου της καγκελαρίου Μέρκελ, των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, με δήλωσή του στην «Passauer Neue Presse» υπερασπίζεται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτιμώντας ότι φέρεται με συνέπεια: «Οι Έλληνες ψευτόμαγκες, Τσίπρας και Βαρουφάκης, βλέπουν τώρα ότι στο ευρωπαϊκό πεδίο δεν μετράνε μόνο η χαλαρή συμπεριφορά και οι επιφανειακές φλυαρίες, αλλά μόνο το ουσιαστικό περιεχόμενο. Αυτό δεν υπήρξε».

Ακόμη, ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε στη «Bild» ότι «οι κανόνες της ΟΝΕ δεν επιτρέπεται να παραβιαστούν εκ νέου».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, σε συνέντευξή του στην «Mittelbayerische Zeitung» θεωρεί διαχειρίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Οι άλλες χώρες του ευρώ θα το άντεχαν, για την Ελλάδα αντιθέτως, θα ήταν δραματικό. Πολλοί θα τα έχαναν όλα. Όχι σε υποχώρηση έναντι της νέας κυβέρνησης στην Αθήνα, αλλιώς θα ξεκινήσουν και άλλες χώρες να ξεφεύγουν από την πορεία σταθεροποίησης».  in.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
20-2-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: