Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ: ΚΡΑΤΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΥΣ 9 ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Σαν σκλάβοι ζούσαν εννέα μετανάστες εργάτες από τη Ρουμανία σε πτηνοτροφική μονάδα στη Χαλανδρίτσα Αχαϊας. Ο ιδιοκτήτης και ο επιστάτης τους απειλούσαν με όπλα και τους φυλάκιζαν. Και οι δύο συνελήφθησαν και τη Δευτέρα 16/3 θα οδηγηθούν στον ανακριτή. Στο χώρο της μονάδας βρέθηκε χρηματικοβώτιο με 1,6 εκατομμύρια ευρώ.

Τη Δευτέρα αναμένεται να οδηγηθούν στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν ο 51χρονος ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας στη Χαλανδρίτσα, και 41χρονος Ρουμάνος επιστάτης, που συνελήφθησαν μετά από καταγγελία δύο εργαζομένων για τις απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες εξαναγκάζονταν να εργάζονται. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα. 
Ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας και ο επιστάτης υποχρέωναν εννέα Ρουμάνους εργάτες να δουλεύουν για 19 ώρες την ημέρα και ύστερα τους κλείδωναν μέσα σε δωμάτια, τους έδιναν ελάχιστο φαγητό και λίγα χρήματα. Δεν δίσταζαν, μάλιστα, να πυροβολούν στον αέρα και το έδαφος, για να τους εκφοβίσουν.



Οι εννέα αλλοδαποί εργάτες, υπήκοοι Ρουμανίας, ζούσαν εδώ και δύο μήνες ως σκλάβοι σε μία μεγάλη πτηνοτροφική μονάδα, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Φαρών, στην Ερυμάνθεια. Ο ιδιοκτήτης και ο επιστάτης, με ένα πιστόλι και μία καραμπίνα στα χέρια, τους απειλούσαν ότι θα τους σκοτώσουν, εάν δεν δούλευαν από τις επτά το πρωί μέχρι τις δύο τα ξημερώματα και, για να μην αφήσουν αμφιβολία για τα λεγόμενά τους, πυροβολούσαν στον αέρα και στο έδαφος μπροστά τους.

Μόλις τέλειωνε το «ωράριό» τους, τους κλείδωναν σε ένα δωμάτιο, τους έδιναν ελάχιστο φαγητό, ενώ σχεδόν μηδενικά ήταν τα μεροκάματά τους. Στους δύο μήνες, που πέρασαν, πήραν μόνο διακόσια ευρώ. Για να είναι βέβαιοι ότι κανείς από τους δέκα δεν θα δραπετεύσει, τη νύχτα άφηναν ελεύθερα στον χώρο τα άγρια σκυλιά. Δύο από τους μετανάστες κατάφεραν, όμως, να φύγουν και να φθάσουν στην Αθήνα. Αφού περιπλανήθηκαν, βρήκαν την πρεσβεία τους και έκαναν καταγγελία. Οι επιτετραμμένοι της Ρουμανίας ενημέρωσαν την αστυνομία το βράδυ της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα κλιμάκιο της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, πρόλαβε και έφθασε στο σημείο, προχώρησε σε επιχείρηση, στη σύλληψη των δύο και την απελευθέρωση των υπολοίπων επτά εργατών. 

Κατά τις έρευνές τους, εντόπισαν δύο όπλα, αλλά και ένα αυτοσχέδιο χρηματοκιβώτιο, πακτωμένο στο έδαφος, το οποίο περιείχε σχεδόν 1.600.000€.

Εναντίον του ιδιοκτήτη της πτηνοτροφικής μονάδας έχει σχηματιστεί ακόμα μία δικογραφία για παρόμοιο αδίκημα, το 2013 (διαβάστε περισσότερα εδώ)

(πηγή: ANT1)

Τι αναφέρει η έκθεση της αστυνομίας


 Στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την καταγγελία, περιγράφονται όλα τα στοιχεία και οι δραματικές στιγμές που βίωναν οι «εργαζόμενοι»:

«Συνελήφθησαν χθες  το πρωί, στην Αχαΐα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο  άτομα, ένας άνδρας ηλικίας 51 ετών και ένας υπήκοος Ρουμανίας ηλικίας 41 ετών, για εμπορία ανθρώπων. Αναζητείται για την ίδια υπόθεση, Ρουμάνος υπήκοος, συνεργός τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων και της παράβασης της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και περί όπλων.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, διερεύνησαν καταγγελία δύο 2 υπηκόων Ρουμανίας, οι οποίοι αιτούμενοι αρωγή και προστασία, κατήγγειλαν την εργασιακή τους εκμετάλλευση από ιδιοκτήτη επιχείρησης πτηνοτροφείου στην Αχαΐα.

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο καταγγέλλοντες στις αρχές του τρέχοντος έτους, στρατολογήθηκαν στη Ρουμανία, από τον αναζητούμενο υπήκοο Ρουμανίας, ο οποίος εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους κατάσταση και υποσχόμενος νόμιμη εργασία στη χώρα μας, με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό, απέσπασε τη συναίνεση τους και τους έπεισε να ταξιδέψουν στη χώρα μας, για να εργαστούν στην επιχείρηση ιδιοκτησίας του 51χρονου ημεδαπού στην Αχαΐα (πτηνοτροφείο).

Κατά την άφιξή τους στην Πάτρα, τους παρέλαβαν οι δύο συλληφθέντες και τους εγκατέστησαν σε οίκημα, με άσχημες συνθήκες υγιεινής, ελλιπή σίτιση και παντελή έλλειψη θέρμανσης, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ, χωρίς ανάπαυση.

Οι συλληφθέντες επιτηρούσαν συνεχώς τους αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους κατακρατούσαν με τη χρήση ψυχολογικής και σωματικής βίας, χωρίς να τους καταβάλουν τις συμφωνηθείσες χρηματικές αμοιβές τους, προβαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην εργασιακή τους εκμετάλλευση. Επιπρόσθετα ο 51χρονος ημεδαπός έφερε αρκετές φορές κατά την επιτήρηση τους καραμπίνα ή πιστόλι, πυροβολώντας στον αέρα ή στο έδαφος κοντά στα πόδια τους για εκφοβισμό.

Από τη διερεύνηση της υπόθεσης εξακριβώθηκε ότι ο συλληφθείς ημεδαπός, ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας, μαζί με τον συλληφθέντα αλλοδαπό, χρησιμοποιούσαν συστηματικά αλλοδαπούς εργάτες, τους οποίους στρατολογούσε στη Ρουμανία ο αναζητούμενος υπήκοος Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στις πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, το πρωί της 11-3-2015, συνελήφθησαν οι ανωτέρω δράστες, ενώ απελευθερώθηκαν άλλοι επτά (7) υπήκοοι Ρουμανίας, για τους οποίους προέκυψε ότι τυγχάνουν θύματα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Κατά τις πραγματοποιηθείσες έρευνες βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν :

 Το χρηματικό ποσό του -1.595.115- ευρώ,

 πολυτελές ΙΧΕ αυτοκίνητο,

 πιστόλι με ενενήντα (90) φυσίγγια,

 δύο (2) κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος του ημεδαπού συλληφθέντα, είχε σχηματισθεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το έτος 2013.

Στα ανωτέρω θύματα παρασχέθηκε αρωγή και προστασία, μέχρις ότου επαναπατριστούν ασφαλώς , σύμφωνα με επιθυμία τους και σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ρουμανίας στη Χώρα μας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών.»

 http://www.patrastimes.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: