Παρασκευή, Μαρτίου 13, 2015

ΆΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ

Σε λειτουργία βρίσκεται από την Πέμπτη το δρομολόγιο Βρυξέλλες-Αθήνα-Βρυξέλλες για τις τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ εκπροσώπων εταίρων-δανειστών και της ελληνικής πλευράς ως προς το πακέτο των μεταρρυθμίσεων. 

Οι διαβουλεύσεις που άρχισαν την Τετάρτη στη βελγική πρωτεύουσα σε πλήρη σύνθεση ήταν σύντομης διάρκειας και μεταφέρθηκαν από την Πέμπτη στην Αθήνα. Οι επικεφαλής των θεσμών επέστρεψαν ο καθένας στην έδρα του, ενώ η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής Νίκο Θεοχαράκη πήρε το αεροπλάνο για την Αθήνα. 


Ετσι, για άγνωστο πόσες ημέρες, τα τεχνικά κλιμάκια από την Αθήνα θα επικοινωνούν με τους εκπροσώπους των θεσμών και θα τους στέλνουν τα στοιχεία που θεωρήθηκαν απαραίτητα για τη συνέχιση της αξιολόγησης. Τα στοιχεία αυτά είναι κυρίως δημοσιονομικά. Η συνέχεια θα δοθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα παιχθεί και η τελική φάση της αξιολόγησης των μέτρων. 

Πλήρης μυστικότητα

Στο μεταξύ, επικρατεί πλήρης μυστικότητα ως προς το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων και το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την Πέμπτη ότι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να εργαστούν σε ήρεμη ατμόσφαιρα και μάλιστα ζητήθηκε κατανόηση από τα ΜΜΕ. 

Πάντως, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα επιτευχθεί αισθητή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ώστε οι εμπειρογνώμονες να υποβάλουν μια θετική εισήγηση για το πρώτο «πακέτο» μέτρων περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και να ανοίξει ο δρόμος για το αίτημα των Αθηνών να εκταμιευθεί ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Η πλευρά των εταίρων και δανειστών, όμως, είναι λιγότερο αισιόδοξη για τη διάρκεια των διαβουλεύσεων και εκτιμά ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Η έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων και γενικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνάντηση της Παρασκευής, στην έδρα της Επιτροπής, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είναι η κατάλληλη στιγμή για έναν απολογισμό της κατάστασης, θα συζητηθεί το πρόγραμμα και η ελληνική οικονομία», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας και η συνάντηση εντάσσεται σ’ αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. 

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.  
 Κώστας Μοσχονάς
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
12-3-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: